Nele en Bert plaatsen AED-toestel bij vakantiewoning de Baraque: “Een mensenleven is onbetaalbaar”

We zien installateur Kenneth Van Damme samen met uitbaters Bert Verbeke en Nele Aernout. © MD
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Na een reis naar het Nederlandse Friesland beslisten Nele Aernout en Bert Verbeke om bij hun vakantiewoning de Baraque in Haringe, deelgemeente van Poperinge, een AED-toestel te installeren. “Voor een investering dat mensenlevens kan redden – een laadpaal voor mensen – is er blijkbaar geen financiële tussenkomst mogelijk. Voor een laadpaal voor elektrische wagen blijkbaar wel”, zegt Nele.

In 1992 kochten, Nele Aernout en Bert Verbeke, de Baraque. “Dat was een klein vervallen huisje in Haringe. Blijkbaar was het tijdens de Eerste Wereldoorlog een verpleegpost voor de gewonden. Dorpsfiguur, Irma van de Baraque, woonde er. Zo kwam de naam van onze vakantiewoning ook tot stand. We woonden er een twintigtal jaar, samen met onze drie kinderen Janne, Tine en Lobke. Toen zij hun vleugels uitsloegen, overviel ons het lege nest gevoel. Daarom besloten we een nest te bouwen voor onze gasten”, vertelt Nele. Ze is de vrouw des huizes en baat de vakantiewoning uit. Daarnaast werkt ze ook als verzorgende bij Familiehulp. Ze is gehuwd met Bert Verbeke. Nele is mama van drie kinderen en grootmoeder van Alexander.

“We plaatsen het toestel openbaar, want niet alleen het welzijn van onze gasten is van belang, maar ook dat van al onze medemensen”

“In de Haandekotstraat wordt er jaarlijks een straatfeest georganiseerd. Het kwam ter sprake dat we in Haringe toch relatief ver weg zijn van een ziekenhuis. Tijdens ons tripje in Friesland, kwamen we in contact met een bedrijf dat zich specialiseert in het plaatsen van AED-toestellen. We zagen het als een mooie investering – in gezondheid weliswaar – om zo’n toestel bij onze vakantiewoning te plaatsen. Aangezien er veel mensen bij ons over de vloer komen”, zegt Nele. “In mijn familie zijn er hartproblemen. Mijn grootmoeder en oom zijn beiden gestorven door hartfalen. Dus daar zit ook een extra drijfveer om in zo’n toestel te investeren. We hopen natuurlijk dat we het nooit zullen moeten gebruiken. Als het er is, kan het wel een leven redden in een noodgeval. We plaatsen het openbaar zodat ook toevallige passanten er gebruik van kunnen maken, want niet alleen het welzijn van onze gasten is van belang, maar ook dat van al onze medemensen.”

Menselijke laadpaal

“Het toestel dat we kochten, is een volledig automatisch toestel dat de te volgen instructies geeft. De prijs is vergelijkbaar met de kostprijs van een degelijke laadpaal voor wagens, Aangezien we het openbaar wensen zetten, moet dit in een geklimatiseerde kast gezet worden. De plaatsing en aansluitend een twee uur infosessie. Als bijkomende kost is er een onderhoudscontact waardoor we tevens opgenomen worden in het netwerk van openbare AED toestellen. Telkens het toestel gebruikt wordt, moeten er nieuwe elektronen geplaatst worden en ook dit heeft zijn vaste kost”, zegt Nele.

“Voor het plaatsen van een elektrische laadpaal krijgen we een aftrek van 200 procent. Voor een investering dat mensenlevens kan redden, is er geen financiële tussenkomst mogelijk”

“Na navraag om een financiële tussenkomst is gebleken dat we dit toestel volledig zelf dienen te financieren. Nu zien Nele en ik daar zeker geen probleem in, als we maar één mensenleven zouden kunnen redden door de plaatsing van dit toestel, is onze missie reeds geslaagd. Wat ons wel tegen het borst stoot, is dat we in de toekomst ook investeren in de plaatsing van een elektrische laadpaal voor wagens en krijgen daar als bedrijf een aftrek van 200 procent voor. Voor een investering dat mensenlevens kan redden – wat ik ook een beetje zie als een laadpaal voor mensen – is er geen financiële tussenkomst mogelijk. Niemand verplicht ons om dit toestel aan te kopen. Een mensenleven is onbetaalbaar, daar ligt onze prioriteit.”

Infosessie

De Friese firma Defibrion kwam het toestel plaatsen en heeft een Belgische zetel in Sint-Niklaas. Op woensdag 25 januari werd een infosessie georganiseerd over het gebruik van het AED-toestel. “Wij hebben ons goed geïnformeerd voor het aankopen van dit toestel. Nele krijgt ook jaarlijks bijscholing en is bekend met de werking van een AED-toestel. Ook onze dochters en schoonzonen krijgen elke vijf jaar EHBO-cursussen, waar ook AED-toestellen aan bod komen. Bijna alle bewoners van de Haandekotstraat waren aanwezig bij de infosessie. Mooi dat ook zij hun steentje bijdragen”, aldus Nele. “De vrijwilligers van het brandweerkorps en de ambulanciers van Brandweer Westhoek leveren schitterend werk. Ons AED-toestel zien we als een toevoeging aan hun bewonderenswaardig werk.”

Info: www.debaraque.com of www.facebook.com/vakantiebeleving

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier