Na twee rouwmarsen, zwarte vlaggen en een petitie wordt de schoolstrijd in Mesen voortgezet met een open brief door ouders en een reactie van het schoolbestuur, dat een samenwerking onderzoekt met een groter bestuur. Intussen kreeg het kabinet van Ben Weyts (N-VA) mails toegestuurd. “Maar een minister van Onderwijs kan zich niet mengen in dit soort interne conflicten.”
“Wij als ouders stellen het welzijn van onze kinderen voorop en kunnen niet langer aan de zijlijn toezien welk (wan)beleid er wordt gevoerd”, schrijven “bezorgde ouders” in een open brief aan het schoolbestuur van basisschool De Kleine Ster in Mesen. “Het ongefundeerd ontslag van David Breyne is voor ons de druppel.”
“Onveilige speelplaats”
De ouders roemen Breyne voor de verhoging van het leerlingenaantal, de introductie van bosklassen, zijn rol in een nieuwbouwproject, gratis typlessen, de uitbreiding van het aantal zorguren, STEM-lessen en een spelotheek. “Zijn aanstelling twee jaar geleden zorgde voor een frisse wind doorheen de school. Diezelfde frisse wind zou ook meer dan welkom zijn in het schoolbestuur.”
“Een belangrijke kerntaak van een schoolbestuur is instaan voor de omkadering en infrastructuur”, aldus de ouders. “De helft van de gebouwen zijn sinds enige tijd niet meer toegankelijk. Zelfs de speelplaats werd sinds kort te onveilig bevonden.”
“Dankzij de goodwill van het stadsbestuur kunnen onze kinderen in een veilige omgeving ’s middags eten of hun speeltijden doorbrengen. We ijveren voor een geëngageerd schoolbestuur met bestuursleden die hun functie en hun verantwoordelijkheden ter harte nemen en hierbij het welzijn van zowel directie, leerkrachten en leerlingen vooropstelt. Wij gaan alvast met veel vragen de grote vakantie tegemoet.”
“Ontslagen bestuursleden”
“Er heerst momenteel een struisvogelpolitiek. Is er voldoende transparantie binnen het bestuur? Onze kinderen zitten op een katholieke school, maar we stellen ons de vraag met welke waarden en normen er vanuit het beleid wordt gehandeld. De recente ontslagen van twee bestuursleden zijn voor ons een duidelijk signaal dat er binnen het bestuur geen eensgezindheid (meer) heerst.”
De ontslagen directeur gaf eerder aan de opstart van een nieuwe school te overwegen. Voorzitter Christine Vermeulen verspreidde op haar beurt een mededeling namens het schoolbestuur. “De voorbije weken is onze school in woelige wateren beland”, schrijft ze.
“Het afscheid van onze directeur maakt veel emoties los. Dat begrijpen we en we willen ons als schoolbestuur verontschuldigen voor de commotie en onzekerheid die dit heeft veroorzaakt. We betreuren dat leerlingen en hun ouders in deze commotie worden gebruikt om de publieke opinie op te hitsen. Dit strookt niet met de zorg die we voor onze leerlingen hebben. De moeilijke beslissing om de samenwerking met de directeur niet te verlengen hebben we unaniem genomen na grondige overweging.”
Groter bestuur
“Als schoolbestuur evalueren we ook onze eigen werking. We onderzoeken een nauwere samenwerking met een groter bestuur, zodat we onze school in de toekomst nog beter kunnen ondersteunen, zoals op logistiek, materieel en financieel vlak. Daardoor zal de nieuwe directeur en het team van leerkrachten zich volledig kunnen focussen op het lesgebeuren en de schoolorganisatie ten dienste van de kwaliteit van het onderwijs en onze leerlingen.”
“In de marge van deze commotie leven er wilde geruchten over de toekomst van onze school. Daar kunnen we helder over zijn: de school blijft verder bestaan zoals u ze kent. Wij zijn en blijven er voor uw kind. Wij zijn een school met een jarenlange traditie en ervaring, gekend in onze regio. We nemen maatregelen om dit zo te houden en hopen dat we kunnen rekenen op uw vertrouwen.”
Reactie Weyts
De Mesense schoolstrijd bereikte intussen het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “We hebben mails gekregen uit Mesen”, bevestigde Michaël Devoldere, woordvoerder van Weyts.
“Deze mensen krijgen allemaal een antwoord. We luisteren naar hen en wijzen hen op de procedures die bestaan. Een minister van Onderwijs kan zich niet mengen in dit soort interne conflicten. Er zijn decretaal wel andere procedures voorzien: in de eerste plaats via de inrichtende macht van de school, en als dat niet lukt is er een Kamer van Beroep, evenwichtig samengesteld met vertegenwoordigers van de werkgevers en de werknemers.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier