Nieuwpoort schenkt zeilschip Endlich nieuw grootzeil
Het houten geklasseerde zeilschip Endlich, heeft een gloednieuw grootzeil gekregen, gefinancierd door de stad Nieuwpoort. Het nieuwe zeil, versierd met het logo van de stad, onderstreept de status van de Endlich als een belangrijke maritieme ambassadeur van Nieuwpoort. De kosten voor het zeil bedroegen 4.888,40 euro, inclusief btw.
De Endlich is meer dan zomaar een schip; het is een varend monument en een meesterwerk van traditioneel vakmanschap. Gebouwd tussen 1951 en 1954 op de Duitse werf Evers te Niendorf nabij Lübeck, werd het schip ontworpen om de ruige noordelijke zeeën en zelfs ijsmassa’s te trotseren. Kapitein Roger Linthout (71), die het schip in 1997 naar Nieuwpoort bracht, herinnert zich nog levendig de uitdaging om een geschikte ligplaats te vinden voor dit 36 ton zware schip. “In 1997 kwam de Endlich naar Nieuwpoort,” vertelt Roger. “Het schip weegt 36 ton en het was niet evident om een ligplaats te vinden voor de boot.” De Endlich is sinds haar aankomst in Nieuwpoort een vaste waarde geworden, zowel in de haven als op internationale maritieme evenementen. “Het schip is volledig in originele staat gebleven, gemaakt van de beste materialen zoals Birmaanse teak, mahoniehout en Oregon spurs. Met een lengte van 19,5 meter, een breedte van 4,9 meter en een diepgang van 2,9 meter is de boot, het enige houten klassieke zeilschip in België dat geklasseerd is als Europees Varend Maritiem Erfgoed.”
Een leven lang toewijding
Kapitein Roger Linthout is de tweede eigenaar van het schip, na de oorspronkelijke Duitse ontwerper en bouwer. “De bedoeling van het bouwen van dergelijk uniek zeiljacht was een robuust schip te creëren dat de noordelijke zeeën zou kunnen trotseren,” vertelt Roger. “Het schip is een staaltje van Duitse sierlijke en oerdegelijke jachtbouwkunst.” Sinds Roger in 1997 het roer overnam, heeft hij zich samen met zijn team van 26 toegewijde bemanningsleden ingezet om het schip in de beste conditie te houden. Dit gebeurt voornamelijk door eigen inspanningen en sponsoring, waarbij Stad Nieuwpoort als belangrijkste sponsor fungeert. “Stad Nieuwpoort heeft ons altijd gesteund,” zegt Roger. “Het logo van de stad is een herkenbaar symbool op onze zeilen en toont de verbondenheid tussen de stad en de Endlich.”
Een trotse ambassadeur van Nieuwpoort
Schepen Bert Gunst benadrukte tijdens de ceremonie hoe belangrijk de Endlich is voor Nieuwpoort: “De Endlich is samen met het Watson-vaartuig Reddingboot 2 één van de belangrijkste erfgoedparels van Nieuwpoort. Als vooraanstaande zeiljachthaven is het dan ook uiterst belangrijk om dit unieke vaartuig te koesteren en bestendigen.” Gunst wees erop dat de financiële steun van de stad een symbool is van de gezamenlijke inzet om het maritieme erfgoed levend te houden. “Deze steun zorgt ervoor dat de Endlich nog vele jaren kan blijven varen en functioneren als maritiem ambassadeur van Nieuwpoort, in eigen land en daarbuiten,” zei hij. Tijdens de ceremonie ontstond een ontroerend moment toen kapitein Roger Linthout, noodgedwongen door zijn gezondheid, zijn kapiteinspet overdroeg aan Luc Vanhixe. Tegelijkertijd werd zijn vriendin, Christiana Roelens, met een prachtig boeket bloemen in het zonnetje gezet als dank voor haar onvoorwaardelijke steun en toewijding in deze moeilijke tijden.
Bemanningsleden vertellen
Het team van de Endlich bestaat uit vrijwilligers die stuk voor stuk een passie delen voor het zeilen en het onderhouden van dit historische schip. Jaak Geboers, een fotograaf uit Limburg, herinnert zich levendig het moment waarop hij voor het eerst de Endlich zag terwijl hij op het staketsel van Nieuwpoort stond. “Ik vond het een prachtige boot en was meteen geïnteresseerd,” vertelt hij. Tijdens zijn vakanties op camping Kompas in Nieuwpoort, zag Jaak bemanningsleden rondlopen met Endlich-T-shirts. Dit wekte zijn nieuwsgierigheid, en hij besloot hen te benaderen om te vragen hoe hij zich bij het team kon voegen. Zo werd hij uiteindelijk een bemanningslid. Ronny Huyghebaert, een gepensioneerd politiecommissaris uit Moerkerke bij Brugge, logeert vaak op camping Zomerzon in Lombardsijde. Zijn ontmoeting met Roger Linthout vond plaats in de vismijn van Nieuwpoort op een vrijdag visdag. “We raakten aan de praat, en voor ik het wist, stond ik aan boord van de Endlich,” vertelt Ronny lachend. “Sindsdien ben ik er niet meer weg te slaan.”
Een veelbelovende toekomst
In 2017 kreeg de Endlich de grote onderscheiding en de officiële registratie als enig Belgisch zeilschip met het statuut van Europees Varend Maritiem Erfgoed. Tijdens de pandemie, in 2020, onderging het schip een uitgebreide refit op de scheepswerf Lowyck in Oostende, waarbij het team meer dan 500 dagen besteedde aan onderhoudswerkzaamheden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier