De Campus Drie Hofsteden van de scholengroep Athena aan de Minister de Taeyelaan in Kortrijk, krijgt in de loop van de volgende jaren een totale make-over. De gazonvelden worden groener en de betonvlaktes worden onthard. “Het moet de groene long van Kortrijk-Oost worden: van Athena tot en met het Gebroeders Van Raemdonckpark”, zegt Frank Derycke, directeur van Campus Heule en de geestelijke vader van het project.
De voorbije twee jaar werd aan het project gewerkt. “We maakten een masterplan op om van de campus een bewegingsvriendelijke, groene en gedeelde campus te maken. We deden dit in overleg met de leerlingen, ouders, buren, schoolpartners en stadsdiensten”, duidt Frank Derycke, sinds kort directeur van campus Athena Heule en initiatiefnemer.
“Het moet de groene long van Kortrijk-Oost worden. Hiervoor worden verschillende speelplaatsen onthard en omgevormd tot klimaatadaptieve, onderhoudsarme leerplekken en een gezonde en kwaliteitsvolle leefomgeving van de campus.” Ook de parkeerterreinen en zeven ontsluitingswegen worden onthard.
Natuur binnenbrengen
“We willen meer buitenklassen houden, dichter bij de natuur”, gaat Frank Derycke verder. “De natuur binnenbrengen in de schoolomgeving biedt kansen om heel wat kennis op te doen en kunnen voor interessante insteken zorgen. Het creëert ook mogelijkheden voor meer beleving, ontmoeting, sport en ontspanning. Een aantrekkelijke groene buitenruimte is belangrijk voor kinderen. Er komen een moestuin en een fruitboomgaard, struikengordels en inheemse, seizoensgebonden en schaduwrijke bomen. We spelen in op de klimaatuitdagingen: hittestress, luchtkwaliteit, biodiversiteit en duurzaamheid.”
De ontharding en de vergroening slaan op 3,4 hectare van de ruim 6 hectare grote campus. Voor het project zal campus Drie Hofsteden samenwerken met landschapsarchitectenbureau Studio Basta uit Kortrijk. “Het plan is om de grote desolate asfaltvlakte tot groene hoofd- en nevenpleintjes om te vormen, verspreid over de campus. Er komt een publieke dj-tafel, een groene avontuurlijke speelruimte met zand, grind en water, een pluktuin en picknickbanken. De site wordt wandel- en fietsvriendelijk. Er komt een grote stalling voor 200 fietsen. We kunnen dat eventueel combineren met een bar of kiosk”, duidt architect Kenny Windels.
“Eerst en vooral gaan we de waterhuishouding op de campus op orde stellen. Er komt een gescheiden riolering en een systeem om per jaar 140.000 tot 200.000 liter regenwater op te vangen en te recupereren voor het sanitair en het keukenblok. De rest van het water laten we in de grond infiltreren.”
Oproep
Het huidig budget van 650.000 euro volstaat niet om alles gedaan te krijgen. “Daar is minstens 1 miljoen euro voor nodig. Er is al een budget van 650.000 euro: 400.000 euro subsidies via de Vlaamse overheid en 250.000 van het agentschap Natuur en Bos. We hebben meer cash nodig. Ik doe een oproep naar lokale, provinciale en nationale overheden en bedrijven om ons te ondersteunen.” De werken starten uiterlijk midden 2022. Tegen mei 2023 zie je de eerste resultaten. (PVH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier