AFS-Midwest zoekt gastgezinnen voor uitwisselingsstudenten: “Je haalt de hele wereld in huis”

De AFS-studenten met het bestuur van AFS-Midwest: “We zoeken nog nieuwe gastgezinnen.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
De AFS-studenten met het bestuur van AFS-Midwest: “We zoeken nog nieuwe gastgezinnen.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

In de Roeselaarse scholen lopen momenteel enkele AFS-uitwisselingsstudenten rond. Ze hebben zich het voorbije jaar in hun gastgezin en gastschool proberen te integreren. Dat lukte bijzonder goed waardoor een interview in Nederlands perfect mogelijk was.

Leonardo Biason uit Italië woont al sinds augustus vorig jaar in Hooglede. “Meestal proberen studenten zo ver mogelijk aan de andere kant van de wereld een AFS-plek te vinden maar met corona was dat heel moeilijk. Uiteindelijk was mijn keuze voor België de beste die maakte. Ik hou van de multiculturele sfeer die er hier heerst. Ook de overgang van een grote stad naar klein dorp vind ik een aangename belevenis.”

Ook Sara Nicosia komt uit Italië en woont dit jaar in Torhout waar ze ook school loopt. “Het is lang onzeker geweest of we hoe dan ook op uitwisselingsjaar zouden kunnen vertrekken. Ik denk dat niemand echt zijn gastland van de eerste keuze heeft gekregen maar ik ben alvast heel blij dat ik in Vlaanderen ben terechtgekomen.”

Vaker thuis door corona

Isabelle Laraque uit de Dominicaanse Republiek logeert een jaar in Lichtervelde. “Wat een geluk dat er hier een treinstation is. Door corona konden we niet zoveel doen en dus hebben we met onze AFS-bubbel heel België afgereisd.”

“We hebben zowat alles bezocht”, vertelt Maria Joaquina Martinez uit Chili die in Koolskamp een gastgezin vond. “We hebben uiteraard veel frietjes gegeten en de mooiste steden bezocht. Van de Belgische biertjes hebben we iets minder kunnen genieten want het grootste deel van onze tijd hier waren de cafés gesloten. Daardoor waren we veel vaker thuis bij onze gastfamilie dan studenten uit de vorige jaren. Daardoor zijn de contacten dit jaar veel closer.”

Nederlands leren

Nilsu Uçkan komt uit Turkije, woont in Lichtervelde en loopt school in het Klein Seminarie in Roeselare. “Ook dat was wat aanpassen. Het schoolsysteem is anders dan bij ons. Schooldagen duren hier heel lang maar er is wel veel meer keuze aan studierichtingen. Integreren was in het begin ook niet makkelijk. Het verbaasde me soms dat Belgische jongeren niet altijd openstaan voor een nieuwkomer. Het duurt vaak lang voor je in de groep aanvaard wordt. Vlug Nederlands leren was dus een noodzaak.”

Het verbaasde me soms dat Belgische jongeren niet altijd openstaan voor een nieuwkomer.

Isabelle pendelt elke dag naar de Broederschool. “Zoals voor iedereen was de start lastig. Voor mij dubbel want ik ben hier maar in oktober geraakt. Wegens corona werd mijn vertrek uit de Dominicaanse Republiek steeds weer uitgesteld. De andere AFS’ers die al in augustus waren gearriveerd waren ondertussen een hechte groep en geïntegreerd in hun klas. Ze spraken toen al een aardig mondje Nederlands maar die achterstand heb ik snel ingehaald”, lacht Isabelle.

Verrijking

“Ik logeer in een gezin met twee kleine kinderen. Met mijn broertjes kan ik geen Engels praten, een fout die vaak in gastgezinnen wordt gemaakt. Ik moest dus wel heel snel Nederlands leren. Veel mensen vinden het trouwens raar dat gezinnen met heel jonge kinderen een achttienjarige AFS-student in huis halen. Maar dat gebeurt vaker. Het is een echte verrijking voor de student maar ook voor de gastfamilie. Je haalt als het ware het buitenland, de hele wereld, in eigen huis en dat was in deze coronatijd een echt pluspunt. Kleine kinderen laten je ook onmiddellijk binnen in hun wereld. Als je in je gastgezin een broer of zus van je eigen leeftijd hebt, durven de verschillen in interesses wel eens voor problemen zorgen.”

AFS, wat staat voor American Field Service is een sociaal en cultureel uitwisselingsproject dat zijn oorsprong vindt bij de Amerikaanse ambulanciers op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog, is voor de regio Midwest nog op zoek naar gastgezinnen die vanaf augustus een uitwisselingsstudent in huis willen halen. Midwest bestrijkt het deel van onze provincie vanaf de kust over Diksmuide, Torhout tot in Roeselare en omgeving. Er zijn verschillende formules beschikbaar, ook korte voor wie een heel jaar niet meteen ziet zitten.

Voorzitter Johan Mestdagh legt met plezier uit hoe zo’n jaar er uit ziet aan kandidaat gastfamilies. Neem contact via mestdag.johan@telenet.be of op het nummer 0477 25 23 23.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier