Allereerste inschrijving en sterke cijfers voor KU Leuven Kulak: “20% hogere slaagkans dan andere campussen”

Jana kreeg van vicerector Piet Desmet een mand met goodies met onder meer een Kulak-trui, drinkfles en tas © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Jana Tanghe (17) uit het Oost-Vlaamse Ouwegem schrijft zich als eerste in aan KU Leuven Kulak. Traditiegetrouw werd de eerste ingeschrevene door vicerector Piet Desmet in de bloemetjes gezet met een kleine attentie. Het nieuwe academiejaar start op maandag 23 september en betekent ook het begin van een feestjaar voor Kulak. In 2025 mag de campus immers 60 kaarsjes uitblazen.

Mede dankzij haar mama is Jana Tanghe de eerste ingeschrevene voor het komende academiejaar aan KU Leuven Kulak. Ze studeerde economie-wiskunde aan Bernarduscollege in Oudenaarde en schreef zich vandaag in voor de opleiding biomedische wetenschappen.

Op kot

“Eerder deed ik mee aan het ingangsexamen voor arts, maar ik was er helaas niet door. Dit lijkt me een mooie richting die me alsnog voorbereid op de opleiding geneeskunde. Ik ben van plan mijn ingangsexamen opnieuw te doen volgend jaar.”

Jana koos na een paar infomomenten voor Kulak voor de toffe sfeer op de campus. “De studenten waren enthousiast en ik werd echt warm onthaald. Daarnaast ligt alles dicht bij elkaar en ga ik op kot in één van de studentenresidenties. Ik ken hier niemand, dus het wordt nog wat ontdekken, maar ik laat het op me afkomen.”

Kulak viert 60ste verjaardag

Met de aankomende start van het academiejaar begint er een heel bijzonder jaar. In 2025 viert de campus immers zijn 60ste verjaardag en ook KU Leuven zelf mag 600 kaarsjes uitblazen.

“Onze campus – en bij uitbreiding ook onze Brugse campus – staat er. Volgens mij is dat onder meer te danken aan het feit dat we permanent inzetten op vernieuwd onderwijsaanbod waarbij we inspelen op de noden van de regio. Denk maar aan onze verschillende ingenieursopleidingen om tegemoet te komen aan de grote nood aan ingenieurs of aan ons hertekend programma geneeskunde om onder andere het huisartsentekort aan te pakken. Vanaf volgend jaar hebben we ook een master basisonderwijs om de leerkracht van morgen klaar te stomen”, zegt Piet Desmet, die zijn laatste jaar als vicerector ingaat.

AI-opleiding

“We kiezen voor een breed bacheloraanbod in functie van de vraag in de regio en gerichte masters. We schrappen ook vakken met te weinig studenten zoals de zuivere wetenschappen en houden wat uniek is zoals onze AI-opleiding binnen informatica. Snoeien om te groeien.”

“We mogen trots zijn op wat hier de voorbije decennia werd uitgebouwd. Onze doorstroom- en slaagcijfers bewijzen trouwens dat onze studenten sterk voor de dag komen ook in hun verdere studies of bij hun verdere professionele stappen. KU Leuven Kulak heeft een 20 procent hogere slaagkans dan andere campussen”, besluit vicerector Piet Desmet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier