Nu ook petitie tegen herinrichting Leopold II-laan in Oostduinkerke: “Het leeft enorm in de buurt”

Eric Markey en Peter Bultynck zijn de initiatiefnemers van de petitie. © DMe
Redactie KW

Nadat de gemeente vorige week besloot om de herinrichting van de Leopold II-laan in Oostduinkerke ‘on hold’ te zetten na protest, zijn buurtbewoners en handelaars nu ook een petitie gestart. De initiatiefnemers hopen op zo’n 2.000 handtekeningen.

“Ons Sint-Niklaasplein, onze ventwegen, onze parkings, onze bomen! Inspraak nu!” Dat is een van de slogans die sinds kort prijken op affiches in de buurt van de Leopold II-laan in Oostduinkerke. Hiermee tonen handelaars en omwonenden hun onbegrip over de plannen voor de herinrichting van de weg tussen de Guldenzandstraat en de Rozenlaan.

Voor de Sint-Niklaaskerk zou de gemeente een groen plein willen aanleggen. Hierdoor zouden van de huidige 90 parkeerplaatsen slechts 52 overblijven, maar er komen wel tien extra parkeerplaatsen in de buurt bij. Ook zouden enkele ventwegen geschrapt moeten worden. Deze plannen werden echter op onbegrip onthaald door betrokken handelaars en omwonenden, die de gemeente ook verwijten dat ze niet bij de plannen worden betrokken. Vorige week besloot de gemeente het openbaar onderzoek stop te zetten tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Daarna moet er een bewonersvergadering plaatsvinden.

Petitie

Ondertussen is de buurt ook gestart met een petitie. “De impact van onze actie is gigantisch”, aldus Eric Markey (68), die in de buurt woont en er ook zijn immokantoor heeft. Samen met Peter Bultynck (66) van minigolf en tennis TipTop en Yvonne Bedert (72) van restaurant De Mikke, is hij een van de initiatiefnemers van de petitie. Ze hebben samen zo’n 2.000 petitieformulieren verdeeld in hun zaken en de plaatselijke Carrefour.

“Het leeft enorm in de buurt, het is ongelofelijk. Als er op een drukke dag vijf mensen op kantoor komen, is dat veel. Nu heb ik zeker iedere dag dertig mensen die vragen om de petitie te tekenen. Momenteel hebben we zo’n 280 handtekeningen. Ons doel is 2.000, maar dat is misschien wat hoog gegrepen. Als we er 1.000 halen, zou dat al een serieuze impact hebben.”

Iedereen kan tekenen

“Wat ik natuurlijk niet weet, is dat iedereen zo’n blaadje kan tekenen. Het is niet altijd een bewoner, maar ook iemand die hier een tweede verblijf heeft. Ik vind dat er inspraak mag zijn van iedereen die betrokken is bij de gemeente. Omdat een tweedeverblijver hier uiteindelijk ook betaalt. Naast inspraak vragen we het behoud van het Sint-Niklaasplein en willen we dat de bomen en ventwegen blijven. We willen niet dat alle parkeerplaatsen op het plein verdwijnen om de zijstraten daarmee te pesten. De parking is niet alleen belangrijk voor onze zaken, maar ook een ontmoetingsplaats.” (DMe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier