Oeselgem zoekt getuigen van drama uit de Tweede Wereldoorlog

Anne-Marie Geeroms en Leona Denolf, die een foto van de ouderlijke hoeve op de Neerhoek toont.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Anne-Marie Geeroms en Leona Denolf, die een foto van de ouderlijke hoeve op de Neerhoek toont.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

De dorpsraad van de Dentergemse deelgemeente Oeselgem is in samenwerking met heemkundige Anne-Marie Geeroms op zoek naar getuigen van de Meidagen 1940. Er sneuvelden bij die slag om de Leie behalve 123 soldaten aan Belgische en Duitse kant ook 13 burgers. De getuigen zouden belangrijke info kunnen leveren voor een herdenking volgend jaar.

Als corona het toelaat, zal de dorpsraad van Oeselgem twee jaar later dan gepland hulde brengen aan de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Meidagen van 1940. Opdat de slag aan de Leie nooit zou worden vergeten.

Nadat Duitsland op 10 mei 1940 ons land was binnengevallen, gold de Leie als laatste verdedigingslinie. In de vroege ochtend van 22 mei nam het Belgisch leger zijn posities achter de waterloop in. Pas in de late avond van 23 mei bereikten de Duitse eenheden de oostelijke rand van Olsene.

Drie hinderlijke bochten

“De Leie in Oeselgem was een moeilijk te verdedigen linie. Van de grens met Gottem tot de kerk van Oeselgem waren er kort na elkaar drie grote bochten, waaronder de Neerhoek”, zegt Anne-Marie Geeroms van heemkring De Roede van Tielt. Bijkomende moeilijkheid was dat men de Leie van de Ponthoek tot de Neerhoek had rechtgetrokken, waardoor er sprake was van een ‘oude’ en ‘nieuwe Leie’.

Stortvloed van rookbommen

De ‘nieuwe Leie’ stond niet aangeduid op de Duitse stafkaarten, wat hen met heel wat kopzorgen opzadelde. Na eerdere pogingen op 24 en 25 mei om de nieuwe Leie over te steken, werden in de vroege ochtend van zondag 26 mei de Belgische stellingen zwaar onder vuur genomen door Duitse artillerie. “Met een ware stortvloed van rookbommen hernam de vijand in alle hevigheid het bombardement”, aldus Leona Denolf (85), die er op 4-jarige leeftijd getuige van was en ‘haar’ Oeselgemse oorlogsverhaal in 2009 uitschreef.

De vernielde Neerhoekbrug met op de achtergrond de hoeve Martens.© Archief Heemkring Zulte
De vernielde Neerhoekbrug met op de achtergrond de hoeve Martens.© Archief Heemkring Zulte

Duitsers richtten woede op de burgers

Het rookgordijn belemmerde het zicht van de Belgische verdediging en de Duitsers staken met stormboten het rechtgetrokken stuk Leie over. Honderden Belgische soldaten werden krijgsgevangen genomen. Er sneuvelden 53 Belgische en 70 Duitse soldaten.

“De Duitsers richtten hun woede op de burgers”, aldus nog Leona. “Zo werd de familie Martens uitgemoord.” Alleen de zonen Gerard en Maurice, die nota bene zelf soldaat waren, overleefden. Uit haar oorlogsrelaas: ‘Ook op het hof Depourcq, een vrijgezel met de knecht en de meid, heeft men horen tieren tot in het dorp, hun lichamen werden gedeeltelijk opgegeten door de varkens.’ Trieste balans: 13 burgerslachtoffers.

Ook fotomateriaal is welkom

“We zoeken voor de herdenking in 2022 families van burgerslachtoffers Anna Minjauw, Victor De Pourcq, Alfons Minjauw, Cyrilla Campe, Albert Vroman, Auguste Becu, Jules Van Hauwermeiren, Alfons Martens en echtgenote Maria Campe ”, aldus nog Anne-Marie Geeroms. “Wat de familie Martens betreft, hopen we op de kinderen van Maurice en Gerard.”

Ook andere info, denk maar aan getuigen die de Duitse inval in mei 1940 hebben meegemaakt of het verhaal hebben gehoord van ouders of grootouders, is net als fotomateriaal welkom.

Wie Anne-Marie Geeroms aan extra info kan helpen, mag mailen naar geemis.aj@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier