NU architectuuratelier mag schipgedeelte Sint-Janskerk invullen: “Ontmoeting en beleving met een glimp naar het verleden”

Op de foto v.l.n.r. schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samen één), landschapsarchitecten Rien Veulemans en Jan Minne van Landschapsontwerpbureau Jan Minne, architecten Felice Van Tieghem en Jarno Verlinde van ‘NU architectuuratelier’ en architect Dries Vanhove van Dries Vanhove Architectenbureau die de verdere afwerking van het koor/kapel zal behartigen. © GV
Gerda Verbeke

Half januari 2022 werd door het gemeentebestuur definitief beslist dat het middenstuk of ‘het schip’ van de afgebrande Sint-Janskerk een binnentuin zou worden. Het bepalen van een architect die deze opdracht in handen zou krijgen, gebeurde aan de hand van een wedstrijd. Architecten Felice Van Tieghem (30) en Jarno Verlinde (25) van NU architectuuratelier kwamen er finaal uit als beste ontwerpers.

In 2014 brandde de Sint-Janskerk volledig af, waarna in januari 2021 aannemer Artes Woudenberg NV startte met de restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en het koor. Begin maart 2023 waren de kapel en de romaanse vieringtoren te bezichtigen tijdens een toonmoment.

“Ik vond het ook belangrijk dat de brand en de structuur zichtbaar blijven” – Louis Degroote, schepen van Patrimonium

Er waren toen enkel positieve geluiden te horen. De laatste grote fase van de metamorfose van de kerk is nu ingezet en in handen van het eigentijdse NU architectuuratelier met vennoten Halewijn Lievens en Armand Eeckels die samen met de twee gedreven, jonge architecten het wedstrijdvoorstel hebben vormgegeven. Het einde van de werken is voorzien in de loop van 2026. De kostprijs van de restauratie van de muren en de inrichting van de binnentuin wordt geraamd op ongeveer 1,5 miljoen euro.

Aantrekkingsplek

Bij de beoordeling van de drie geslecteerde projecten werd vooral rekening gehouden met de kwaliteit van de concept- en visievorming in een ruim maatschappelijk kader. “De drie ingediende ontwerpen waren bijzonder kwalitatief”, zegt schepen Louis Degroote (Samen één). “Het winnende ontwerp heeft het gehaald door de structurele ingrepen te beperken, waarbij de jury overtuigd was van de haalbaarheid. De aanpak van duurzaamheid en de raming van de projectkosten en het honorarium, waren ook belangrijke parameters. Als schepen van Patrimonium vond ik het ook belangrijk dat de brand en de structuur zichtbaar blijven. De pilaren en bogen en de muren blijven behouden, daar waar de andere ontwerpen voorzagen in het kaleien van de muren en het weghalen van de zuilen en bogen. Het winnende ontwerp is ambitieus maar terzelfder tijd op maat van Anzegem. Zowel de architecten als de tuinarchitect slagen erin om met bescheiden ingrepen een nieuwe aantrekkingsplek te maken.”

Het winnende ontwerp is ambitieus maar terzelfder tijd op maat van Anzegem.
Het winnende ontwerp is ambitieus maar terzelfder tijd op maat van Anzegem. © NU architectuuratelier

NU architectuuratelier behoudt en versterkt de identiteit van de ruïne. “Door de verbrande structuren zoveel mogelijk te laten staan en in te bedden in een romantisch ommuurde tuin met klimmende rozen en avontuurlijke beplanting, wordt dit tragische verhaal van de brand herschapen tot een unieke plek”, vult architect Van Tieghem aan. “We willen een veilige en uitnodigende sfeer scheppen die uitnodigt om er te vertoeven of triggert om er je trouwfeest te organiseren. Tegelijk zal het een pitstop waard zijn voor fiets- en wandeltoeristen van de Vlaamse Ardennen.”

Er werd van in het begin ook goed nagedacht over de connectie tussen de verschillende onderdelen van de kerk. “De doorgang, met name de bogen, worden naast een louter praktische toegang ook een esthetisch element waarmee binnen de kapel kan worden gespeeld met licht en donker”, geeft schepen Degroote nog mee.

Sereniteit en rust

“De poorten zullen op verschillende wijzen kunnen worden gebruikt afhankelijk van het gebruik van de kapel en de binnentuin. Ze bepalen zo mee de sfeer in de kapel en de binnentuin.”

Deze veelbesproken plaats zal een plek van sereniteit en rust worden. “Een ‘bloeiend openlucht schip’ waar ontmoeten en beleven centraal staan met een glimp naar het verleden”, vat architect Van Tieghem het samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier