1 op 5 scholen telt te weinig leerlingen
Een vijfde van alle West-Vlaamse scholen telt minder dan 100 ingeschreven leerlingen. Deze kleine dorpsschooltjes zijn wegens financiële redenen met uitsterven bedreigd, maar dat wil CD&V met een buurtscholenplan proberen tegengaan.
In 21% van alle 712 West-Vlaamse basisscholen zaten vorig schooljaar minder dan 100 leerlingen, goed voor 152 vestigingen. Liefst 58 daarvan telden vorig schooljaar zelfs minder dan 50 kleuters en lagere schoolleerlingen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) verzamelde. Belangrijk om te weten is dat dit gaat over afzonderlijke campussen met een eigen adres. (lees verder onder de grafiek)
Vaak zijn het vooral de vestigingen in de eerder landelijke gebieden die het moeilijk hebben om hun schoolbanken te vullen. Omdat die scholen vaak te weinig leerlingen hebben ten opzichte van de bevolkingsdichtheid van de regio waarin de vestiging zich bevindt, worden die namelijk steeds vaker met sluiting bedreigd. Doorgaans krijgen die rode scholen nog twee genadejaren, waarin ze moeten proberen hun leerlingenaantal op te krikken. Lukt dat niet, dan worden hun deuren onherroepelijk gesloten. Daar wil CD&V nu een stokje voor steken. De centrumpartij wil dat er minstens één basisschool in elk dorp blijft bestaan.
Sociaal nut
“In dunbevolkte gebieden dreigen leerlingen geen school meer te kunnen lopen in de eigen buurt. Dat zou echt geen goede evolutie zijn”, aldus Loes Vandromme, onderwijsexperte bij CD&V. “Eerst en vooral zorgt een kleinschalige school dichtbij huis ervoor dat kinderen in hun vertrouwde omgeving les kunnen volgen. Dankzij die nabijheid kunnen leerkrachten ook sneller inspelen op de noden van het kind. Deze dorps- en wijkscholen zijn doorgaans ook vlotter toegankelijk. Tot slot fungeren deze plaatsen als draaischijf voor het sociaal contact in een buurt. Veel troeven die verloren zouden gaan als we het economisch efficiëntiedenken laten zegevieren.”
“Dorpsscholen hebben veel troeven, we mogen die niet laten verloren gaan puur voor economische redenen”
Om te garanderen dat elk kind in zijn/haar buurt naar school kan blijven gaan, stelt ze vijf actiepunten voor. “Het behoud van Vlaamse dorpsscholen vereist een combinatie van beleidsmaatregelen, financiële ondersteuning en gemeenschapsbetrokkenheid”, besluit Vandromme.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier