Bjarne uit Beveren sleept met zijn team eerste prijs bij chemiewedstrijd in de wacht
Bjarne Roelens (22) uit Beveren heeft samen met zijn medestudenten de Belgische finale gewonnen van de vierde editie van de Biobased Innovation Student Challenge (BISC-E), een chemiewedstrijd voor studenten.
De BISC-E is een Europese wedstrijd voor studenten van hogescholen en universiteiten en spoort hen aan om een zo goed mogelijk biobased process of product te ontwikkelen. Bjarne, de achterkleinzoon van de laatste burgemeester van Beveren Jozef Lievens en zoon van Bernard Roelens, de feestburgemeester van het dorpsfeest Beveren Buust in 2010, werkte samen met chemiestudent Jeroen Luyckx en biochemiestudenten Laurens Bodart, Marte Vandenbroucke en Niels Soen aan het Packing Peanut Project .
Het was de allereerste keer dat studenten van de Hogeschool Gent deelnamen aan de wedstrijd en al meteen werden twee teams geselecteerd voor de Belgische finale. Het team van Bjarne Roelens won de eerste prijs en het andere team kwam op de tweede plaats.
“Wij geven afvalproduct tweede leven”
De studenten maakten uit broodafval packing peanuts en met dat concept hebben ze de eerste prijs gewonnen. Packing peanuts zijn schuimachtige vormpjes die in een doos worden gestopt, zodat het verzonden product geen schade oploopt.
Brood herwerken
Dat idee is voortgekomen uit het vak ‘biochemisch project’ in de richtingen chemie en biochemie aan de Hogeschool Gent. Voor dat vak moesten de studenten brood revaloriseren in een nieuw, bruikbaar product.
“Het revaloriseren van producten is een nieuwe functie of een nieuwe waarde geven aan een product dat uiteindelijk geen functie of waarde meer had”, legt Bjarne uit.
“Normaal gezien wordt verpakkingsmateriaal uit plastic polymeren ontwikkeld. Dat is echter een erg vervuilend productieproces en zorgt voor een alsmaar groeiende afvalberg.”
Ecologisch biodegradeerbaar verpakkingsmateriaal wordt al gemaakt uit energiegewassen, maar de studenten gebruikten in hun project broodafval in een door hen ontwikkeld procedé op kleine schaal.
“Wij hebben aan broodafval
“Zelf hadden wij oorspronkelijk gekozen om een gas uit brood te maken, maar door veiligheidsreden mocht dat idee niet uitgevoerd worden.”
“Uiteindelijk zijn we dan op de denkpiste van de packing peanuts geraakt. Wij hebben dus een afvalproduct een tweede leven gegeven.”
Naar Europese finale
Door dat schitterende idee en de collectieve inzet hebben de professoren de studenten overtuigd om deel te nemen aan de Biobased Innovation Student Challenge: “Dankzij veel hulp en inzet hebben wij uiteindelijk de eerste plaats bemachtigd in de Belgische finale. Ons team heeft 1.000 euro gewonnen en bovendien krijgen we ook alle hulp van de Belgische organisatie om ons product nog veel beter en verder uit te werken.”
“We krijgen alle hulp om ons product nog beter uit te werken”
“We zijn ook geselecteerd om naar de Europese finale te gaan, die eind 2021 plaatsvindt op een nog nader te bepalen locatie. Het winnende team van de Europese finale krijgt 5.000 euro en een jaar lang alle hulp van de medeorganisatoren om het product effectief op de markt te brengen.” (Sofie Missiaen)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier