Buren sponsoren bus buitengewoon onderwijs: “Onze kinderen zijn dolgelukkig”

© TP
Redactie KW

De kinderen van Heuvelzicht sprongen vrijdag een gat in de lucht bij het zien van hun nieuwe bus, die gesponsord is door de naburige bakker, brasserie, brillenwinkel, bank en andere bedrijven rond de buitengewone school.

Knuffels, vreugdesprongetjes en lachende gezichten vrijdag op de parking van school Heuvelzicht in het Houthulstse dorpje Klerken. “Onze kinderen zijn dolgelukkig voor hun eerste schoolreis met deze bus naar Sea Life Blankenberge”, vertellen leerkrachten Valérie Opsomer en Davina Deleye. “Voor uitstappen moesten wij, de leerkrachten, telkens onze eigen wagen inzetten. Nu kan iedereen in één keer mee, dat is veel makkelijker. Deze bus is meer dan welkom.”

Schram en buil

“In hun persoonlijke wagens moesten de leerkrachten ook de rolwagens steken, met af en toe een schram en een buil tot gevolg”, zegt directeur Björn Lefere. “Zeer vervelend, maar de leerkrachten deden het om hun leerlingen toch maar op verplaatsing te krijgen. We krijgen geen middelen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs voor schoolvervoer in het kader van uitstapjes. Ze zijn nochtans belangrijk in het buitengewoon onderwijs: in de buitenwereld leren onze kinderen veel meer bij dan tussen de klasmuren. We trekken bijvoorbeeld naar een boerderij om eens kippen in het echt te zien. We zetten in op functioneel leren.”

Te weinig middelen

“We zijn geen grote school en hebben niet de middelen om zelf zo’n busje aan te kopen”, aldus Lefere. “Ik kom uit het gewoon onderwijs en zie maar weinig verschil op vlak van financiering. Het buitengewoon onderwijs zou meer middelen moeten krijgen. Vorig jaar kwamen we in contact met de firma Lokaal Ondernemen Loont, die aanbood om sponsors te zoeken voor een busje voor kleine dagelijkse uitstappen. De bedrijven zijn heel lokaal gezocht en gevonden. Het is fantastisch dat de buurt ons steunt en waardeert wat we dagelijks doen voor kinderen met een beperking en zwakkere mensen in de maatschappij.”

Warm hart

In ruil voor een sponsorbedrag mogen de bedrijven hun logo plakken op de bus, maar dat blijkt niet de enige motivatie. “De school is een van mijn buren”, vertelt Heidi Rommelaere, zaakvoerder van Optiek Rommelaere. “Ik draag hen een warm hart toe en krijg veel genegenheid terug van deze mensen die we vaak zien in het straatbeeld. Het is leuk om hen te steunen.”

Plaatstekort

De school Heuvelzicht biedt buitengewoon onderwijs voor kleuters, basis en secundair, maar kampt met een nijpend capaciteitsprobleem. “Volgend schooljaar zullen we starten met 170 leerlingen, een stijging van meer dan vijftig leerlingen in vijf jaar”, stelt Lefere. “Door het plaatstekort staat onze speelplaats momenteel vol met containerklassen. Eind dit jaar starten we met de werken voor een uitbreiding met een nieuwbouw. Die werken zouden normaal anderhalf jaar duren. Daarvoor krijgen we wel subsidies, maar we moeten ook een stuk met eigen middelen proberen te betalen.”

Snoezelruimte

De directeur hoopt ook in de toekomst nog te kunnen rekenen op de buurt. “We zouden graag een snoezelruimte inrichten, al besef ik dat we niet elk jaar kunnen aankloppen bij lokale sponsors. We zijn alvast dankbaar voor elke gift.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier