Nieuw ‘Wensbeeld’-scenario weerspiegelt de toekomstige ‘mooiste zeedijk van de kust’ in De Panne
In de gemeenteraadszitting van De Panne lichtte architect Pieter Popeye het ‘wensbeeld’ toe dat het lokaal bestuur voor ogen heeft voor hun Zeedijk van de toekomst. De ontwerpplannen zullen de volgende jaren wel moeten worden afgetoetst en bijgesteld op basis van de evoluties in de ‘Kustvisie’ van het Vlaams Gewest, het Masterplan met een strategisch beleidsplan om onze kust te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot 3 meter.
De intentie om de Zeedijk te renoveren is er al jaren, maar daarbij moet het lokaal bestuur rekening houden met heel wat factoren, waaronder het momenteel geldende provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) waarin vastgelegd is wat op ruimtelijk vlak mag en kan. Ook de ‘Kustvisie’ van de hogere overheid rond kustverdediging, speelt een belangrijke rol. De Vlaamse overheid werkt een wettelijk kader uit met beschermingsmaatregelen voor de kust en het achterland tegen een mogelijke zeespiegelstijging.
Verhoogde zeewering
Een eerst stap is nu gezet met een ontwerpplan en 3D-schets van het ideale scenario voor een toekomstige Zeedijk. Architect Popeye: “We hebben dit ontwerp opgemaakt vanuit ‘beleving’, maar we moeten dit wensbeeld matchen aan onder meer stedenbouwkundige beperkingen en bijsturen aan het wettelijke kader. De huidige promenade momenteel geen zeewerende functie. De veiligheidslijn bevindt zich actueel ter plaatse van de gevellijn van de bebouwing en het is de bedoeling om die zeewaarts op te schuiven richting het huidige strandpad, de ‘Planché’ om zich zo te wapenen tegen de ‘1000-jarige stormvloed’. In dit concept beogen we een verhoogde zeewering, met een natuurlijke duin voor de dijk waarbij de ophoging van deze duin met de centraal gelegen ‘Planché’ de nieuwe veiligheidslijn wordt.”
“Een nieuwe groene ‘duin voor dijk’ vormt een (her-)verbinding tussen de oostelijk en westelijk van het centrum gelegen duinen. Dit vormt zo een natuurlijke bescherming tegen potentiële extreme weersomstandigheden. De Planché komt in dit scenario 1 meter hoger te liggen dan de huidige zeedijk en wordt langs beide zijden geflankeerd met oplopende duinen. De zone tussen de Planché en de huidige bebouwing wordt één brede duinengordel waarbinnen zich paden en pleinen bevinden in het kader van de bereikbaarheid en de beleving van het strand. De zone tussen de Planché en de zee kent een aflopende duin richting het strand. In één beweging bekijken we of ondergronds parkeren op de Zeedijk de mobiliteit kan verbeteren. De eventuele bouw van deze ondergrondse garages vergt uiteraard inspanningen inzake een vergunning voor grondwaterverlaging.”
“Een nieuwe groene ‘duin voor dijk’ vormt een (her-)verbinding tussen de oostelijk en westelijk van het centrum gelegen duinen”
De promenade, of de ‘Zeedijk’ is ook het toeristische uithangbord van de gemeente. Daarom wordt ook gezocht naar een alternatieve, groenere invulling van de recreatieve zone, waarbij afgestapt wordt van het versteende, eentonige karakter van de huidige rechtlijnige dijk. Er wordt ingezet op belevingswaarde voor élke bezoeker. Met meer veiligheid, zones voorbehouden voor wandelaars en terrassen, een parcours voor fietsers en meerwielers, een gescheiden circulatie, intieme plekken en levendige pleinen, een clustervormige opstelling van de strandcabines, meer toegankelijkheid voor minder mobiele mensen, en meer groen, met aanplanting van streekeigen beplanting, met aandacht voor de integratie van handelszaken.
Nog veel werk
Burgemeester Bram Degrieck: “Dit wensbeeld moet gezien worden als de bundeling van een aantal mogelijke principes waaraan een nieuwe Zeedijk moet voldoen. Het realiseren ervan zal uiteraard nog heel wat voeten in de aarde hebben, maar iedereen is het erover eens dat de Zeedijk wel een renovatiebeurt kan gebruiken. Aan de nieuwe legislatuur om met het wensbeeld aan de slag te gaan!”
Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein: “De nieuwe Zeedijk moet al het moois dat De Panne te bieden heeft, weerspiegelen: aantrekkelijke terrassen, toegankelijke wandelpaden zoals de Planché, fietsverbindingen, sport- en speelmogelijkheden, witte cabientjes en kleurrijke rolcabines, glooiende duinen langs een immens strand en geïntegreerde voorzieningen zoals openbaar sanitair. Dit alles in een mooi ontwerp met zandkleurige materialen, golvende lijnen en veel groen. Met dit wensbeeld willen we tonen wat de Zeedijk moet worden … De mooiste zeedijk van de kust! Door dit wensbeeld voor te leggen op het moment dat de hogere overheden bepalen hoe de zeewering en de stranden er in de toekomst zullen moeten uitzien, zorgen we dat De Panne de boot niet mist.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier