Obesitaschirurg maakt jongeren bewust van gezond leven

Ann Wauters – Dr. Gerd Vanhaverbeke – Directeur SAZ Jan Luts – Dr. Barbara De Muynck – diëtiste Evy Christiaens (beneden) Fysiotherapeut Daphné Cauwelier – Dr. Chantal Hindirckx – Fysiotherapeut Bas Blom – Dr. Frederiek Nuytens. (foto AZ Groeninge)
Ann Wauters – Dr. Gerd Vanhaverbeke – Directeur SAZ Jan Luts – Dr. Barbara De Muynck – diëtiste Evy Christiaens (beneden) Fysiotherapeut Daphné Cauwelier – Dr. Chantal Hindirckx – Fysiotherapeut Bas Blom – Dr. Frederiek Nuytens. (foto AZ Groeninge)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Naar aanleiding van de Europese obesitasdagen op 21 en 22 mei, trok dokter Frederiek Nuytens samen met zijn team en basketbalster Ann Wauters naar de basisschool Sint-Amand-Zuid. Samen wezen ze er de leerlingen op het belang van gezond leven en voldoende beweging.

Dokter Frederiek Nuytens (33) komt uit Marke. Hij is getrouwd en woont met zijn vrouw en twee kinderen in Heestert. Frederiek studeerde drie jaar aan de Kulak en trok vervolgens naar de KU Leuven. Hij was al twee jaar assistent in het AZ Groeninge in Kortrijk, maar ook in het UZ Leuven en in Nederland. In Leuven volgde dokter Nuytens een specialisatiejaar bij dokter Matthias Lannoo, gekend van de serie Topdokters op Play4.

Voeding en levensstijl

Laatst volgde hij ook nog een specialisatiejaar in slokdarmchirurgie in het universitair ziekenhuis in Rijsel. “Mijn hoofdbezigheid binnen de dienst Abdominale Chirurgie is de bariatrische of obesitaschirurgie”, vertelt dokter Nuytens. Ook voor alles wat met de maag te maken heeft – zoals onder meer maagkanker en reflux – en voor slokdarmoperaties kan je bij dokter Nuytens terecht.

Bij een BMI tussen de 25 en de 30 spreekt men van overgewicht. Alles boven de 30 is obesitas. In Europa heeft 50 procent van de bevolking overgewicht of obesitas, meer dan 20 procent is obees. Ook 1 op 3 kinderen van 11 jaar kampt in Europa al met overgewicht of obesitas. In België is 22,1 procent van de bevolking obees, terwijl dat in 1975 nog maar 10,5 procent was. “Dat heeft te maken met voeding en levensstijl. Zo kunnen de dagelijkse activiteiten en zelfs de slaap een invloed hebben op obesitas”, klinkt het bij dokter Nuytens. In België heeft 7 procent van de kinderen en adolescenten te kampen met obesitas.

Opvolging

“Als iemand op onze dienst of bij de dienst endocrinologie terechtkomt – hetzij op eigen initiatief, hetzij doorverwezen door de huisarts – willen we die persoon zo goed mogelijk informeren”, zegt dokter Nuytens. “Er gebeurt altijd een multidisciplinaire evaluatie met de obesitaschirurg, de endocrinoloog, een psycholoog of psychiater en een diëtiste. Ook de huisarts, die de voorgeschiedenis van de patiënt beter kent, speelt hier een belangrijke rol in .”

“Stel dat chirurgie geen oplossing is, dan zijn er in het ziekenhuis ook andere programma’s. Dat is een van de voordelen van het werken in teamverband. Er kan chirurgie aan te pas komen, maar dit gebeurt zeker niet altijd. De opvolging nadien is ook zeer belangrijk: de resultaten op lange termijn zullen niet goed zijn als er geen opvolging is.”

Chronische ziekte

Dokter Nuytens wil zeker nog enkele vooroordelen de wereld uit helpen. “ Mensen met obesitas worden vaak ‘gebrek aan karakter’ verweten. Als iemand met een hoge bloeddruk zit, wordt die niets verweten, maar iemand met obesitas moet vaak aanhoren dat hij/zij het aan zichzelf te danken heeft. Het is echter een heel complex samenspel van genetica en omgevingsfactoren. Het is een ziekte als een ander met gevolgen voor de levensverwachting en vooral de levenskwaliteit. Obesitas is ook een chronische ziekte.”

Dokter Nuytens zal het multidisciplinaire aspect rond obesitas uitbouwen. “Dat wordt verwacht vanuit de overheid en is volkomen terecht”, zegt hij. Hij zal vooral de chirurgische kant van de zaak bekijken, maar organiseert ook enkele symposia rond obesitas voor huisartsen.

Scholen

In de Sint-Amandsbasisschool Zuid werd er deze week een project rond bewustmaking bij kinderen en jongeren georganiseerd naar aanleiding van de Europese obesitasdagen van 21 en 22 mei. Artsen, diëtisten en fysiotherapeuten van AZ Groeninge trokken samen met basketbalster Ann Wauters naar de basisschool om er de leerlingen van het zesde leerjaar te wijzen op het belang van gezond leven en om hen tot bewegen aan te zetten. Bij AZ Groeninge wil men zich meer profileren als ambassadeur van een gezonde levensstijl. “Het is goed mogelijk dat we jaarlijks naar een andere school trekken om er workshops te organiseren”, aldus communicatieverantwoordelijke Stefaan Lammertyn.

Er waren in de Sint-Amandsbasisschool Zuid workshops, toelichtingen over obesitas en gezond leven en een quiz. Ze konden er ook een parcours afleggen, met en zonder extra gewicht. “Als topsporter weet ik heel goed hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen”, aldus Ann Wauters. “Mensen onderschatten vaak het belang van gezonde voeding. Je bent wat je eet. Maar ook bewegen is van groot belang. Door dagelijks te spelen en te sporten, krijg je als kind ook sterke spieren en zal je merken dat bewegen steeds leuker wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier