Nathalie en Yves laten iedereen gratis gele boterbonen plukken op hun veld in Anzegem: “Beter dan op het land te laten rotten”
Op het veld van Yves Van Caeneghem en Nathalie Degroote (42) in de Bomstraat in Anzegem, kan iedereen die wil de rest van de week nog naar hartenlust boterboontjes plukken. “De afwisseling tussen zon en regen die onze afgelopen Belgische zomer typeert, zorgde voor een overproductie”, schetst Nathalie Degroote, zaakvoerder van de firma Van Caeneghem-Degroote. “De oogst is uitzonderlijk groot in vergelijking met andere jaren. De afgesproken hoeveelheid bonen is aan de fabriek geleverd.” De eigenaars geven de overschotten weg. Iedereen is welkom om te komen plukken.
“Van de zes hectare die we hadden, zijn er vijf geoogst”, legt Nathalie uit. “Samen met haar man Yves is ze eigenaar van het veld. “We hebben, zoals andere groentekwekers, een afnamecontract met een fabriek. Nadat het gevraagde gewicht was behaald, zijn de machines vertrokken. De rest geven we weg.”
Uitstekende zomer voor de bonen
Hoewel het voor veel landbouwers een uitdagende zomer was met tegenvallende oogsten, is het voor de bonen net andersom. “Het is nat geweest, daarna warm, dan weer regen, en dan weer zon en warm. Ideale omstandigheden voor de bonen. We hadden nog nooit zo’n mooie oogst.”
Oproep op sociale media
Nathalie liet via Facebook weten dat de boontjes mogen geplukt worden. “We doen dat met veel plezier, al verdienen we er niets aan. We zien dat het een heel gezellige bedoening is. Het doet ons deugd, want het bedrijf wordt al sinds generaties gerund binnen de familie, het ligt ons nauw aan het hart.”
Het type boontjes zijn boterboontjes, die iets zoeter van smaak zijn dan groene bonen. De oproep van Nathalie en Yves viel niet in dovemansoren. De pluk werd dinsdag opengesteld en tegen woensdagnamiddag waren er al zo’n 150 plukkers die hun emmers en meegebrachte dozen gevuld hadden met het gele goud van Anzegem.
Ed Meuris (64) was een van de bezoekers die met volle emmers naar huis ging. “Het is super dat we de kans krijgen om bonen te komen trekken”, reageert hij enthousiast. “Via Facebook zag ik de oproep. Het is beter om de bonen te laten plukken, dan ze op het land te laten rotten. Veel mensen kunnen dat gebruiken, zeker alleenstaanden. Ik ga de bonen blancheren en invriezen en mijn zus verrassen met een mooie portie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier