Nieuwe SHOP-actie in Oostende met focus op voedingszaken: geen enkele zaak volledig in orde

Beeld ter illustratie van een vuile afwasbak. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Politie Oostende voerde eind vorige week opnieuw een intussen gekende SHOP-actie uit in samenwerking met verschillende partners. De focus lag deze keer op de uitbating van voedingszaken die voornamelijk take away aanbieden. In totaal werden negen handelszaken gecontroleerd en werden er achttien pv’s opgesteld.

De SHOP-acties in Oostende zijn intussen welbekend. Vanuit de wijkpolitie en in nauwe samenwerking met verschillende partners zoals de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), de federale overheidsdiensten Financiën en Economie, de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en de Federale overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) worden onaangekondigd handelszaken gecontroleerd. Het doel: oneerlijke en onveilige handelspraktijken aan de kaak stellen. Na eerdere acties gericht op onder meer nachtwinkels en schoonheidssalons, lag de focus nu op voedingszaken die voornamelijk take away aanbieden.

Geen enkele zaak volledig in orde

In totaal kregen negen handelszaken de inspectiediensten over de vloer. Het FAVV deelde twee processen-verbaal van waarschuwing uit op algemene hygiëne, de afwasbak en voedsel over datum. De dienst maakte ook een schriftelijke waarschuwing op voor de temperatuur van de diepvries en stelde een verslag met opmerkingen op. Finaal maakte het drie pv’s: één voor algemene hygiëne, één voor temperatuur, vervaldatum, hygiëne, infrastructuur en de toelating die niet uithing. Het laatste pv betrof bedorven voedsel en temperatuur waarbij een inbeslagname en vernietiging van de goederen aan te pas kwam. De RSZ, de RVA en WASO stelden vier processen-verbaal op in het kader van tewerkstelling: één voor zwartwerk en drie voor deeltijdse tewerkstelling en inbreuken werkloosheid. De FOD Financiën had eveneens de handen vol en stelde maar liefst acht processen-verbaal op voor onder meer niet uitgereikte kastickets of geen btw-ontvangstbewijzen, het niet invullen van het boek dagontvangsten of het niet bewaren van verantwoordingsstukken. Tot slot stelde de FOD Economie één pv op voor geen prijsaanduiding en vier schriftelijke waarschuwingen voor onder andere affichering betaalmiddel en prijsaanduiding.

Actie bovenop reguliere controle

“De SHOP-acties blijven, naast controles in de reguliere politiewerking, een belangrijk speerpunt in de aanpak van malafide bedrijfsvoering”, zegt korpschef Philip Caestecker. “De intense samenwerking met verschillende partners bewijst dat je door gestructureerd samen te werken sterke resultaten kan behalen.”

Dat onderstreept ook burgemeester Bart Tommelein. “Net als bij de vorige SHOP-acties zijn de resultaten opnieuw navenant. Oneerlijke concurrentie tolereren we niét. De boodschap is glashelder: de controles richten zich niet alleen op wie de wet naast zich neerlegt, maar steunen ook diegene die de regelgeving correct naleeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier