Nina (19) uit Kortemark verkent in twee jaar tijd drie keer de VS: “Roadtrippen tussen twee orkanen door”
Dat er een globetrotter schuilt in Nina Dael, die langs de Torhoutstraat in Kortemark woont, is zeker geen geheim. De 19-jarige studente rechtspraktijk ontdekte in twee jaar tijd het westelijke Californië, New York én recent ook de zuid-oostelijke kusten en Florida, goed voor een bezoekje aan negen Amerikaanse staten. En bij haar smaakt het naar nog meer.
“Ik droomde er als kind al van om naar de andere kant van de wereld te reizen”, begint Nina haar verhaal. “Ik bekeek heel wat filmpjes die jongeren postten op hun YouTube-kanaal en zo droomde ik ook zo stilaan van mijn American Dream. Ik kwam in contact met Education First, een organisatie die wereldwijd taalreizen organiseert. Ik schreef me in en na mijn examens in het zesde middelbaar vertrok ik naar San Diego, in het zuiden van Californië, op een boogscheut van Mexico.”
“Het was al een hele belevenis op zich om als 17-jarige alleen naar de andere kant van de aardbol te reizen. Ik volgde er lessen in het Engels, terwijl er ook tijd was om de omgeving te verkennen. Na een paar weken kreeg ik het bezoek van mijn ouders en mijn broer en maakten we samen een roadtrip door de hele staat Californië en een stuk van Nevada. Palm Springs, Las Vegas, San Francisco, Los Angeles, afgewisseld met de prachtige natuur van de Amerikaanse nationale parken, waren goed voor een toer van ruim 3.000 kilometer.”
The Big Apple
“Je moet het gezien hebben om het te begrijpen”, gaat Nina verder. “Amerikanen zijn écht een volkje apart. Ze denken niet alleen big, alles moet er ook vijf keer groter zijn dan elders. Begin vorig schooljaar schreef ik me in voor een studiereis naar New York. Die was eigenlijk niet bedoeld voor eerstejaars, maar wonderwel werd ik toch geselecteerd om mee te gaan. Met de afdeling bedrijfsmanagement bezochten we er in The Big Apple tal van Belgische bedrijven. Daarnaast was er ook heel wat ruimte om New York en de omgeving te ontdekken. Die stad is echt wel een wereldplek die je gezien moét hebben.”
“Death Valley bezoeken bij 57 graden vergeet ik nooit meer”
“Voor deze zomer stippelde ik met mijn broer Pieter een nieuwe Amerika-trip uit. We startten in Texas met een bezoek aan Houston, en reisden via New Orleans naar Orlando, naar Key West in het meest zuidelijke punt van de USA, om zo te eindigen in Miami. Naast Texas deden we dus ook de staten Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida aan.”
Orkanen en haaien
“Het Kennedy Space Center en een tocht op de airboten van de Everglades waren alvast de moeite waard. Onvergetelijk was de trip van 200 kilometer langs de smalle eilanden van de Florida Keys, om daar uiteindelijk te eindigen op 90 mijl van Cuba. Zo’n trip van 22 dagen kruipt wel in de kleren, met 2.500 km op de teller en tien verschillende hotels. Tijdens de terugvlucht vlogen we via Chicago naar huis, dus de staat Illinois kan ik ook al afvinken, nog 41 staten te gaan. Hier en daar was er wel wat Trump-gekte te bespeuren, want we maakten daar de wissel Biden-Harris mee.”
“Wat me na die drie reizen bijblijft, is het bezoek bij 57 graden aan Death Valley, de bergtoppen van de Mammoth Mountains op 3.400 meter hoogte met een zicht op tientallen prachtige blauwe meren, maar ook de prachtige stranden van Miami en Key West, waar dolfijnen en ook haaien nooit veraf zijn. Een paar keer was er haaien-alarm in Miami, maar meestal zijn dat kleinere haaien die een beetje hun weg kwijt zijn. Alhoewel, als je in de verte die vinnen ziet, dan ben je toch blij dat je op het strand staat. Het was ook mooi meegenomen dat onze reis viel tussen orkaan Beryl in Houston en orkaan Debbie in Florida. De sporen ervan in Texas waren nog duidelijk zichtbaar.”
“Op mijn verlanglijst staan nu nog Australië en Indonesië, maar Amerika is zeker nog niet afgeschreven. Daar zou ik graag nog eens gaan roadtrippen, weg van alle toerisme, doorheen kleine dorpjes en stadjes. Zo deden we er in Texas al een paar aan en dat smaakte zeker naar meer”, besluit Nina.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier