Oeselgem krijgt beleefzone langs opgewaardeerde Leie: “Het zijn educatieve rustplekken”
De Vlaamse Waterweg zal op verschillende plaatsen langs de Leie, tussen Deinze en Wervik, de komende jaren met steun van de Europese Unie beleefzones inrichten. Ook Dentergem tekende een samenwerkingsovereenkomst om zo’n beleefzone in Oeselgem te realiseren.
Acht van die beleefpunten krijgen dezelfde stijl en de koepelnaam ‘roothoek’. Het programma Seine-Schelde-Vlaanderen zorgt voor een opwaardering van de Leie-as op het vlak van de scheepvaart, het natuurherstel en recreatie. Bij de oeverherinrichting heeft de Vlaamse Waterweg extra aandacht voor beleving. Op 14 plekken langs de rivier richt ze zogenaamde beleefzones in. “Het gaat om rustplekken met een educatieve meerwaarde”, weet Dentergems schepen Gunther Simoens (Eendracht).
“Deze ‘roothoeken’ krijgen dezelfde stijl”
In onderling overleg binnen het projectgebied zijn 14 beleefzones uitgekozen. Ze bevinden zich in Petegem-aan-de-Leie, Machelen-aan-de-Leie, Zulte, Sint-Eloois-Vijve, Sint-Baafs-Vijve, Desselgem, Beveren-Leie, Harelbeke, Kuurne, Bissegem, Wevelgem, Menen, Wervik en dus ook Oeselgem. “De vormgeving van acht van deze zones krijgt eenzelfde stijl. De naam roothoek is een samenvoeging van ‘hoek’ en ‘roten’. Roten is het blootstellen aan water waarop de vezels van onder meer vlas vrijkomen zodat ze gebruikt kunnen worden in de textielindustrie. De Leie was ervoor bekend en verwierf zo de naam ‘Gouden rivier’. In het ontwerp van deze beleefpunten werd een opvallende hoek verwerkt. Het ontwerp van die ‘roothoeken’ is op participatieve wijze uitgewerkt. Hiervoor is er per beleefpunt een ontwerptraject opgezet tussen de gemeente en het ontwerpbureau. Kenmerkend voor deze beleefpunten is een terracotta hoek die aansluit of verder loopt over het jaagpad. De roothoeken krijgen een geïntegreerde zitbank, een naamsvermelding in de betonnen structuur en een informatiepaneel met daarop de uitleg over een typisch aspect van de omgeving, de Leie of het Europese Seine-Schelde-project.”
Voorlopig plan
De Vlaamse Waterweg staat in voor de realisatie en financiering van de beleefpunten op de oevers. De gemeentes nemen na de realisatie minstens het dagelijks beheer over. “Het ontwerp in Oeselgem is in de stijl van de overige roothoeken”, vervolgt schepen Simoens. “De conceptbeelden van de andere roothoeken geven al een idee van wat in Oeselgem gerealiseerd wordt. Elk ontwerp moet uiteindelijk wel ingepast worden in zijn ruimtelijke context. Een ontwerp in Oeselgem kan dus goed lijken op een van de andere roothoeken, maar zal nooit een één op één match zijn. Op dit moment is er een voorlopig plan voor Oeselgem. We werken volop voort aan een definitief plan, maar we zijn natuurlijk trots om deel van dit project te kunnen uitmaken.”
De beleefzones Limnander (Zulte), Barrage (Sint-Eloois-Vijve) en Munkenhof (Desselgem) werden ontworpen door studiebureau SBE. De beleefzone aan de brug Wevelgem-Lauwe is ontworpen door studiebureau Tractebel. De al gerealiseerde beleefzone Moleneiland (Harelbeke) werd ontworpen door THV Leieland. De beleefzone tegenover de Brielmeersen in Deinze heeft nog geen ontwerp, dit zal uitgewerkt worden in het kader van de te realiseren fietsbrug op deze locatie.
De realisatie van de beleefpunten past bij de oever- en andere infrastructuurwerken voor Seine-Schelde-Vlaanderen langs de Leie. Het streefdoel is om alle projecten af te werken tegen 2030. De realisatie van het project wordt tot de helft gesubsidieerd door de Europese Unie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier