Nabestaanden omgekomen gezin willen snel proces: “Veerkracht tonen na klop van de hamer”

Advocaat Thomas Bailleul. © JH
Redactie KW

De nabestaanden van het gezin uit Kortemark dat afgelopen weekend om het leven kwam na een verschrikkelijk verkeersongeval hopen op een snel proces. Dat vroegen ze aan hun advocaat tijdens een lang, emotioneel gesprek. “Ze kregen een klop van de hamer maar willen nu veerkracht tonen en antwoorden krijgen. Ze vragen het gerecht snel werk te maken van een proces”, zegt hun advocaat Thomas Bailleul.

Enkele dagen nadat hun geliefden Janick, Janice en hun dochtertje Maithé brutaal uit hun leven werden gerukt, proberen de nabestaanden van het gezinnetje uit Kortemark recht te krabbelen. Het gezin kwam afgelopen weekend om het leven bij een verschrikkelijk verkeersongeval op de E403 in Ruddervoorde toen hun wagen aangereden werd door de 50-jarige Jurgen L. uit Torhout. Hij reed veel te snel en was onder invloed. De nabestaanden namen intussen advocaat Thomas Bailleul onder de arm met een specifieke vraag.

Antwoorden

“Ze vragen specifiek dat het gerecht er alles aan doet om het proces snel te laten voorkomen”, zegt meester Bailleul. Hij verdedigt de belangen van de zussen van Janick en Janice, haar vader en aanverwante familie.

“Ze hopen dat het dossier snel afgerond wordt en willen een snel maar sereen proces. Dinsdag had ik een heel lang gesprek met hen. Die mensen hebben een enorme klop van de hamer gekregen. Eigenlijk wisten ze niet wat hen overkomen is de voorbije dagen. Ze zaten vol verdriet, verslagenheid maar ook woede. Maar tegelijk willen ze nu veerkracht tonen: ze gaan vol voor een snel proces waar ze de rechten van hun dierbaren willen verdedigen. En waar ze antwoorden willen krijgen.”

Eerdere veroordelingen

De jongste dagen was er veel te doen rond de 14 eerdere veroordelingen van doodrijder Jurgen L. uit Torhout. Daarbij werd hij ook eens veroordeeld voor dronken rijden. Mogelijk werd zijn laatste rijverbod hem nooit betekend. “Maar voor ons is dat eerlijk gezegd allemaal quatsch”, vervolgt de advocaat. “Of hij nu in het verleden werd veroordeeld of niet, of die straf hem nu betekend werd of niet. Het doet er weinig toe. Feit is dat hij nu té snel én onder invloed reed. Dat is wat voor ons telt, voor een latere beoordeling.”

Schraal aalmoes

Intussen had ook Jurgen L. een lang gesprek met zijn advocaat Walter Vansteenbrugge. “Mijn cliënt kan er geen twee zinnen over vertellen zonder dat hij begint te wenen. Hij is enorm aangedaan en de man heeft onwaarschijnlijk veel spijt.” Jurgen L. gaf ook aan dat hij de begrafeniskosten meteen wil betalen aan de nabestaanden en vroeg zijn advocaat om contact op te nemen met de familie. “Dat hebben we ook gelezen. Ik zal dat doorgeven aan de familie en kijken of ze daarvoor openstaan, al lijkt het op dit moment een schraal aalmoes”, besluit Ballieul. De familie startte al zelf een crowdfunding op voor de begrafeniskosten en veel mensen gaven een donatie. (JH)

Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier