Oekraïners in Brugge gedenken twee jaar oorlog

Deze tweede verjaardag was reden voor de Oekraïense gemeenschap in Brugge en omgeving om verzamelen te blazen op de Burg, voor het Brugse stadhuis, voor een manifestatie. © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op de Burg in Brugge vond zaterdagnamiddag een manifestatie plaats om de trieste tweede verjaardag van de oorlog in Oekraïne te herdenken. Met muziek en gedichten werden de slachtoffers herdacht en er werd geld ingezameld om over te maken aan de noodlijdende Oekraïense bevolking.

Op 20 februari was het net twee jaar geleden dat de Russische troepen op bevel van president Vladimir Poetin het buurland Oekraïne binnen vielen met de bedoeling het land te bezetten en een regimewissel te forceren. Het lukte hen niet om president Volodemir Zelensky en zijn regering omver te werpen maar de Russen slaagden er wel in om een aanzienlijk deel van het land, zo’n vijftien procent, te bezetten. Twee jaar later is de bloedige oorlog nog altijd aan de gang en de Oekraïners komen steeds meer in de verdrukking door de Russische overmacht en een gebrek aan wapens en munitie.

‘Russia is a terrorist state’

Deze tweede verjaardag was reden voor de Oekraïense gemeenschap in Brugge en omgeving om verzamelen te blazen op de Burg, voor het Brugse stadhuis, voor een manifestatie. Voortrekkers van de Oekraïense gemeenschap hielden toespraken waarbij ze opriepen tot blijvende steun voor hun land. Er werden ook typische liederen gezongen en een dichter hield een bevlogen en emotionele rede over de toestand in zijn land. Er werden ook demonstratief diploma’s in de lucht gehouden van gesneuvelde studenten die dus hun diploma nooit zouden kunnen komen ophalen.

Daarnaast zagen we ook nog de leuze ‘Russia is a terrorist state’ en er werd een bordkartonnen beeltenis van Vladimir Poetin in gevangenisplunje en met boeien rond de polsen getoond.

Schenking kogelvrije vesten

Er stond ook een collectedoos klaar, waarin heel wat biljetten werden gedeponeerd, om over te maken aan de noodlijdende bevolking en de troepen in Oekraïne. Burgemeester Dirk De fauw liet ook weten dat de Oekraïners in Brugge – 750 in totaal momenteel – blijvend welkom zijn. “We hebben overigens ook beslist om 200 afgeschreven kogelvrije vesten van onze lokale politie te schenken aan Oekraïne”, liet de burgemeester nog weten.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier