Nina Coolman krijgt trofee voor Verdienstelijke Sportfiguur, Brugse Poorter voor broer Pieter Coolman

Het Verbond van Brugse Sportjournalisten reikte op de Brugse Poorter een trofee uit aan Pieter en Nina Coolman. Omdat Nina pas mama was geworden, nam haar moeder Ann haar plaats in. © ACR
Redactie KW

Het Verbond van Brugse Sportjournalisten, dat overigens 90 jaar bestaat, reikte de jaarlijkse Brugse Poorter uit. De 24ste trofee werd overhandigd aan volleybalspeler Pieter Coolman. De trofee als Verdienstelijke Sportfiguur voor een actieve loopbaan ging naar zijn zus Nina Coolman.

Sportief gezin

Nina Coolman (33) liet zich verontschuldigen voor de uitreiking. De dag ervoor was ze namelijk bevallen van een zoon, Miel. Zowel zij als haar broer zijn afkomstig uit Brugge en komen uit een sportief gezin. “Vader Frank was speler en later trainer bij VKt Torhout. Moeder Ann, die eerder baskette, volleyde daar ook. Net als Nina nadat ze samen met haar broer met volley was begonnen bij Smashing Brugge. Vanaf dan ging ieder hun eigen weg”, weet Jacques Sys als voorzitter van de Brugse Sportjournalisten.

Pieter (34) woont in Meulebeke, heeft samen met zijn levensgezellin Lien Tack een fitness (Gym Boutique, red.) in Pittem. Hij is ondertussen aan zijn twaalfde seizoen bij Knack Roeselare bezig, won diverse kampioenschappen, negen bekers en speelde meer dan honderd interlands voor België.”

14 seizoenen op het hoogste niveau

In de loop der jaren is de erelijst van de Brugse Poorter, met een bronzen trofee van de hand van Fernand Vanderplancke en de steun van de sponsors Yess en Standaard Boekhandel alleen maar rijker geworden. Ook die van Verdienstelijke Sportfiguur.

Na veertien jaar volleybal op het hoogste niveau zette Nina Coolman, woonachtig in Eppegem (Zemst), als receptie-hoekspeelster eind vorig seizoen een punt achter haar spelerscarrière. Met twee jaar eerste divisie en een seizoen liga B als ervaring verhuisde ze naar Hermes Oostende. De start van veertien seizoenen op het hoogste niveau met een knap palmares: elf in België (vijf bij Hermes over twee periodes, drie bij Asterix Kieldrecht en drie bij Oudegem) en drie in Frankrijk bij Paris Saint-Cloud. In 2015 nam Nina afscheid van de Yellow Tigers, met onder andere EK-brons in 2013. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier