De Klimtoren in Jabbeke staat stil bij 190ste verjaardag: “Jammer dat we niet kunnen vieren”

foto WK
foto WK
Redactie KW

Een groot feest zat er voorlopig niet in, maar directeur Rebekka Buyse wilde de 190ste verjaardag van haar vrije basisschool De Klimtoren toch ook niet helemaal onopgemerkt laten passeren. Het verhaal van De Klimtoren begint in 1831 bij de ‘spin- en leerschool’ langs de Gistelse Steenweg, en is er een van gestage groei. “De tijd van onder de kerktoren is allang voorbij.”

Vanaf 1831 gaven Joannes Callewaert en diens zoon, beiden koster, onderricht aan de kinderen van de gemeente. Juffrouw Regina Mestdag begon in diezelfde periode met een spin- en leerschool voor meisjes. “Beide initiatieven waren kenmerkend voor de tijdsgeest, met als bedoeling om de arme kinderen van de straat te houden en wat opvoeding te geven”, situeert huidig schooldirecteur Rebekka Buyse.

Zij zocht de voorgeschiedenis van De Klimtoren voor ons even op. “In 1839 werd het kloostergebouw opgetrokken, dat in de beginjaren onderdak bood aan een spin- en leerschool, en in 1846 werden op kosten van de zusters de eerste klaslokalen gezet. In 1869 bouwde men nog een kapel bij het klooster.” Die deed zelfs een paar jaar dienst als parochiekerk: de Sint-Blasiuskerk stond toen immers in de steigers. Bijna honderd jaar later, in 1962, werd de kapel omgebouwd tot een refter.

Over het muurtje kijken

In 1879 werd een vrije jongensschool bijgebouwd en in 1886 nam de staat de vrije meisjesschool aan. De school groeide en in 1922 werden er vierde graadsklassen ingericht.

“In 1951 was ook de nieuwe meisjesschool op komst. Er werd toen een nieuw schoolgebouw gebouwd met maar liefst acht klassen, en in 1959 werd de oude meisjesschool verbouwd tot vier klassen, een turnzaal en een bibliotheek. Twee jaar later kregen ook de kleuters een overdekte speelplaats en werd de kapel verbouwd tot refter”, vertelt Rebekka. In 1968 was er een brand in de schoolbibliotheek. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.

“Pas in 1975 kwam er gemengd onderwijs, wanneer de jongens- en de meisjesschool fuseerden en het schoolcomité besliste om gemengd onderwijs in te voeren. Daarvóór schopten de jongens blijkbaar de bal al eens over het muurtje om stiekem naar de meisjes te kunnen gluren”, glimlacht Rebekka.

In 1988 volgden er opnieuw ingrijpende verbouwingswerken voor de vrije basisschool. Het schoolbestuur besloot toen om de lagere school af te breken en een nieuwe kleuterschool te bouwen. Vanaf de jaren ’90 volgden er nog diverse renovaties en uitbreidingswerken. “Een project voor de komende jaren, is het ombouwen van de zolderverdieping tot een creatieve ruimte voor STEM-onderwijs”, geeft directeur Rebekka Buyse nog mee.

Naar een open schoolcultuur

Rebekka kwam dertig jaar geleden aangewaaid in De Klimtoren. “Ik ben hier in september ’90 toegekomen als kleuterleidster. Recht van de schoolbanken. De schoolcultuur was toen nog erg gesloten, teamwerking quasi onbestaande. Het kloostergebouw scheidde de basisschool van de kleuterafdeling”, herinnert ze zich.

Toen ze negentien jaar geleden directeur werd, maakte Rebekka komaf met die geslotenheid. “Ik had een droom met deze school. Wou er een warm nest van maken waar de teamgeest centraal staat. Een van mijn eerste realisaties, was de inrichting van een gezamenlijk leraarslokaal.”

Het vertrek van de zusters

In februari 2005 trokken de laatste zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën naar andere oorden en werd het klooster omgebouwd tot onder meer drie nieuwe kleuterklassen, een leraarslokaal en extra eetzaal. Laatste getuige is de kloosterbel die nog altijd aan de muur prijkt.

“De uitbreidingen waren belangrijk om geen inschrijvingsstop te moeten invoeren, want de school barstte rond de eeuwwisseling stilaan uit haar voegen. Dat was onder meer het gevolg van een aantal woonwijken die er in Jabbeke op korte tijd waren bijgekomen”, vertelt Rebekka.

De slaapkamers van de laatste zusters werden in 2010 omgebouwd tot computerklas. Omdat de school ondertussen almaar voort blijft groeien, werd er twee jaar geleden uitgeweken naar de oude pastoorswoning aan de overkant van de straat. Daar werd ook een nieuwe eetzaal ingericht voor de kleutertjes. De school telt nu 490 leerlingen. “De laatste jaren groeien we met gemiddeld dertig nieuwe leerlingen per jaar, en die komen allang niet meer uit Jabbeke alleen. We hebben zelfs kinderen uit Kortrijk en Roeselare”, zegt Rebekka.

“De tijd dat kinderen onder de kerktoren bleven om naar school te gaan, is dus voorbij. Ouders kiezen vandaag heel bewust voor een bepaalde schoolvisie. Door de blijvende toevoer van nieuwe leerlingen, zitten we nu wel met een inschrijvingsstop in de basisschool. Al in de kerstvakantie moeten we beginnen puzzelen.”

Op naar tweehonderdste verjaardag

Tien jaar geleden werd de 180ste verjaardag gevierd met een themaschoolfeest, maar de 190ste raakte bijna in de vergetelheid door corona. “Meester Rik botste hier tien jaar geleden per toeval op een gevelsteen met de oprichtingsdatum van de school. Om die geschiedenis levend te houden, hebben we toen ook een fotoboekje uitgegeven”, klinkt het.

In dat boekje staan, behalve een uitgebreide historiek, ook enkele leuke weetjes over het rijke schoolverleden en de veranderingen in het onderwijs. Dat er in de klas ooit werd gerookt door de meesters, bijvoorbeeld. Of dat zwangere vrouwen tot in de jaren vijftig niet voor een klas hoorden te staan. En op 1 december ’43 ging de hele school kijken naar de gecrashte B-17 in de Zomerweg. “Als ik over een jaar of tien met pensioen ga, zal de school tweehonderd jaar bestaan. Wat een mijlpaal. En de 190ste verjaardag kunnen we misschien in september nog wel vieren”, hoopt Rebekka.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier