Ondanks kwakkelweer kent 51ste editie van Vierdaagse langs de IJzer een recordeditie: “Ook jongeren voelen zich aangetrokken”
Met poncho en paraplu finishten tal van wandelaars vrijdagnamiddag hun Vierdaagse van de IJzer in Ieper. De 51ste editie kende kwakkelwaar en toch sneuvelde het deelnemersrecord. “Wandelen blijft een hype, ook na corona.”
Overvloedige regen op dinsdag, een zonnige woensdag, veel wind op donderdag en buitjes op vrijdag. De wandelaars van de Vierdaagse van de IJzer trotseerden deze week verschillende weerelementen, maar het weerhield hen niet van deel te nemen. Defensie organiseert het event elk jaar om de band met burgers te versterken, de Westhoek in de kijker te zetten en de wereldoorlogen te herdenken. Het was dan ook geen toeval dat het deelnemersrecord gevestigd werd in 2014, het eerste jaar van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dat jarenlang record werd bijna overtroffen tijdens de jubileumeditie van vorig jaar en op deze 51ste editie is het zover.
“We klokken af op 11.405 deelnemers, wat een 300-tal meer is dan 2014”, aldus Jef Verstraete, adjudant-majoor en directeur van de Vierdaagse. “Een verklaring? Het is een combinatie van factoren. Wandelen blijft een hype, ook na corona. We merken dat we ook jongere mensen aantrekken. Ook al hebben ze geen verlofperiode, toch proberen sommigen een dag vrij te krijgen om deel te nemen. Het event is laagdrempelig en men gaat graag een sportieve uitdaging aan over wisselende parcoursen in een uniek en historisch kader met aandacht voor animatie en herdenking.”
Parachutisten geannuleerd
Een deel van de animatie werd geannuleerd door het slechte weer. “We konden onze parachutisten niet laten springen omdat de risico’s te groot waren”, aldus Verstraete. “Deze editie verliep vlekkeloos. We hoorden veel positieve reacties. Het weer? Ach, wandelaars laten zich niet snel afschrikken: wie voorbereid is met een goede regenjas kan al een en ander verdragen.”
Voor de familie Merckx uit het Vlaams-Brabantse dorp Elewijt is de Vierdaagse een jaarlijkse traditie. “Wat trekt ons aan? Onder meer de herinnering aan de oorlog”, vertelt Peter (56). “Spijtig genoeg zijn er nog altijd plaatsen waar oorlogen woeden. Wij willen de Eerste Wereldoorlog zeker niet laten vergeten. Daarom zijn de jongsten ook mee, om te laten zien wat een oorlog kan aanrichten.”
Peter wandelt onder meer met zoon Yannick (25) en kleindochter Eliana. “Zij is pas vier jaar, maar er wordt over gesproken en we bezoeken ook oorlogsbegraafplaatsen. Ja, we blijven terugkomen, zolang we kunnen. Regen? Dat speelt geen rol.”
Nieuwe directeur
Voor directeur Verstraete was het zijn laatste editie. “Sinds 2019 ben ik aangesteld als directeur. Ik ben heel blij en trots dat we met het team een recordeditie konden neerzetten. Mijn opvolger is al bekend: Nick Develter, adjudant-majoor bij de luchtcomponent. Ik kon hem overtuigen om mijn taken over te nemen. Hij gaat vol enthousiasme aan de slag. Om volgend jaar verder te bevestigen, en misschien een nieuw record te vestigen.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier