Mysterieus skelet uit eeuwenoude Brugse loden grafkist geïdentificeerd: krijgsheer Boudewijn I van Assebroek

De dertiende eeuwse loden grafkist van Boudewijn I, heer van Assebroek. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na een jaar onderzoek hebben wetenschappers achterhaald wie er in de eeuwenoude loden grafkist zit, die tijdens de werken voor de expohal BRUSK in Brugge aangetroffen werd. Het gaat om Boudewijn I, heer van Assebroek, een krijgsheer uit de dertiende eeuw. “Het belang van deze ontdekking kan moeilijk onderschat worden, ze levert info over een periode waarover voor Brugge minder bronnen bestaan”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Op 12 juni 2023 deden de archeologen van Raakvlak een spectaculaire ontdekking, tijdens de graafwerken voorafgaand aan de bouw van BRUSK op de Garenmarkt. Onder de grond waar ooit de Eeckhoutabdij gevestigd was, stootten ze in een middeleeuwse grafkelder op een loden kist.

De ontdekking van zijn leven

“Dit is de ontdekking van mijn leven”, bekent archeoloog Dieter Verwerft. “De ingestorte grafkelder was zwaar beschadigd. Maar een loden kist uit die periode wordt uiterst zelden gevonden. Ze is zeer duur, enkel zeer rijke personen, de top van de religieuze of wereldlijke macht, worden in een kist bekleed met lood begraven.”

Na de vondst begon ‘de queeste’ naar de identiteit van het skelet in de loden kist. Raakvlak riep de hulp in van een raad van wijzen, deskundigen uit verschillende disciplines van onder meer de Universiteit Gent en de KUL. “Het skelet was van een man, tussen 25 en 40 jaar oud, en 174 centimeter groot. Op de wanden van de grafkelder stond het wapenschild van de heren van Assebroek afgebeeld”, stelt cultuurschepen Nico Blontrock.

Mysterie

“De identiteit van de man bleef een mysterie, tot Raakvlak een bericht kreeg van het C14-labo van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel”, zegt Pascal Ennaert, voorzitter van Raakvlak.

“Een koolstofdatering van het skelet bracht aan het licht dat de man gestorven is rond 1258. Plots schoven alle puzzelstukken in elkaar. De archeologische, historische en chemische informatie wijst naar één man: Boudewijn I, heer van Assebroek. Deze krijgsheer werd rijk door tolrechten te innen aan een Brugse stadspoorten. Uit oorkonden bleek dat hij in conflict kwam met Johanna en Margareta van Constantinopel, gravinnen van Vlaanderen”, aldus Dirk de fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier