Na klachten mag hele buurt kijkje nemen in ‘Tankmuseum’: “Is die raket op m’n huis gericht?”

Er daagde veel volk op voor het infomoment. © TP
Redactie KW

Het ‘Tankmuseum’ van Ieper is pas klaar tegen 2030, maar gooit al eens de deuren open voor de buurt die vorig jaar klaagde over geluidshinder en trillingen. Meer dan 120 bewoners gingen een kijkje nemen.

“Is die raket op m’n huis gericht?” Na serieuze vragen over geluidshinder kon dinsdagavond gelachen worden tijdens een rondleiding tussen de tanks, pantservoertuigen en kanonnen van het toekomstig Tankmuseum, zoals het voorlopig in de volksmond wordt genoemd. Op een deel van de voormalige kazerne in Ieper worden sinds vorig jaar collectiestukken uit heel het land verzameld om het museum voor te bereiden.

Trillingen

“In de beginperiode draaiden tanks urenlang in de weekends. Dat zorgde voor trillingen en geluidshinder”, vindt Catherine Lahaye (62) uit de Sint-Omerlaan. “Op zo’n 150 meter van de site ben ik een van de dichtste buurtbewoners. Ik heb niks tegen dit museum, maar wij kwamen buiten de stad wonen voor de rust. We konden niet meteen contact opnemen met de mensen van het museum. Er was terecht veel commotie door de dichte buren.”

De buurt diende bezwaren in bij het stadsbestuur, dat enkele voorwaarden koppelde aan de omgevingsvergunning voor het Tankmuseum. “Alle bewegingen van voertuigen moeten maximaal op weekdagen gebeuren, er is een contactpersoon om eventuele problemen te melden en halfjaarlijks wordt een buurtoverleg gehouden om te evalueren en eventueel bij te sturen”, aldus Iepers schepen van Musea Dimitry Soenen (N-VA).

Eerste buurtmoment

Dinsdagavond vond het eerste buurtmoment plaats. “We hebben eens alle deuren opengezet zodat iedereen de site en voertuigen kon zien”, zegt sitebeheerder Franky Bostyn van het War Heritage Institute. “Nu weten de mensen waar eventuele geluiden vandaan komen. We helderden misverstanden, namen bezorgdheden weg en houden ons verder aan de normen. We merkten ook enthousiasme onder buurtbewoners. Er gebeurt eens iets aan deze kant van de stad. Deze verlaten kazerne wordt geen kankerplek maar een mooie erfgoedsite.”

“Ik ben liefhebber van militaria”, vertelt Rudy Herreman (62), buurtbewoner uit de Hommelhofstraat. “Er staan nu al mooie stukken van tanks en mitrailleurs, dit museum wordt de moeite.”

Drukke baan

“De verhalen achter de voertuigen vind ik interessant”, zegt zijn dochter Kelly (32). “Wij ervaren totaal geen overlast. We begrijpen ook niet waarom sommigen er zo moeilijk over doen. Er was al lawaai toen het nog een kazerne was en deze site ligt langs een drukke baan. Tijdens het verhuizen van de voertuigen is het normaal dat er wat meer geluid is. Wanneer het museum klaar is, zullen verplaatsingen minimaal zijn.”

Oorlog Oekraïne

“Dit infomoment moest vroeger komen zodat we zouden weten wat ons te wachten stond”, stelt Catherine. “De laatste maanden is de situatie verbeterd en deze rondleiding was interessant. Ik ben verbaasd dat tanks uit dit museum nu nog gebruikt worden in de oorlog in Oekraïne. Benauwelijk.”

Hotspot Koude Oorlog

Van de 200 vergunde museumvoertuigen zijn intussen al een 50-tal stuks ter plaatse. Daarnaast mag het museum nog 100 andere collectiestukken hebben, zoals kanonnen en mortieren, en tal van wisselstukken om de collectie te herstellen en restaureren waar nodig. “We zijn verrast door de grote opkomst. Meer dan 120 bewoners gingen in op onze uitnodiging die verspreid werd per brief”, vertelt Franky. “We hopen het nieuwe museum te openen tegen 2030. Samen met de nabijgelegen Commandobunker in Kemmel wordt dit dé hotspot van de Koude Oorlog in België.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier