Nieuwe organisatie Monstergolf verbindt surfen en mentale gezondheid
Er wordt wel eens gezegd dat de zee helend werkt. Daar zijn de Bredense Liselotte Oyen (40), de Brugse Fauve Bekaert (31) en de Oostendse Joke Devreese (30) het roerend over eens. Het trio is actief in de surfwereld en wil via hun hobby de aandacht op mentale gezondheid vestigen. Met ‘Monstergolf’ en de ‘North Sea Surf Sisters’ maken de drie surfchicks de verbinding tussen psychologische begeleiding en fysieke activiteiten in, op en rond de zee.
Afgelopen zondag stonden heel wat surfers klaar op de Oosteroever om het ruime sop te kiezen. Dat deden ze voor één keer niet om de golven te bedwingen met hun surfboard, maar om aandacht te vragen voor de geestelijke gezondheid. Dat deden ze in kader van de World Mental Health Day, een internationale dag waarop aandacht gevraagd wordt voor de geestelijke gezondheid en de geestelijke gezondheidsvoorlichting. Het werd voor het eerst gevierd in 1992 op initiatief van de World Federation for Mental Health, een wereldwijde organisatie voor geestelijke gezondheid met contacten in meer dan 150 landen. Elk jaar op 10 oktober komen duizenden mensen samen om aandacht te vragen voor psychische aandoeningen en de belangrijkste effecten daarvan op het leven van mensen, overal ter wereld.
En als iemand de effecten kent, dan zijn het Fauve en Liselotte wel. Fauve werkt als verpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis en haar vriendin Liselotte werkt als psychologe. Hun job is niet het enige wat hen verbindt, ze hebben ook dezelfde hobby: surfen. Met de spiksplinternieuwe organisatie ‘Monstergolf’ bieden Fauve en Liselotte onder andere surftherapie aan. “We willen mensen zich beter doen voelen via het surfen”, zo vat Liselotte heel kort Monstergolf samen. “We werken dus rond geestelijke gezondheid en dat doen we in, op en rond het water. De meest conventionele vorm van psychologische ondersteuning is begeleiding via gespreksvoering. Maar de voorbije decennia wonnen andere vormen van psychologische ondersteuning aan populariteit. Het mooiste voorbeeld is outdoor therapy. Dat zorgt ervoor dat deelnemers kansen krijgen om op psychisch vlak te groeien. Dat groeien gebeurt via gepersonaliseerde uitdaging, reflectie en bijsturing door een coach of trainer. Met surftherapie richten we ons op het mentaal welzijn en persoonlijke groei met surfen als methodiek.”
Helende kracht
Liselotte en Fauve leerden elkaar letterlijk in de Noordzee op hun surfplank kennen. De gezamenlijke passie voor de zee, maar voornamelijk voor de golven, werd de lijm voor hun vriendschap. Als psychologisch geschoolden zijn Fauve en Liselotte dagelijks begaan met het psychisch welzijn van mensen in onze samenleving. De groeiende wachtlijsten en stijging in nood aan psychologische ondersteuning, stimuleren hen om hun droom in een realistisch project om te zetten. De link tussen surfen en psychologisch welzijn ondervinden ze zelf al meer dan tien jaar aan den lijve. Volgens Liselotte is water de natuurlijke remedie tegen stress. “Griekse wetenschappers toonden aan dat de zee een positieve en helende kracht heeft”, weet Liselotte. “Tijd doorbrengen bij de zee geeft een boost voor je welzijn, zowel op psychisch als mentaal vlak. De zee heeft een specifieke geur, maar ook het geluid van het water heeft een kalmerend effect op je hersenen. Water is dus de natuurremedie voor stressfactoren.”
Surfen, een van de meest zware fysieke activiteiten, helpt volgens Liselotte en Fauve om het mentale welzijn te bevorderen. “Fysieke activiteit is sowieso goed voor de gezondheid”, legt Fauve uit. “Surfen bijvoorbeeld helpt echt wel, want leren surfen is een grote uitdaging. We proberen dat stapsgewijs en op maat te doen, zodat de deelnemers een geschikte uitdaging kunnen vinden en meer zelfvertrouwen ontwikkelen om zo te groeien. Het helpt ontspannen en zorgt voor een stressvermindering. Mensen met een depressie en angsten hebben alleen maar voordelen bij surfen. Er bestaan bijvoorbeeld studies die aantonen dat het helpt om posttraumatische stressstoornissen te verminderen. Het is een combinatie van buitenactiviteit, fysieke activiteit en een stuk reflectie. Surfen heeft alleen maar positieve effecten en zelfs al op korte termijn.”
“Als mensen me vragen hoe het gaat, zeg ik: elke golf beter en beter”
Joke Devreese
North Sea Surf Sisters
Monstergolf biedt een aanbod surftherapie voor zowel particulieren als organisaties. Liselotte en Fauve voorzien alles: van wetsuits tot surfboard. “We werken telkens met maximum zes deelnemers per groep. Elke dinsdag, zes weken lang”, zegt het duo.
North Sea Surf Sisters
Joke Devreese (30) uit Oostende doet in zekere zin hetzelfde als Liselotte en Fauve, maar dan met de North Sea Surf Sisters. Het drietal kent elkaar uiteraard uit de surfwereld. Ook Joke nam afgelopen zondag deel met een doel. “Met North Sea Surf Sisters willen we meer vrouwen kennis laten maken met de surfwereld, want het is nog steeds een mannenwereld”, zegt Joke. “Daarbij doe ik ook Holistic Surf Coaching, waarbij we het surfen gebruiken als preventie voor je eigen gezondheid. Mensen kunnen op mijn gezicht aflezen of ik heb gesurft of niet. Mensen vragen me soms hoe het met me gaat en dan antwoord ik: ‘elke golf beter en beter’. Elke maand houden we met enkele vrouwen een sessie waar iedereen kan genieten van de zee. Telkens is het een moment van vreugde, echt levensgevoel en waar niets perfect hoeft te zijn of waar je de beste moet zijn.”
Info via www.monstergolf.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier