Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw

Spiere-Helkijn gaf eind vorig jaar zwemster Fanny Lecluyse de titel van ereburger. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Met het Torhoutse ereburgerschap voor fregatkapitein Peter Ramboer telt West-Vlaanderen nu 299 ereburgers. Wordt de 300ste een vrouw? Het zou mogen, want momenteel is slechts 10 procent van de West-Vlaamse ereburgers vrouwelijk. Een schande, vinden we. Daarom lanceert Krant van West-Vlaanderen een oproep naar alle gemeenten: schuif de volgende keer een vrouw naar voor. En als duwtje in de rug, doen we meteen acht suggesties.

Door Olivier Neese en Laurens Kindt

Nadat voetbalcoach Hugo Broos Kameroen begin 2017 naar het Afrikaans kampioenschap loodste, benoemde Jabbeke hem prompt tot ereburger. Enkele maanden later verrast dorpsgenote Nicky Degrendele vriend en vijand door goud te veroveren op het wereldkampioenschap baanwielrennen, maar bij niemand kwam op het idee om ook haar te eren. Een alleszeggend voorbeeld over het ereburgerschap in West-Vlaanderen. Veel hangt af van willekeur, waarbij vrouwen heel vaak over het hoofd worden gezien. Slechts 10 procent van de West-Vlaamse ereburgers is een vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van Krant van West-Vlaanderen, die alle ereburgers van de 64 West-Vlaamse gemeenten verzamelde (zie pagina 8, red.).

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=oyBAjj3YXPo

“Het is zoals met de straatnamen”, zegt vrouwenactiviste Jennie Vanlerberghe, die zelf ereburger is in Staden. “Men ging er vroeger vaak vanuit dat de helden allemaal mannen waren… Maar het zal er ook wel mee te maken hebben dat ereburgers gekozen worden door de gemeenteraad en dat die meestal ook grotendeels door mannen bevolkt wordt. Als de gemeenteraad voor 75 procent uit mannen bestaat, dan gaat men sneller voor een man kiezen. (op dreef) Er zijn heel veel vrouwen die heel belangrijke dingen doen, maar om een of andere reden minder in de spotlights staan. Misschien zijn vrouwen ook wel minder tafelspringers dan mannen.” Dat vindt ook Laura Lynn, ereburger in Ardooie. “Mannen zullen misschien sneller voor eigen succes gaan, zichzelf ook sneller op de borst kloppen en zo meer opvallen. Terwijl vrouwen misschien meer bescheiden zijn en minder naar erkenning hunkeren.”

Geldprijs

Het ereburgerschap is een onderscheiding in zijn meest pure vorm. Geen geld of trofee, maar een titel die een stad of gemeente aan iemand uitreikt uit erkentelijkheid voor een bijzondere verdienste. “Ereburgerschap is tof, het is een teken van respect voor wat je gedaan hebt“, vindt actrice Chris Lomme, die ereburger is in Kortrijk, maar ook in Anderlecht en Brussel. “Leuk, maar er had wel een geldprijs mogen bij zijn.” (lacht)

Over een kandidaat moet de meerderheid van de gemeenteraad het eens zijn, pas dan is het officieel. Zo legde de gemeenteraad van Brugge al vijf keer een voorstel naast zich neer: Georges Commeyne (weerstander), Jos De Saeger (minister), de zus van de vermoorde bisschop Romero, Ingrid Bétancourt (gegijzelde presidentskandidate Columbia) en Pieter Aspe (auteur). Opvallend: zes jaar later wordt Pieter Aspe dan wel ereburger in Blankenberge.

“Het is zoals met de straatnamen: men ging er vanuit dat de helden allemaal mannen waren” – Jennie Vanlerberge

De goedkeuring van een meerderheid in de gemeenteraad is de enige constante. Voor het overige vullen steden en gemeenten dat op een eigen gekozen manier in. Bij de ene kan het enkel een inwoner zijn, bij de andere speelt dat geen rol. Bij de ene kan het enkel nog een levend personen zijn, bij de ander kan de titel ook postuum uitgereikt worden. Bij de ene kan het slechts eenmaal per legislatuur, bij de andere staat er geen limiet op. Zo telt provinciehoofdstad Brugge slechts zes ereburgers, het veel kleinere Oostrozebeke heeft er 31… En zo zijn sommige mensen in meerdere gemeenten ereburger. Om de kwaliteit en de wildgroei aan ereburgers tegen te gaan, stellen steeds meer gemeenten een gedetailleerd reglement op, zoals Anzegem en Heuvelland vorig jaar nog.

Eretitels

Opvallend: 18 West-Vlaamse gemeenten hebben geen traditie van ereburgers. “Gezien de hoge levenskwaliteit in onze badplaats, voelen alle inwoners en zelfs tweedeverblijvers zich sowieso al ereburger van Knokke-Heist“, reageert Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist. Andere gemeenten hanteren een eigen systeem. “Zo bestond vroeger in Ingelmunster ‘de orde van de Brigands’, maar dat is opgehouden te bestaan”, reageert burgemeester Kurt Windels. “Ingelmunster heeft uiteraard wel oog voor de bijzondere prestaties van onze inwoners. Recent hebben we nog Yves Lampaert als Belgisch kampioen wielrennen en professor Frank Verstraete voor het winnen van de Francqui-prijs gehuldigd.” In Pittem stellen ze ieder jaar op Zotte Maandag een gemeentelijke eredeken aan. “Hetzelfde als een ereburger, maar de titel is anders”, klinkt het. Meulebeke neemt jaarlijks een verdienstelijk persoon op in de Ridders in de Orde van de Grote Beer. Andere gemeenten melden dat ze verdienstelijke burgers huldigen met sport- en culturele prijzen of eretitels.”

Smeerolie

Bij het toekennen van de eretitel gaat vaak heel wat discussie aan vooraf. Zo werd vorig jaar in Bredene openlijk de vraag gesteld waarom Brandon Mechele, een verdediger bij Club Brugge, ereburger moest worden. Na een vurig betoog van burgemeester en fanatiek Clubsupporter Steve Vandenberghe werd hij het toch. Ook in Ieper was er vorig jaar discussie toen het de gewezen Australische ambassadeur Brandon Nelson tot ereburger werd benoemd. “Ereburgerschap als smeerolie voor toekomstige diensten“, klonk het bij de oppositie, die pleitte voor objectieve normen. Toen viel het gebrek aan vrouwelijke ereburgers al op bij Jan Breyne (CD&V). “De elfde ereburger is opnieuw een man. Ik stel voor om een dubbelereburgerschap in te voeren. Bij de huldiging van het ereburgerschap kunnen we telkens een man én een vrouw aanduiden”, was zijn voorstel. Een idee dat niet naar de zin was van de – vrouwelijke – toenmalige fractieleiders Emmily Talpe en Nancy Six. “U wil quota opleggen, maar het ereburgerschap moet je verdienen“, klonk het toen. We hebben nog een lange weg te gaan…

West-Vlaamse ereburgers doorgelicht

Slechts 30 van de 299 ereburgers, of tien procent, is vrouw. Tweemaal werd het ereburgerschap aan een groep gegeven: aan de Orde van de Paardevisser in Koksijde en aan de soldaten van de Eerste Wereldoorlog in Langemark-Poelkapelle.

In totaal werd 314 keer het ereburgerschap uitgereikt hoewel West-Vlaanderen slechts 299 ereburgers telt.Twaalf mensen werden in meerdere gemeenten geëerd. Stanislaw Maczek, de generaal die heel wat dorpen in West-Vlaanderen bevrijdde, is zo in vier gemeenten ereburger. Auteur André Demedts is drie keer ereburger en sporters Briek Schotte, Frederik Deburghgraeve, Gella Vandecaveye, Johan Museeuw, Ulla Werbrouck, auteurs Stijn Streuvels en Willy Spillebeen, filmmaker Raoul Servais, ondernemer Hugo Vandamme en muzikant Willem Vermandere elk twee keer.

87 van de ereburgers in West-Vlaanderen komen uit de culturele sector. Daarna volgen sporters (44), ondernemers (36), defensie/wereldoorlogen en politiek (elk 35).

Suggestie 1: Emma Meesseman, Ieper

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© Phile Deprez

Wie? Emma Meesseman (26) won vorig weekend voor de derde keer de Euroleague, de belangrijkste beker in het Europese basketbal. Met de Belgian Cats, de nationale vrouwenploeg, pakte de Ieperse brons op het EK 2017 en werd ze vierde op het WK 2018.

Wat vindt het bestuur? “Emma is een basketbalspeelster die internationaal schittert”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “Basketbal leeft in Ieper, en dat is door het succes van Emma alleen maar sterker geworden. We nemen de suggestie graag mee. Er zijn veel vrouwen die belangrijke zaken voor onze stad hebben verwezenlijkt. Het is opmerkelijk dat dit decennia onder de radar bleef. Als eerste vrouwelijke burgemeester van Ieper heb ik de ambitie om daar iets aan de veranderen.”

Suggestie 2: Sofie Vanrafelghem, Brugge

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© Phile Deprez

Wie? Als allereerste vrouwelijke biersommelier ter wereld is Sofie Vanrafelghem (37) een grote naam in de internationale bierwereld. Met haar bedrijf Sofie’s World helpt ze restaurants bij het samenstellen van de bierkaart en geeft ze internationaal advies. Daarnaast is de Koolkerkse ook nog bierjournaliste, auteur en docente Algemene Bierkennis.

Wat vindt het bestuur? “Sofie zou zeker in aanmerking kunnen komen, maar we springen in Brugge zeer zuinig om met het uitreiken van een titel als ereburger”, zegt burgemeester Dirk De Fauw. “We zijn er ons wel van bewust dat er meer straten en pleinen naar vrouwen vernoemd moeten worden. Daar hebben we er te weinig van in Brugge. We willen hiervan in de toekomst dan ook werk van maken.”

Suggestie 3: Cecile Rapol, Roeselare

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© Stefaan Beel

Wie? Cecile Rapol (81), een Roeselaarse feministe en SP-politica, richtte in haar thuisstad het Vrouwenhuis en het Vluchthuis op. In het Vluchthuis kunnen vrouwen in nood anoniem een onderkomen vinden.

Wat vindt het bestuur? “Cecile heeft schitterende dingen gedaan voor Roeselare”, erkent eerste schepen Nathalie Muylle. “Hiervoor werd ze al tot cultureel ambassadrice benoemd. We geven haar liever die titel dan een ereburgerschap. Met het uitreiken van de titel van ereburger springen ook wij zeer zuinig om. We benoemen enkel iemand tot ereburger die een zeer uitzonderlijke prestatie geleverd heeft. Bijvoorbeeld het behalen van een gouden medaille op de Olympische Spelen of het winnen van de Koningin Elisabethwedstrijd.”

Suggestie 4: Hilde Laga, Kortrijk

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© BELGA

Wie? Hilde Laga (62) is een van de machtigste zakenvrouwen in België. De Kortrijkse begon haar carrière als zakenadvocate. Haar advocatenkantoor groeide uit tot een van de grootste kantoren in België. In juni 2015 vervoegde ze de raad van bestuur van investeringsmaatschappij Gimv, waarvan ze in april 2016 voorzitter werd.

Wat vindt het bestuur? “We hechten veel belang aan ereburgerschap. Het is een echte traditie bij ons”, zegt schepen Wout Maddens. “Hilde Laga heeft zeker en vast haar sporen verdiend in de economische sector. Ik ben grote voorstander om haar ereburger te maken. Waarom slechts 10 procent van de ereburgers vrouw is? Volgens mij begint men wat te overdrijven als het gaat om genderneutraliteit. Het gaat om de verdienste, niet om het geslacht.”

Suggestie 5: Wendy Van Wanten, Oostende

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© BELGA

Wie? Wendy van Wanten (59), pseudoniem van Iris Vandenkerckhove, groeide als Vlaams model en zangeres uit tot hét sekssymbool van Vlaanderen. Ze was onder meer te zien in modellenbladen als Vogue en Elle, maar raakte vooral bekend dankzij het tv-programma De PinUp Club.

Wat vindt het bestuur? “Het ereburgerschap is iets wat uit de samenleving zelf moet komen en ook aan een aantal criteria moet voldoen”, klinkt het bij burgemeester Bart Tommelein. ” Trouwens, zo veel ereburgers zijn er niet in Oostende. De vorige coalitiepartners waren daar geen grote voorstander van. Als er vrouwelijke ereburgers zullen bijkomen, zal dat gebeuren vanuit een aantal objectieve criteria die we met de partners zullen opstellen. Dat beslissen we niet out of the blue.”

Suggestie 6: Isabel Albers, Tielt

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© BELGA

Wie? Isabel Albers (47) is een van de belangrijkste mensen in de mediawereld. Haar journalistieke carrière begon in 1997 op de redactie van De Standaard, waar ze in 2011 chef van de Wetstraatredactie werd. In augustus van dat jaar begon ze als hoofdredacteur bij De Tijd. Tegenwoordig werkt ze als redactiedirecteur bij Mediafin.

Wat vindt het bestuur? “We zullen zeker eens goed nadenken welke vrouwen we in de toekomst mogelijks ereburgerschap kunnen toekennen”, zegt eerste schepen Pascale Baert. “Isabel Albers is zeker een mooie naam, maar we moeten verder kijken. We moeten eens grondig onderzoeken welke dames uit onze stad mooie zaken verwezenlijkt hebben voor de mens en de maatschappij.”

Suggestie 7: Maaike Cafmeyer, Torhout

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© Foto VRT

Wie? Maaike Cafmeyer (46) is een van ‘s lands beste en bekendste actrices. Nadat ze in 1999 afstudeerde aan het Gentse Conservatorium speelde ze onder meer mee in tv-series Aspe en Het Geslacht De Pauw. In de West-Vlaamse successerie Eigen Kweek vertolkte de Torhoutse met verve haar rol als politieagente Chantal.

Wat vindt het bestuur? “We hebben in Torhout drie ereburgers”, weet burgemeester Kristof Audenaert. “De laatste jaren zijn we er meer mee bezig, maar het is wel zo dat er aan de benoeming enkele regels vasthangen. We mogen maar om de twee jaar een ereburger benoemen en dat moet over de partijgrenzen heen unaniem goedgekeurd worden. Maaike is een mooie naam om aan dat lijstje toe te voegen. We zijn in Torhout heel trots op haar.”

Suggestie 8: Darline Devos, Waregem

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© Jozefien Eggermont

Wie? Darline Devos (54) is sinds 2005 de voorzitster van Miss België. De Waregemse studeerde aan de Rijksuniversiteit van Gent, waar ze op 23-jarige leeftijd haar diploma van apotheker behaalde. Darline is ook negen jaar voorzitster geweest van de verkiezing Miss Waregem Koerse.

Wat vindt het bestuur? “Gewoonlijk geven we eenmaal per legislatuur iemand het ereburgerschap”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem. “We geven dat aan mensen die het echt verdienen. Bij ons zijn het nu tien mannen en één vrouw. We gaan nu niet geforceerd op zoek naar enkele vrouwen om een evenwicht te bekomen. Het doet er niet toe of het nu allemaal mannen of allemaal vrouwen zijn. Het gaat om wat ze gepresteerd hebben, ongeacht het geslacht.”

Heb jij ook een suggestie? Mail ons de naam van de vrouw die het ereburgerschap van jouw gemeente verdient naar ereburgers@kw.be

Dit zijn ze: de 299 ereburgers van West-Vlaanderen

Slechts 30 van onze 299 ereburgers zijn vrouw. Twee van hen, Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck, zijn twee keer ereburger. Oostrozebeke telt het meest ereburgers: 31, maar slechts drie vrouwen. 18 West-Vlaamse gemeenten hebben geen enkele ereburger.

Nog een lange weg te gaan: slechts 1 op de 10 ereburgers in West-Vlaanderen is vrouw
© BELGAIMAGE

Oostrozebeke (31 ereburgers)

Alberic ‘Briek’ Schotte (wielrenner)

Zuster Assunta (zuster)

Zuster Trui (zuster)

Zuster Andrea ( zuster)

Antoon Devaere (kunstschilder)

Leon Viaene (ondernemer)

Jos Melis (voetballer)

Paul Haghedooren (wielrenner)

André Verheye (medestichter toneelvereniging Meer Vreugde)

André Velghe (dichter)

André Vergauwe (priester)

Marcel Vanquickelberghe (dirigent)

Edgard Seynaeve (kapitein-commandant, historicus)

Lucien Braet (werkte bij Ministerie van Financiën)

Fritz Wimmer (burgemeester Freyung)

Henri Verstraete (priester)

Jan Van Coillie (auteur)

Marcel Vankeirsbilck (priester)

Antoon Soens (priester)

Marc Sleen (striptekenaar)

Frans Damman (theaterman)

Jean Milo (auteur, dichter, schilder)

Daniël Verstraete (priester)

Daniël Van Overbeke (fotograaf)

Jan Meirhaeghe (volksdichter)

Robert Hudders (planoloog)

Achiel Bekaert (BTW-controleur)

Antoon Declercq (hoofdgriffier rechtbank Kortrijk)

Gustaaf Vroman (secretaris politierechtbank)

Herman Hahn (pionier verbroedering met Wetter)

Henri d’Udekem d’Acoz (advocaat, politicus)

Koksijde (24 ereburgers)

Maurice Denecker (paardenvisser)

Willem Dejonghe (advocaat)

Ida Deridder (auteur, dochter Willem Elsschot)

Henri Durant (paardenvisser)

Paul Herygers (wielrenner)

Jef Nys (striptekenaar)

Erwin Provoost (ondernemer)

Charles Van Deun (stichter Delvauxmuseum)

Amandus ‘Mang’ Vanbillemont (paardenvisser)

Rudolf Stumpfl (burgemeester Bad-Schallerbach)

Klaus Herrig (promotor Koksijde in Duitsland)

George Grard (kunstenaar)

Pater Crevits (missionaris)

Paul Delvaux (kunstenaar)

Orde van de Paardenvisser

Gustave Wallet (kunstenaar)

Karl Schmitt (redacteur en persfotograaf)

Wilfried Martens (politicus)

Frans Vromman (regisseur)

Niels Albert (wielrenner)

Dirk Van Tichelt (judoka)

Leo van Schaverbeeck (abt Sint-Bernardusabdij)

Eric Goens (journalist en tv-maker)

Etienne Mommerency (regisseur)

Kortrijk (24 ereburgers)

Officier Curtis (Britse officier WOII)

Officier Cambell-Jones ( Britse officier WOII)

Officier Willocks (Britse officier WOII)

Officier L. Cazenove (Britse officier WOII)

Stijn Streuvels (auteur)

Etienne Sabbe (geschiedkundige)

Remi Baert (ambassadeur in Bonn)

Gaston Eyskens (politicus)

Théo Lefèvre (politicus)

Piet Vermeylen (politicus)

Pieter De Somer (medicus, bioloog en rector)

Morris (Maurice De Bevere) (striptekenaar)

François Glorieux (componist en musicist)

Chris Lomme (actrice)

Brigitte Becue (zwemster)

Johan Leman (directeur CGKR)

Luc Huyse (hoogleraar)

Bernardo Secchi (Italiaans architect)

Hugo Vandamme (ondernemer)

André Vannecke (priester)

Luc Glorieux (promotor autocars)

Mia Doornaert (journaliste)

Pierre Mauroy ( politicus)

Guido Van Gheluwe (advocaat, oprichter Orde van de Prince)

Nieuwpoort (21 ereburgers)

Claude Prouvoyeur (burgemeester Duinkerke)

Jozef Van Overstraeten (erevoorzitter VTB-VAB )

Robert Orlent (voorzitter VTB-VAB en VVW)

Armand Lams (administrateur-generaal Bloso)

Rik De Ghein (IJzerbedevaartcomité)

Paul Orban (Commodore Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort)

Zuster Angelique (zuster en vroedvrouw)

Roger Pieters (muzikant, dichter, auteur)

André Demedts (auteur )

Jeannine Spilliaert-Jamée (feestleider VVV)

Oscar Bonnevalle (postzegeltekenaar)

Roger Gouvart (burgemeester Cappelle-la-Grande)

Norbert Vueghs (oprichter VVW en VVW-Westhoek, voorzitter Jeanne Pannecomité)

Philippe H. Rotsaert (dichter)

Dixie Dansercoer (poolreiziger)

Elie Balduck (auteur)

Roger Vyvey (voorzitter Verbroedering Vaderlandslievende Maatschappijen Nieuwpoort)

Werther Pelgrim (oprichter verschillende verenigingen)

Jules Callenaere (heemkundige)

Bertha Dehouck (voorzitter seniorenraad, politici)

Georges Bulcke (priester)

Bredene (19 ereburgers)

Anto Diez (kunstenaar)

Staf Versluys (scheepsbouwer)

Hubert Caestecker (schooldirecteur)

Peter Crève (voetballer)

Raoul Eeckhout (commissaris)

André Schlim (vice-admiraal Vlieger)

Roger Taillaert (IBIS-directeur)

Gerard Vandenbogaerde (schrijnwerker)

Gilbert Pittery (bankdirecteur)

Aimée Thonon (koorleidster)

Marc Gesquière (deken )

Sébastien Godefroid (zeiler)

Lucy Loes (Lucienne Vanbesien) (zangeres)

Ronald De Troyer (voorzitter Volkshogeschool)

Piv Huvluv (Jan Cattrijsse) (comedian)

André Opstaele (voorzitter Arbeidshof Gent, oprichter De Bolle )

Willy Cattrijsse (heemkundige)

Monique Lateste (cafébazin)

Brandon Mechele (voetballer)

Ieper (11 ereburgers)

Karel Steverlynck (ondernemer)

Jaime Picañol (Spaanse ingenieur)

Henri Materne (stuwende kracht legerkazerne)

Philippe Leclerq-Lestienne (industrieel)

Stanislaw Maczek (bevrijder WOII)

Marcel Stévigny (heropbouwer Lakenhalle)

Everard Jamin (ondernemer)

Bob Geldof (zanger)

Jean-Marie Duvosquel (geschiedkundige)

Antoon Verschoot (klaroenblazer)

Brendan Nelson (Australische ambassadeur)

Waregem (11 ereburgers)

Jan Schotte (kardinaal)

Alberic ‘Briek’ Schotte (wielrenner)

Jean Casier (baron)

André Demedts (auteur)

Ann Demeulemeester (modeontwerpster)

Erik Derycke (politicus)

Marc Waelkens (professor)

Johan Van Geluwe (kunstenaar)

Dick Norman (tennisser)

Piet Vanthemsche (voorzitter Boerenbond)

Francky Dury (voetbaltrainer)

Wervik (10 ereburgers)

Josiane Vanhuysse (wielrenster)

Carll Cneut (illustrator)

André Nollet (kunstenaar)

Jef Demuysere (wielrenner)

Paul Cattelain (inzet voor tabakssector)

Jozef Roelandt (geschiedkundige)

Frans ‘Sooi’ Willems (aalmoezenier Belgisch leger)

Gaston Durnez (reporter, letterkundige, kolderdichter)

Federigo Melis (professor)

Forquil Macleod (bevelhebber WOII)

Blankenberge (9 ereburgers)

Eric James (bevrijder WOII)

Stewart Mackenzie (bevelhebber WOII)

Raymond Brulez (letterkundige)

Frans Masereel (kunstenaar)

Emiel Raemaekers (luitenant-generaal)

Walter Soete (hoogleraar)

Frans Regoudt (kunstenaar)

William De Breuck (professor)

Pieter Aspe (auteur)

Izegem (9 ereburgers)

Roger Beckers (professor)

Patrick Sercu (wielrenner)

Ulla Werbrouck (judoka )

Filip Bardoel (boogschieter)

Jan Michiels (pianist)

Guido Tytgat (professor )

Flip Kowlier (Filip Cauwelier) (zanger)

Johan Bruyneel (wielrenner)

Ludo Beheydt (professor)

Oostende (9 ereburgers)

Bernard Law Montgomery (bevrijder WOII)

Prins Rainier van Monaco

Prinses Grace van Monaco

Kurt Oppler (ambassadeur Bondsrepubliek Duitsland)

Roger De Kinder (politicus)

James A. Roberts (Canadees ambassadeur, oud-bevelhebber WOII)

Raymond De Cloedt (ondernemer)

Raoul Servais (filmmaker en animator)

Arno Hintjes (zanger)

Oudenburg (9 ereburgers)

Louis Clesse (kunstenaar)

John Cordier (ondernemer)

Jozef Mertens (archeoloog)

Anselm Hoste (priester)

Hugo Thoen (hoogleraar)

Patrick Moenaert (politicus)

Paul Verhelst (ondernemer)

Marie-Jeanne Vanderheyde (weldoenster)

Arnold Spegelaere (ondernemer)

Langemark-Poelkapelle (8 ereburgers)

André Noyelle (wielrenner)

Frederik Deburghgraeve (zwemmer)

Geert Couchez (wielrenner)

Florian Van Acker (tafeltennisser)

Michel Seys (missionaris)

Stefaan Top (professor)

Hendrik Van Brussel (professor)

Soldaten WOI

Veurne (7 ereburgers)

Koning Albert I

Paul Delvaux (kunstenaar)

Frans Brouw (pianist)

Walter Plaetinck (oprichter Bakkerijmuseum)

Will Tura (zanger)

Willem Vermandere (zanger)

Maud Vanhauwaert (dichteres)

Alveringem (7 ereburgers)

Marcel Messiaen (museumdirecteur Bachten de Kupe, heemkundige)

Hendrik Fayat (politicus)

Jaak Verstappen (heem- en letterkundige)

Johan Vande Lanotte (politicus, professor)

Benjamin Willaert (professor)

Dirk Bruneel (bankvoorzitter)

Andréas Devreker (professor)

Diksmuide (7 ereburgers)

Pierre-Alexis Ronarch (Franse commandant WOI)

Jules Jacques de Dixmude (generaal WOI)

Jean-Baptiste Meiser (generaal WOI)

Lein Schuman (burgemeester Lopik)

Ernst Vollmer (ere-Gemeindedirektor Finnentrop)

Hugo Vandamme (ondernemer)

Anna Vuylsteke (ambassadrice toerisme)

Brugge (6 ereburgers)

Barros Moreira (Braziliaans minister)

Markies de Villalobar de Guimarey (Spaans gezant)

Frank Brangwyn (kunstenaar)

Harry Wickwire Foster (Canadese generaal WOII)

Salvador de Madariaga (professor, medeoprichter Europacollege)

Hendrik Brugmans (medeoprichter en rector Europacollege)

Hooglede (6 ereburgers)

Ulla Werbrouck (judoka)

Gella Vandecaveye (judoka)

Jean-Marie Dedecker (judocoach)

Guy Culot (wielrenner)

Andries Favorel (bezieler Dominiek Savio-instituut)

Delfine Persoon (boksster)

Menen (6 ereburgers)

Frederik Van Lierde (triatleet)

Jozef Deleu (dichter en auteur)

Willy Spillebeen (auteur)

Hein Vanhaezebrouck (voetbaltrainer)

Willem Vermandere (muzikant)

Johan Tahon (kunstenaar)

Mesen (6 ereburgers)

Otto Meyer (Duitse oud-strijder WOI)

Reginald Biggs (Australische oud-strijder)

Glen Barr (mede-oprichter Iers Vredespark)

Paddy Harte (mede-oprichter Iers Vredespark)

Wade Armstrong (ambassadeur Nieuw-Zeeland )

Frank Slootmans (provinciecommandant)

Middelkerke (6 ereburgers)

Robert Jean de Vogué (vriendschapsband Epernay)

Jef Boschmans (festivalorganisator)

Robert Menu (vriendschapsband Epernay)

Hugo Rimmelspacher (vriendschapsband Ettlingen)

Freddy Maertens (wielrenner)

Raoul Servais (filmmaker en animator)

Poperinge (6 ereburgers)

Edward Charles Louis Van Cutsem (town major WOI)

Maria van den Steen de Jehay (verpleging WOI)

Valentine Bosquet (verpleging WOI)

Stanislaw Maczek (bevrijder WOII)

Pol Hauspie (ondernemer)

Dirk Frimout (astronaut )

Staden (6 ereburgers)

André Dejonghe (ondernemer)

Eli Ostyn (ondernemer)

Willy Spillebeen (auteur)

Johan Debaene (gemeentesecretaris)

Johan Depoorter (journalist)

Jennie Vanlerberghe (vrouwenrechtenactiviste)

Ardooie (5 ereburgers)

Marc Degryse (voetballer)

Mathias Sercu (acteur)

Veerle Dejaeghere (atlete)

Filip Vanhaecke (atleet)

Laura Lynn (Sabrina Tack) (zangeres)

Deerlijk (5 ereburgers)

Yves Benoit (professor, oprichter Kinderkankerfonds)

Luuk Gruwez (dichter)

Dirk Baert (wielrenner)

Hector Deprez (generaal WOI)

Niels Destadsbader (zanger)

Gistel (5 ereburgers)

André Denys (gouverneur Oost-Vlaanderen)

Johan Museeuw (wielrenner)

Johan Bonny (bisschop Antwerpen)

Alexandere Vasseur (bezieler Sint-Godelieveprocessie Wierre-Effroy)

Heinz Gunther (trekker verbroederingsfeesten Aulendiebach)

Zonnebeke (4 ereburgers)

Robert Donck (stichter kaasmakerij Passendale)

Marc Vervenne (rector KU Leuven)

Joanne Kane (Nieuw-Zeelandse verbindingspersoon)

Gilbert Pauwels (missionaris)

Harelbeke (3 ereburgers)

Eli Iserbyt (wielrenner)

Peter Vyncke (ondernemer)

Dieter Vyncke (ondernemer)

Jabbeke (3 ereburgers)

Johan Museeuw (wielrenner)

Bruce Sundlun (oorlogsheld WOII)

Hugo Broos (voetbaltrainer)

Ledegem (3 ereburgers)

Jacques ‘Tjok’ Dessauvage (kunstenaar)

Gaston Rebry (wielrenner)

Eric Leman (wielrenner)

Roeselare (3 ereburgers)

Roger Geoffrey Hyde (luitenant-kolonel WOII)

Stanislaw Maczek (bevrijder WOII)

Frederik Deburghgraeve (zwemmer)

Torhout (3 ereburgers)

Jacques Delors (voorzitter Europese Commissie )

Filip Debruyne (schooldirecteur)

Peter Ramboer (fregatkapitein)

Wingene (3 ereburgers)

André Vandewiele (heemkundige)

Philippe Vande Walle (voetballer)

Peter Terrin (auteur)

Anzegem (2 ereburgers)

Herman Roelstraete (componist, muziekpedagoog)

Stijn Streuvels (auteur)

De Panne (2 ereburgers)

Hector Stappers (foorkramer)

Gilbert Vandijcke (foorkramer)

Kortemark (2 ereburgers)

Brecht Dejaegere (voetballer)

Sven Decaesstecker (zwemmer)

Ruiselede (2 ereburgers)

Chris Maene (pianobouwer)

Jean Bosco Safari (zanger)

Spiere-Helkijn (2 ereburgers)

André Lietaer (ondernemer)

Fanny Lecluyse (zwemster)

Zwevegem (2 ereburgers)

Marcel Kint (wielrenner )

Gella Vandecaveye (judoka)

De Haan (1 ereburger)

Herman Van Rompuy (politicus)

Heuvelland (1 ereburger)

Marnix Deswarte (voorzitter Folk Dranouter)

Kuurne (1 ereburger)

Aimé Acton (overlevende Leieslag 1940)

Lichtervelde (1 ereburger)

Jules Van Lancker (missionaris)

Tielt (1 ereburger)

Stanislaw Maczek (bevrijder WOII)

Vleteren (1 ereburger)

Anne Provoost (auteur)

Wielsbeke (1 ereburger)

André Demedts (auteur)

18 West-Vlaamse gemeenten hebben geen traditie van ereburgers:

Avelgem, Beernem, Damme, Dentergem, Houthulst, Ichtegem, Ingelmunster, Knokke-Heist, Koekelare, Lendelede, Lo-Reninge, Meulebeke, Moorslede, Oostkamp, Pittem, Wevelgem, Zedelgem en Zuienkerke.