OC-bestuur Marke heeft een ‘Masterplan Publieke Gebouwen’ voor Marke
Het bestuur van het Markse Ontmoetingscentrum legt een Masterplan Publieke Gebouwen voor. Het masterplan beschrijft beknopt, maar duidelijk wat de mogelijkheden en de beperkingen zijn van het gebouw zoals dat er nu bij staat.
Het masterplan beperkt zich niet alleen tot de strikt culturele gebouwen, zoals het ontmoetingscentrum en de buurtbibliotheek, maar ook de sportterreinen, de (gewezen) kinderboerderij en verblijfshoeve, de jeugdlokalen en hun omgeving in het centrum van Marke.
“Eén van de meest belangrijke opdrachten van een OC-bestuur is het zorgen voor z’n gebouwen. Men noemt dit: zoals een goede huisvader”, vertelt OC-coördinator (voorzitter) Rik De Smet (66). “Al jaren doen we voorstellen aan de stad om de bestaande gebouwen energiezuiniger te maken, toegankelijker voor mensen die minder mobiel zijn… We zoeken tegelijk om zoveel mogelijk mensen, groepen, verenigingen de kans te geven om er ‘hun ding’ te doen in de stadsgebouwen die ter beschikking zijn. Als we vervolgens horen dat de stad op (zeer) korte tijd een ‘masterplan’ wil opmaken voor haar gebouwen, dan vinden wij het cruciaal dat de gebruikers ook hun zeg kunnen doen.” Is dit een stap te ver? “Integendeel zelfs”, reageert Rik hierop kordaat.
De Markse OC-coördinator legt uit hoe het OC van bij de start (1974) nu veel meer omvat dan alleen maar een OC-gebouw. “In het gebouw heb je naast het secretariaat van het OC, ook het wijkcentrum. Ook de wijkagente heeft hier haar bureel. Mensen en verenigingen kunnen er bijgevolg terecht, niet enkel om hun activiteiten te organiseren, maar ook om hun vragen te stellen. Soms zijn die vragen eerder persoonlijk. Andere hebben te maken met hoe een gemeente functioneert en zich ontwikkelt. Ook hierop moet een antwoord gezocht en gegeven worden”, legt Rik uit. “Als we het nu willen hebben over de culturele gebouwen van de toekomst, dan mogen we niet denken in een typisch Vlaamse stijl van ‘we gaan er nog een verandaatje aan plakken en dan nog een kotje hier of daar…’. Zo werken en denken we niet. We bekijken het volledig plaatje en zien welke mogelijkheden er bijna voor het rapen liggen. Zo krijg je bijvoorbeeld een vernieuwd OC.”
In het masterplan staat het voorstel om in de omgeving van het Blommeghempark publieke toiletten te voorzien. “Die zullen hun diensten bewijzen bij de activiteiten in Da Capo (repetitieruimte voor muziekverenigingen, red.), Jeugdhuis ’t Arsenaal en andere evenementen in het park zelf.” De vroegere kinderboerderij en de verblijfshoeve komen ook aan bod. “Het is spijtig dat deze laatste door het niet te gebruiken in verval geraakt, waardoor het gekraakt wordt en waardoor het nog minder kan worden gebruikt. Toch biedt ook deze locatie mogelijkheden zowel voor Marke als voor de stad zelf”, benadrukt Rik.
Andere onderwerpen zijn minder concreet, maar toch opgenomen in dit masterplan. Rik: “Dit om ze minstens bespreekbaar te maken, zoals bijvoorbeeld een mogelijke of wenselijke herinrichting van de kern van de gemeente, wat met de (intussen vervallen) boerderij recht tegenover de ruitersclub Saeftinghe, (ver-)nieuw(d)e jeugdlokalen… Een masterplan moet het resultaat worden onder andere van overleg met gebruikers en geïnteresseerden.”
Een prijskaartje is er niet voor dit groots masterplan. “Dit klopt. Werken aan de toekomst betekent dat je droomt op langere termijn. Je droomt nooit als je een (bijna) lege portemonnee hebt. Nu al kijken naar een verdere toekomst, geeft de richting aan”, aldus OC-coördinator Rik Desmet. (Carlo Herpoel)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier