Natuurpunt Torhout plant nieuw bos nabij E403-afritweg

Bij de weide waar het bosje aangeplant zal worden van links naar rechts Viviane Van der Jeught, Jozef Germonprez, Jean-Pierre Lievens, Alexander Dhooms, Rose Deschynck, de jeugdige Febe Pollet en Roney Debaillie. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Natuurpunt Torhout heeft grote plannen. De afdeling voorziet het aanplanten van een stuk bos op een aangekocht perceel weiland op de hoek van de Palingdreef met de Ventweg Zuid, vlakbij de E403-afritweg in de genoemde stad.

Het planten van de in totaal zowat 1.500 bomen en struiken op de weide van 4.000 vierkante meter gebeurt op zaterdag 20 november van 13 tot 16 uur. Iedereen is welkom om een handje te komen toesteken, want het is al bij al een heel karwei. “De plantgaten zullen op voorhand gemaakt zijn”, zegt Roney Debaillie, een van de schragende krachten van het project. “Ook bieden we de helpers gratis warme koffie, thee of chocolademelk aan. Uit dank voor hun aanwezigheid.”

In 2016 heeft Natuurpunt de bewuste weide kunnen aankopen. Het stadsbestuur financiert het boren van de plantgaten en vzw De Nacht, die het grote Torhoutse sportevenement Nacht van Vlaanderen organiseert, sponsort de bomen en de struiken. In de voormiddag worden er in samenwerking met de Gezinsbond op de weide al een 200-tal geboortebomen geplant en in de namiddag stopt Natuurpunt Torhout dan de rest van het plantgoed in de grond.

Al 10 hectare bospercelen aangekocht

“Iedereen beseft hopelijk hoe belangrijk bossen zijn”, aldus Roney Debaillie. “Ze zijn een plaats waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, sporten, tot rust komen en mooie momenten beleven. Ze beschermen ons tegen droogte en overstromingen, koelen het landschap af tijdens hittegolven, vormen een buffer tegen lawaai en verstedelijking en zijn een thuis voor heel wat planten en dieren.”

Natuurpunt Torhout startte in 2012 met het aankopen van bospercelen in Groenhove om die te beheren als natuurgebied. Momenteel heeft de vereniging al ongeveer 10 hectare bos aangekocht en de voorbije jaren containers vol afsluitingen, betonplaten en vervallen weekendhuisjes uit het bos gesleept. “Zo ziet Groenhove er almaar natuurlijker uit”, zegt Roney. “En zo creëren we extra ruimte voor de planten en de dieren. Maar we willen meer. West-Vlaanderen is de bosarmste provincie van ons land en Vlaanderen is sowieso een van de bos-armste regio’s van Europa. Dus willen we extra bos planten!”

“Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooreerst is vrije grond aankopen duur: 10 euro per vierkante meter is geen uitzondering meer. Bovendien moet je een vergunning krijgen om te mógen bebossen. En tot slot kosten de aankoop van het plantgoed en het planten zelf flink wat geld. Alle steun blijft dus welkom.”

Meehelpen planten? Info: Roney Debaillie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier