Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA), burgemeester Ruth Vandenberghe (TB), schepen van Milieu en Kinderen en jongeren Bert Herrewyn (Vooruit) en gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V) openden de Klimaatspeelplaats van basisschool Sint-Paulus Kortrijk. Het is de allereerste Klimaatspeelplaats van het land.
In de basisschool Sint-Paulus in Kortrijk hebben ze de betonnen vlakte van hun speelplaats omgetoverd tot een klimaatspeelplaats en leerlandschap met heel veel mogelijkheden: er staan 40 bomen, struiken en bloemenperkjes, er is een nieuwe zandspeelplaats, speelheuvels en speeltoestellen, een moestuin die via een computer bewaterd wordt, een bijenhotel ‘Bie Paulus’‘en een kippenren.
“Onder het voetbalveld ligt een infiltratiebekken van 150 kubieke meter. De school kan ook 145.000 liter regenwater opvangen. We gebruiken dit voor sanitaire en speeldoeleinden”, aldus leerkracht Cedric Ryckaert, de voortrekker van het traject dat vijf jaar in beslag nam.
Speel- en leerlandschap
“Vroeger hadden we twee basketpalen en een betonnen speelkoer. Samen met de kinderen, ouders, leerkrachten, oudercomité, werkgroepen en directie zijn we op zoek gegaan hoe het beter kon worden. Het is een lang en mooi verhaal geworden: het is nu één prikkelend speel- en leerlandschap waar een flinke dosis leerimpulsen en biodiversiteit hun plek kregen. Een grote speel- en leertuin van 4.000 vierkante meter voor 480 kinderen”, aldus directeur Pascal Vanden Broucke.
“We doen dit niet enkel voor onze leerlingen: in het weekend wordt de speelplaats opengesteld voor lokaal jeugdwerk en andere organisaties die er gebruik van willen maken.” Leuk detail: de oude vogelkastjes bleven behouden. “Er zitten nu onder meer pimpelmeesjes in”, vertelt leerkracht Cedric.
“Mijn dochter van drie zou dat hier geweldig vinden”
De nieuwe klimaatspeelplaats werd officieel geopend door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die per se de school wilde bezoeken. Zij kreeg een rondleiding van enkele kinderen van het vijfde leerjaar. “Dat is een van de mooiste speelplaatsen die ik tot nu toe zag. Zulke onthardingsprojecten zijn niet enkel belangrijk voor de natuur, de biodiversiteit en de waterhuishouding, maar ook voor het mentaal welzijn van de kinderen doe opnieuw contact hebben met de natuur”, vertelde de minister. “Mijn dochter van drie zou dat hier geweldig vinden. Zulke projecten moeten er meer komen. Het is een ‘school’-voorbeeld hoe het perfect kan.”
Steun
Na selectie in de eerste projectoproep Proeftuin Ontharding van het Departement Omgeving van de Vlaamse regering kreeg de school 250.000 euro en steun van de provincie West-Vlaanderen en de stad Kortrijk. De klimaatspeelplaats moest een antwoord bieden op uitdagingen die bij klimaatveranderingen komen kijken zoals hittestress, luchtkwaliteit, waterhuishouding, biodiversiteit en duurzaamheid. De nieuwe speelplaats kreeg intussen lokale opvolging en nationale en internationale weerklank.
“Er zijn zeventien scholen bezig met projecten rond ontharding en vergroening, de meeste zitten in een ontwerpfase. De speelplaats van basisschool Sint-Amand-Zuid in Kortrijk ondergaat een gelijkaardige metamorfose tegen september”, duidt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier