Na 100 jaar afwezigheid opnieuw bevers in Avelgem en Spiere-Helkijn

Scheldemeersen © gba
Redactie KW

In de Scheldemeersen hebben zich sindskort twee beverkoppels genesteld. Het grootste knaagdier van Europa werd al hele lange tijd niet meer waargenomen in West-Vlaanderen. “Het is ongeveer 100 jaar geleden dat de bever nog in onze Avelgemse wateren vertoefde.”

Voorzitter van Natuurpunt Avelgem Pol Wannyn loopt gelukkig rond. De domicilie van een beverkoppel ligt sindskort op Avelgems grondgebied. Waar ze zich exact bevinden, houdt het Agentschap van Natuur en Bos geheim. Op die manier beschermen ze de dieren en gaan ze verstoring tegen.

Verdwijnen leefgebied

Bevers verdwenen 100 jaar geleden geleidelijk aan uit onze contreien. Hun biotoop krimpte en er kwam steeds meer industrie in de plaats. 20 jaar geleden werd beslist dat bepaalde gebieden beschermd zullen worden onder de noemer VEN-gebieden. Hierdoor kon de natuur zich deels herstellen en ontstonden er moerassen in Avelgem. “Moerassen zijn drassige gebieden met stilstaand water. Laat dat nu net ideale biotopen zijn voor de Europese bever”, aldus Pol.

Volgens Pol zijn de bevers wellicht afkomstig uit nestjes van Oost-Vlaanderen. “In Oudenaarde zitten er al langer bevers. Degene die zich hier hebben gevestigd hebben wellicht hun moedersnest verlaten . Nu komen ze naar hier om hun eigen stek op te bouwen.”

Positief voor de natuur

De Avelgemse scheldemeersen vormt een natuurgebied van 450 hectare, tussen de Avelgemse deelgemeente Kerhove en faciliteitengemeente Spiere-Helkijn. Er vallen heel wat bloemen, bomen en planten te bewonderen, en vanaf nu zwemmen er dus ook bevers. “Met Natuurpunt Avelgem beheren we 37 hectare van het volledige gebied. We doen er aan natuurherstel, maar ontnemen landbouwers ook niet te boeren. Zij mogen deze gronden gratis gebruiken op voorwaarde dat ze geen pesticiden gebruiken. Althans waar dat lukt. Heel veel van die gebieden zijn erg drassig waardoor dit voor boeren vaak niet gunstig is.”

Bevers staan erom bekend zelf dammen te maken, maar in de Scheldemeersen doen ze dit niet. Het waterpeil ligt daar hoog genoeg om hun nesten onder het wateroppervlak te kunnen bouwen. Zo is het moeilijker voor indringers om hun nest binnen te komen. Pol verwacht dat de dieren op hun beurt jongen zullen krijgen en dat de bever zich steeds meer over heel België zal verspreiden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier