Oekraïense dames verzorgen je nagels in Sanapolis: “Dit is sociaal ondernemen”

Nadiia Shevtsova en Svitlana Zarutska in de nagelstudio in Sanapolis. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Op de site Sanapolis – het voormalige Elisabethziekenhuis dat herbestemd werd als gezondheids-, toeristisch-, en recreatief centrum – richten de oorlogsvluchtelingen Nadiia en Svitlana het salon Sana Beauty in. Ze mikken op mensen uit de regio die op een professionele manier hun nagels willen laten verzorgen.

Dat het voormalige Elisabethziekenhuis in Sijsele, vlakbij Maldegem, omgevormd werd tot een site met een polikliniek, een sportmedisch centrum, een kinderboerderij, een brasserie en tal van andere recreatieve activiteiten is intussen genoegzaam bekend. “Minder geweten is dat er, in samenspraak en met steun van stad Damme, ook enkele tientallen Oekraïense ontheemden verblijven, gevlucht voor het oorlogsgeweld in hun land”, zegt directeur van Sanapolis Luc Verhulst.

Zoektocht

“Die mensen helpen we intussen ook volop in hun zoektocht naar werk en integratie.”

Onder die bewoners bevinden zich ook Nadiia Shevtsova en Svitlana Zarutska. Voor de oorlog in hun land uitbrak waren de dames er actief als schoonheidsspecialiste. “Ze vroegen ons of ze hun ervaring als schoonheidsspecialiste ook in België en meer bepaald hier in Sanapolis, zouden kunnen gebruiken”, vertelt Luc Verhulst.

“Bij Sanapolis trekken we graag de kaart van het sociaal ondernemen. Dus spelen we hier nu op in met de opening van Sana Beauty.”

“We starten als nagelstudio en mikken op mensen uit de ruime regio die op een professionele manier hun nagels willen laten verzorgen én tegelijk onze Oekraïense bewoners een hart onder de riem willen steken.”

Gevlucht

Nadiia Shevtsova, een van de twee nagelstylistes, toont zich alvast heel tevreden met het initiatief. “Net als Svitlana ben ik twee jaar geleden gevlucht voor de oorlog. Ik werkte in Oekraïne als schoonheidsspecialiste, een job die ik heel graag deed”, klinkt het. “Dus het was altijd mijn droom om dit terug op te kunnen bouwen. Dat Sanapolis ons nu met Sana Beauty daar de kans toe geeft, is heel mooi. Intussen leer ik Nederlands om de klanten hier nog beter te kunnen ontvangen.”

Info: www.sana-beauty.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier