Academie verlaat Noordstraat en neemt intrek in gebouwen op het Suikerplein in het Veurnse Suikerpark

De Academie trekt in de nieuwe gebouwen in. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Woensdag 21 februari sluiten leerkrachten en leerlingen van StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek) definitief de deuren van hun vertrouwde locatie in de Noordstraat. Voor sommigen met een vleugje nostalgie, maar ook bijzonder enthousiast om hun intrek te nemen in hun gloednieuwe locatie in het Suikerpark.

In de Suikertoren op het Suikerplein van de Suikersite vinden voortaan alle lessen plaats. Jonas Bel, schepen van Onderwijs: “Het huidige gebouw in de Noordstraat was lang niet meer aangepast aan de noden die de huidige StAPwest-afdeling nodig had. Daarom heeft de stad geïnvesteerd in een nieuwe afdeling aan het Suikerpark waar iedere cultuurliefhebber – in ruime zin – terecht zal kunnen!”

Voor Stad Veurne is dit de realisatie van een absolute parel in de stad. De muziekacademie is een begrip binnen de brede regio en heeft in haar rijke geschiedenis duizenden inwoners een stevige culturele bagage meegegeven.

De Maatschap Suikerbeat, bestaande uit aannemer Alheembouw en architecten Architectenatelier Vyvey&Partners en A2D met studiebureaus Eva-International (akoestiek), Ingenium (technieken) en Establis (stabiliteit) zorgde voor het ontwerp en de uitwerking. De foyer en het atrium zijn een verlengde van het Suikerplein. De warme rode gloed van de theaterzaal op het gelijkvloers schijnt door naar buiten en kan ook ’s nachts een identiteit geven aan het plein en aan de academie. De volledige inkomhal is in helling gelegd. Zo werd er een vloeiende overgang gerealiseerd van het plein, over de inkom, tot aan het atrium. Door de vorm van de theaterzaal, die op het plein en de inkomhal lijkt te staan, wordt men via de architectuur naar binnen gezogen. Hierdoor werkt het onthaal zeer uitnodigend en toegankelijk en wordt verder groter gemaakt doordat het volume van de theaterzaal wat terugspringt.

Belvedere

In dit ontwerp is de akoestiek de leidraad geworden bij het ontwerpen en vormgeven van de verschillende ruimtes. De klassen worden gescheiden door geknikte wanden die het geluid diffuseren, wanden worden ontdubbeld voor akoestische buffering en doen op een slimme manier ook dienst als ruimte voor technieken en ventilatie. Bergingen worden ingezet als akoestische buffer tussen de klassen. Het atrium is uitgerust met een akoestisch absorberend en diffuserend plafond.

De woordklas op +3 kan geopend worden naar het belvedere, door de mobiele panelen tussen beide te openen. Dit laat flexibel en meervoudig ruimtegebruik van deze interessante plek in het gebouw toe.

© MVQ

De theaterzaal op het gelijkvloers is een absolute eyecatcher. De zaal is gebouwd in een schelpvorm voor een optimale akoestiek en is volledig opgevat als een box-in-een-box systeem. De vorm van de regiekamer diffuseert het geluid, en een ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen zorgt ervoor dat de akoestiek altijd optimaal is. De trussen voor techniek en belichting zijn geïntegreerd in de voorziene holtes in de plafondconstructie. Dit geeft naast het akoestisch comfort ook een bijzonder aangename ruimtebeleving. Pieter Tieghem, directeur StAPwest, is bijzonder tevreden met het resultaat. “Er is echt over alles grondig nagedacht! De ruime lokalen, de akoestiek, de techniek, de verlichting … De theaterzaal is ideaal voor ons, met zitplaatsen tot zo’n 120 personen. De look en feel en de ruimtes zijn speels, dynamisch en dit is over de hele lijn van het ontwerp doorgetrokken.”

Natuurlijk licht

Het verlaagde plafond in het atrium zorgt ervoor dat natuurlijk licht vrij kan binnenstromen. De gekleurde verdiepte driehoekige daglichtopeningen dragen bij tot de akoestiek in het atrium en hebben geïntegreerde indirecte verlichting, dat voor bijkomend licht zorgt in het atrium.

Er zijn zo’n 20 leslokalen en één balletzaal. In de theaterzaal is er ruimte zijn voor maximaal 140 toeschouwers. Voor de realisatie van het nieuwe StAPwest heeft Stad Veurne 2,8 miljoen euro binnen het budget 2020-2025 uitgetrokken. Bij StAPwest zitten zo’n 700 leerlingen en telt 45 actieve medewerkers. StAPwest bestaat sinds 1971.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier