Nieuwe Mieke Garnaal en haar twee eredames officieel aangesteld: “We nemen ambassadeursrol ter harte”

V.l.n.r. eredame Manou Legein, Mieke Garnaal Hanne Cornelis, eredame Jara Couteau. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Een jaar lang zal Hanne Cornelis (24) als kersverse Mieke Garnaal de gemeente Koksijde-Oostduinkerke bij tal van gelegenheden vertegenwoordigen en zal zij samen met haar twee eredames Jara Coutteau (16) en Manou Legein (16) de ambassadeursrol ter harte nemen om het ambacht van de paardenvissers te promoten.

Naar jaarlijkse traditie werden ook dit jaar de nieuwe Mieke Garnaal en haar twee eredames officieel aangesteld tijdens de Garnaalfeesten. Deze traditie ontstond in de jaren 1950 en intussen blijkt dat bij de jongste Miekes-generaties de dames niet zelden in het voetspoor treden van hun mama, tante, nicht of zus. En er is ook altijd een link met de paardenvissers. Dat geldt ook voor deze drie jongedames, die geboren en getogen zijn in Oostduinkerke.

Gemeenteschool

Hanne Cornelis is ook een bekend gezicht in de gemeenteschool van Koksijde, want ze geeft er les. “Hiermee volg ik het voorbeeld van mijn mama, Hilde Lowagie, die ook in het onderwijs staat, als kleuterjuf in de gemeenteschool van Oostduinkerke”, vertelt Hanne. “Tien jaar geleden richtte mama folkloredansgroep De Juttertjes op, die net als de Oud-IJslandvaarders op heel wat evenementen en op de Garnaalfeesten van de partij zijn. Ook mijn papa is bij de dansgroep betrokken, als penningmeester. Omdat De Juttertjes dit jaar hun tienjarig bestaan vieren was dit een ideaal moment om enkele meisjes van de groep voor te dragen als Mieke Garnaal en haar eredames. Toen ik daartoe de kans kreeg, moest ik geen twee keer nadenken! In 2012 was ik trouwens al eens eredame van Mieke Garnaal Tine Maesen.”

Ook Manou Legein zag een rol als eredame meteen zitten. Manou volgt de richting maatschappij en welzijn en zit in het vierde middelbaar. “Daarnaast ben ik ook trainer in de atletiekclub van Koksijde”, legt ze uit. Net als haar hele familie is ze trots op haar Oostduinkerkse roots.

Eerste Juttertje

“Samen met Jara was ik het allereerste Juttertje. Op mijn zevende ben ik begonnen met dansen. Mijn stiefmama was vroeger ook penningmeester van die vereniging, dat motiveerde me nog meer. Nu dans ik bij de Oud-IJslandvaarders, en dat wil ik graag zo lang mogelijk blijven doen.”

Jara Coutteau zit net als Manou in het vierde middelbaar en volgt dezelfde richting: “Mijn mama, Nancy Dewitte, was zelf ooit Mieke Garnaal en mijn zus Febe is nog eredame van Mieke Garnaal geweest. En er is ook de link met het dansen, net als bij Manou en Hanne.”

De drie dames nemen hun nieuwe functie heel serieus en vinden de Garnaalfeesten een hoogtepunt op de Oostduinkerkse en op hun persoonlijke kalender. Het ambacht van de paardenvissers dragen ze hoog in het vaandel. Gaan vissen met de paardenvissers, wandelen langs de waterlijn op het strand en genieten van de natuur, van de duinen is nog iets wat Hanne, Manou en Jara met elkaar gemeen hebben. Maar ook feestvieren en gezellig samen hoort voor hen bij het leven, zoals het carnaval, de Beachparty in Oostduinkerke en het Helmgrasfestival.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier