Cvo MIRAS en VIVES Zuid in Kortrijk krijgen extra subsidies voor onderwijsproject

Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Zes innovatieve onderwijsprojecten uit West-Vlaanderen ontvangen in totaal 150.600 euro steun van de Provincie West-Vlaanderen, waaronder Hogeschool VIVES Zuid en cvo MIRAS.

De zes projecten die kunnen rekenen op een provinciale subsidie zijn Eekhout Academy vzw (Verwelkomend schoolklimaat) voor 23.100 euro, KTA Brugge (Esports in education), Hogeschool VIVES Zuid (AI-Powered STEM), Inagro vzw (Met de klas de boer op STEM op de boerderij) en MIA Brugge (“KIC [‘Kiek’]: Klas-Individu-Crisis”) voor 25.000 euro. Cvo MIRAS krijgt voor hun onderwijsproject ‘Integreren van innovatieve leertechnologieën (ILT) binnen de opleiding woningcontroleur’ 27.500 euro.

“Cvo MIRAS wil de opleiding volledig aanbieden via afstandsonderwijs, de cursisten kunnen de opleiding onafhankelijk van plaats en tijd volgen én het centrum zal VR-technologie integreren binnen de opleiding. Daarnaast hangt er nog een tweede luik aan het project vast: samen met hun projectpartners willen ze bekijken om een EVC-procedure uit te werken, zodat ze de opleiding zo kort mogelijk kunnen maken voor cursisten die reeds aan de slag zijn als woningcontroleur”, legt Sabien Lahaye-Battheu uit, gedeputeerde voor Onderwijs.

AI-technologie

Hogeschool VIVES Zuid wil STEM-leerkrachten Secundair Onderwijs ondersteunen door moderne technologieën zoals Artificiële intelligentie aan te leren op een laagdrempelige manier. “ChatGPT en andere AI-applicaties zijn niet alleen onze leefwereld aan het veranderen maar zal ook de manier waarop leerkrachten onderwijs organiseren wijzigen. Een technologie die niet tegen te houden is. Het biedt ook gigantische voordelen en positieve uitdagingen, zeker als het om STEM-projecten gaat”, aldus Sabien. Dit project wil leerkrachten hierin bijstaan via bijscholing aan de hand van leuke laagdrempelige hands-on workshops waardoor ook een netwerk wordt gevormd om opgedane informatie met elkaar te delen.

Jaarlijks zijn er telkens twee oproepen voor provinciale subsidie, met uiterlijke indieningsdata 15 april en 15 oktober. Mogelijke projectindieners zijn scholen, feitelijke verenigingen, vzw’s, openbare instellingen of lokale besturen uit West-Vlaanderen of een feitelijke organisatie/vzw buiten West-Vlaanderen met West-Vlaams partnerschap. Geïnteresseerde projectindieners kunnen ook een voortraject volgen om zo tips te krijgen om hun project te versterken en/of om partners te vinden.

Alle informatie via onderwijs@west-vlaanderen.be of via de website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier