Duizenden jongeren starten vierdaagse staptocht

© WK
Redactie KW

Vanuit verschillende Vlaamse provinciehoofdsteden vertrokken dinsdagochtend drieduizend jongeren van de jeugdbewegingen KSJ, KSA en VKSJ op Joepie. Onze provincie is sterk vertegenwoordigd op deze vierdaagse.

Om de twee jaar organiseert de overkoepelende jeugdbeweging Joepie, een vierdaagse staptocht voor de 14- tot 16-jarige leden. Beladen met potten en gamellen, slaapzakken, matjes en rugzakken stappen ze zichzelf de blaren op de voeten. Het station van Brugge was dinsdagmorgen de plaats van afspraak voor alle West-Vlaamse deelnemers. Vanuit de verste uiteinden van onze provincie bracht de NMBS de jongeren naar het station, waar het vierdaagse avontuur zou starten.

In vijf Vlaamse provinciehoofdsteden werden speciale treinen ingezet die de jongeren naar hun eerste tussenbestemming brachten. Ook in het station van Brugge was de opkomst massaal: liefst 1.200 jongens en meisjes uit meer dan tachtig afdelingen stapten er op de Joepie-trein richting het avontuur. Ze verzamelden in alle vroegte op het plein voor de nieuwe balkonrotonde.

Duizenden jongeren starten vierdaagse staptocht
© MF

Hemel en hel op aarde

“Aan de hand van tochttechnieken en spelletjes komen de deelnemers telkens een stapje dichter bij de eindbestemming. Daar wacht een slotspektakel samen met de 3.000 andere deelnemers van KSA, KSJ en VKSJ. Joepie is zov eel meer dan gewoon wandelen naar een onbekende stad. Joepie is eigenlijk een beetje hemel en hel op aarde. Tijdens deze vierdaagse word je constant tussen beide heen en weer geslingerd: geheimschriften ontcijferen tot je er horendol van wordt, in de modder ploeteren tot je erbij neervalt en die rugzak vervloeken tot op de maan”, klinkt het bij de organisatie.

(MF/WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.