N-VA verzamelt bezwaren tegen woontoren
Het openbaar onderzoek is momenteel lopende voor het prestigieuze bouwproject Petit Rouge op de Zeedijk. Oppositiepartij N-VA zet mee de schouders onder het protest: onder meer gemeenteraadsleden Kurt Decleer en Daphné Dumery boden vorig weekend een handje hulp bij het opmaken van de bezwaarschriften.
“Veel inwoners zijn al bij ons komen klagen dat ze zo’n mastodont liever niet zien komen in onze badstad. Zij willen hier graag bezwaar tegen indienen, alleen weten ze vaak niet goed hoe eraan te beginnen”, zegt Dumery, die zelf ook protest aantekende. “Dit is voor alle duidelijkheid geen partijstandpunt. Ik ben gewoon tegen megalomane bouwprojecten, die heel de identiteit van onze kust dreigen te veranderen. Dit heeft niks meer te maken met onze stad en haar inwoners, dit is enkel en alleen de vastgoedsector faciliteren”, klinkt het. Op twee dagen tijd werden tientallen bezwaarschriften opgemaakt. “Het lijvige document is opgesteld door enkele wakkere burgers, maar we horen vaak nog andere tegenargumenten. Zo is er die dame die achter de bouwsite in een beschermd pand woont, en bang is voor schade”, aldus nog Dumery.
Zaterdagvoormiddag tekenden de N-VA-mandatarissen present in Hotel Malecot in de Langestraat. Patrick Delbaere (65) was daar ook: hij vreest voor de leefbaarheid in zijn geliefde badstad. “Ik vond dat ik hier móest zijn”, zegt hij. “Als je kijkt wat we onze kustlijn nu al aangedaan hebben… Niets tegen hoogbouw an sich hé, de vraag is alleen welk doel deze dan moet dienen. De mensen die het het meeste nodig hebben, kunnen zich zo’n appartement niet veroorloven. Ze zouden die centen beter gebruiken om de sociale woningbouw een nieuw elan te geven.”
Zo’n woontoren van honderd meter hoog hoort volgens Patrick ook gewoon niet thuis in Blankenberge. “Oosteroever is een ander verhaal. Daar gaat het over een compleet nieuw stadsdeel. Maar zet diezelfde woontorens in hartje Blankenberge, en de eigenheid van deze mooie badstad verdwijnt. Gaan we dan heel onze kustlijn nog meer kapotmaken? Achtentwintig verdiepingen, dat is absurd. Blankenberge is een compacte badstad, met vaak erg nauwe straatjes. Daar middenin zo’n mastodont neerpoten, dat gaat alleen maar bijkomende problemen geven”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier