Sinds begin april is de centrumschool van start gegaan met een moestuinproject waarbij de school geïnteresseerde leerlingen wil laten kennis maken met het kweken van groenten. Daarnaast wil de school tevens de leerlingen de kans bieden om hen te laten ontdekken hoe de groenten die ze terugvinden in de groenteafdeling zich ontwikkelen tijdens de groei ervan.
Zesentwintig geïnteresseerde leerlingen tussen de zeven en twaalf jaar die les volgen aan de centrumschool verdiepen zich sinds kort in het kweken van groenten. Naast het planten van aardappelen en boontjes, hebben ze ook al zonnebloemen gezaaid.
Om het moestuinproject te kunnen opstarten, kreeg de centrumschool een stukje grond ter beschikking van de gemeente in de omgeving van de school.
Heel geëngageerd
“Een bevraging bij onze leerlingen leerde ons dat niet elk kind wist wat er aan de basis lag van bepaalde eindproducten”, verduidelijkt directeur Gino Lefebvre. “Dit bracht ons op het idee om de kennis van geïnteresseerde leerlingen bij te schaven op het gebied van het telen van groenten. Op een stukje grond gelegen op het grote grasveld naast de bibliotheek werd voor onze leerlingen de mogelijkheid gecreëerd om op een biologische wijze groenten te telen op kindermaat en dit in samenwerking met de buurt, gezien ook de buren een handje toesteken als de kinderen er niet zijn.”
Elke donderdagnamiddag krijgen de kinderen de mogelijkheid om op kindermaat hun steentje bij te dragen in de moestuin. Ook in de klas zelf wordt verder nagedacht over mogelijke problemen die de kop kunnen opsteken bij het telen van groenten.
“De leerlingen die meedoen aan het project zijn alvast heel geëngageerd”, vervolgt Gino Lefebvre, “Ook in de vakantie kwamen ze de groenten verzorgen. Voor het project werd speciaal tuingerief aangeschaft op maat van kinderhanden. Naast de aardappelen en boontjes die al werden aangeplant en de zonnebloemen die werden gezaaid, komen daar binnenkort ook nog wortelen, kolen, tomaten en courgettes bij.”
Eigen hoevewinkeltje
De school denkt er tevens aan om de oogst van de moestuintjes via een eigen hoevewinkeltje aan de man te brengen om zo het project deels te financieren. (BRU)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier