Basisschool Ter Bunen haalt middelen binnen voor verbouwingswerken: “Evolueren naar een open school”

Directeur Geert Cherlet wil meer groen en openheid creëren. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

In de basisschool Ter Bunen in Oedelem wordt de komende maanden grondig verbouwd. De school diende verschillende subsidiedossiers in om haar gebouwen definitief uit te breiden naar het voormalige cm-gebouw en de parochiezaal. Bovendien krijgt een deel van de speelplaats een overkapping en zullen ouders en kinderen de school langs een gerenoveerde ingang kunnen binnenwandelen.

Basisschool Ter Bunen is al erg lang bezig met de plannen om hun gebouwen aan te passen aan de noden van het huidige onderwijs. Directeur Geert Cherlet werkt naar eigen zeggen al acht jaar aan verschillende dossiers om de school om te vormen tot een groene en open omgeving. “Hier volgen nu 300 leerlingen onderwijs en dat lukt op zich aardig. Toch missen we extra plaats en merken we vooral dat de speelplaats iets te klein is. Bovendien dateren deze gebouwen uit een andere tijd. De school is volledig ommuurd en er is weinig groen, behalve in de kloostertuin”, legt hij uit.

In een eerder stadium diende de school een dossier in om het voormalige cm-gebouw en de parochiezaal aan te kopen. “Dat dossier werd goedgekeurd, sindsdien werkten we hard aan de opmaak van de plannen. Het is de bedoeling om die twee gebouwen te integreren in de school. Bovendien blijft de parochiezaal ten dienste van de gemeenschap. Tijdens de schooluren kunnen wij de zaal op een polyvalente manier gebruiken, op elk ander moment kan iedereen de ruimte huren”, vertelt Cherlet. De hoge muur tussen de school en die twee gebouwen moet verdwijnen.

“De parochiezaal blijft ten dienste van de gemeenschap” – directeur Geert Cherlet

Het voormalige cm-gebouw wordt nu al gebruikt voor een aantal klassen, maar door de scheidingsmuur is dat geen ideaal scenario. “Ik wil evolueren van een gesloten school met veel muren naar een open school met meer groen. Dat traject startten we al lang geleden, toen we de kloostertuin in gebruik namen en er speelelementen plaatsten. Aanvankelijk werd die groene ruimte niet gebruikt, nu amuseren de kinderen er zich enorm. Hoewel we natuurlijk op de veiligheid moeten letten, wil ik meer openheid creëren. Zo kunnen ouders hun kinderen zien spelen”, gaat de directeur verder.

Nieuw sanitair

Ook het sanitair gebouw van de school wordt afgebroken en vervangen door nieuw sanitair. Daarnaast krijgt de ingang van de school een grondige vernieuwing. “Daarvoor breken we de huidige luifel af, wat ons wel minder plaats geeft waar de kinderen kunnen spelen bij regenweer. Daarom dienden we een dossier in om een klein deel van de speelplaats te overkappen. We willen de huidige gebouwen met zo’n overkapping verbinden met de aangekochte gebouwen aan de overkant van de speelplaats. Als leerlingen naar het andere gebouw moeten bij regenweer, kunnen ze dat dan op een droge manier doen. Bovendien kunnen de kinderen eronder spelen bij regenweer. Daarnaast zullen we ook de polyvalente zaal, de vroegere parochiezaal dus, kunnen gebruiken om de kinderen in te laten spelen”, duidt Cherlet.

Tenslotte krijgen de gebouwen van de school ook een aangepast verwarmingssysteem. Op dit moment werkt Ter Bunen zowel in Oostveld als in Oedelem met een oude gasbrander om alle ruimtes te verwarmen. “Om dat op een zuinige manier te kunnen doen, worden die installaties vervangen door een gloednieuw systeem. Dat zal veel minder kosten en is bovendien beter voor het milieu”, klinkt het.

In de steigers

Als alles vlot verloopt, starten de eerste werken aan de school net na afloop van het huidige schooljaar. Vanaf juli staat een deel van Ter Bunen dus in de steigers. “Maar daar kijk ik eigenlijk naar uit”, lacht Cherlet. “Het indienen van die subsidiedossiers is een intensief proces met veel overleg. Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kwam meermaals kijken en denkt mee na over het ideale scenario. Nu is het voorbereidend werk eindelijk achter de rug en kunnen de verbouwingen starten”, besluit een enthousiaste directeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier