Zeven studenten van de richting agro- en biotechnologie aan de hogeschool VIVES Roeselare hebben het bedrijfje Box ‘n Bones opgestart. Dat verkoopt 3D-geprint didactisch materiaal voor de lessen anatomie, om te beginnen de beenderen van een hond. “Het is een gat in de markt”, zo blijkt.
“In ons derde en laatste jaar van de professionele bacheloropleiding agro- en biotechnologie moesten we voor het vak ‘student company’ een ‘small business project’ opstarten”, zegt Annabel Vanhove, de 20-jarige commercieel directeur uit Izegem. “ Daarvoor werden alle studenten uit onze richting over alle afstudeerrichtingen heen in groepjes verdeeld . Het gaat om studenten van groenmanagement, agro-industrie, dierenzorg en landbouw. We kenden elkaar dus totaal niet bij de start van dit project. Onze teambuilding viel door de coronamaatregelen in het water. Maar het klikte meteen.”
Theorie oefenen met ‘echte’ beenderen
“Met al onze inzichten samen hebben we uiteindelijk ons bedrijfje Box ‘n Bones opgestart”, vertelt Annabel. Box ‘n Bones bestaat naast Annabel ook uit Julie Durbecq (23), Emma Debruyne, Margot Jonckheere, Gilles Devos, Jeremy Jacob en Thomas Cochez (allen 20). “Iedereen heeft zijn eigen rol. We vullen elkaar goed aan en vergaderen iedere week minstens een keer online.”
“Met ons bedrijfje bieden we, in samenwerking met de docenten, een set aan met de belangrijkste beenderen van de hond. De beenderen zijn allemaal heel gedetailleerd uitgewerkt dankzij een 3D-printer”, zegt Annabel. “Dat vormt een ideaal didactisch hulpmiddel om de slaagkansen in het vak anatomie te vergroten. Voor dat vak wordt er vooral met didactisch materiaal op papier gewerkt, terwijl het examen in 3D gebeurt. Dat maakt het niet zo simpel. Met onze set willen we de studenten de kans geven om op een betaalbare manier alles te leren via hun eigen 3D-set. De theorie kan zo geoefend worden op ‘echte’ beenderen.”
Gat in de markt
De prijs van de set bedraagt 85 euro, inclusief btw. In de box kan je ook een handleiding vinden met wat extra informatie en een katoenen beschermzakje voor de beenderen. “De beenderen zijn op schaal 3D-geprint en gemaakt van ecologisch materiaal, polyamide 11. De grondstof is een plantaardige castorolie, een lichte stof. De beenderen zijn dus gemakkelijk om mee te nemen. Hiervoor konden we gelukkig op de expertise van 3D Infinity uit Maldegem rekenen. Dat bedrijf had al ervaring met dit soort zaken, want ze printen ook schedels om nauwkeurige operaties op voor te bereiden.”
De eerste dertig bestellingen zijn al geleverd. “Maar we hebben al heel wat nieuwe bestellingen binnen. Als de teller opnieuw op dertig staat, gaat de set opnieuw in productie en leveren we alles zo snel mogelijk. We hebben heel wat reclame gemaakt via sociale media en hebben ook alle scholen aangeschreven. Normaal zouden we langsgaan in de lessen om wat uitleg te geven, maar door corona was dat niet mogelijk.”
Beenderen van een paard
“De interesse is dus groot, ook uit de richting dierengeneeskunde krijgen we bestellingen binnen. Die studenten vragen ons zelfs al of we nog andere dieren kunnen printen, bij voorkeur een paard. Het is dus een gat in de markt. Misschien kunnen we hier in de toekomst nog meer mee doen , maar de focus ligt nu op onze studies en het behalen van ons diploma.” (SM)
Meer info: boxnbones@outlook.com, of via Facebook en Instagram.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier