Moskee Desselgem: “Overgrote meerderheid heeft geen bezwaar”
De ramadan loopt op zijn einde en dat mondt voor de moslims op donderdag 14 juni uit in het Suikerfeest. “Doordat we tijdens de ramadan van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat niet mogen eten of drinken, denk je er al eens over na wat het betekent voor iemand die altijd honger lijdt”, zegt Youssef (31), de voorzitter van het directiecomité van de moskee Assounah in Desselgem.
Er is een voorwaarde voor het interview. De voorzitter van het directiecomité van de moskee wil dat alleen zijn voornaam in de krant komt. “Ik ben voorzichtig geworden”, zegt hij, “sinds we vorig jaar een dreigbrief ontvangen hebben, gericht aan de moskee.” Om dezelfde reden wil hij ook niet herkenbaar op de foto. Wat hij wel kwijt wil? Dat hij nog bij zijn ouders woont in Wielsbeke, voor maatschappelijk adviseur studeerde aan de hogeschool Howest in Kortrijk en voor de overheid werkt in Brussel.
De ramadan, waarbij overdag gevast wordt, zit er bijna op. Is die voor iedereen even streng of is er een light versie voor kinderen?
“Een light versie van de ramadan bestaat niet. Wel is het zo dat wie ziek of bejaard is niet verplicht is om deel te nemen. Ook kinderen en zwangere vrouwen zijn vrijgesteld. Zelf neem ik er met mijn familie jaarlijks aan deel.”
Een hele dag niet eten: lukt het dan wel om te werken?
“De eerste dag is het altijd wat wennen omdat je lichaam zich nog moet aanpassen aan het nieuwe regime. Daarna gaat het goed. Doordat ik een kantoorjob heb en geen fysieke arbeid moet verrichten, valt het voor mij ook best mee. Omdat het nu zomer is en je pas kunt eten voor de zon op- of ondergaat, vasten we nu wel 18 uur per dag.”
“Er zijn zelden klachten tegen onze moskee, tenzij over parkeerdrukte”
Dat is toch wel veel. Is de ramadan in de zoer lastiger dan in de winter?
“Dat kan je wel zeggen. Concreet moeten we ‘s morgens al rond drie uur stoppen met eten en kunnen we dat ‘s avonds pas om 21.45 uur doen. In de zomer is het vooral belangrijk veel te drinken, zodat je lichaam genoeg vloeistoffen krijgt. In de winter gaat het om minder lange periode van vasten overdag.”
Scholen moeten extra rekening houden met moslims door de ramadan. Niet iedereen vindt dat goed. Wat zeg jij daarop?
“De ramadanmaand vormt zich net door de uitdagingen die erbij horen. Het leven van een moslim tijdens de ramadan gaat zijn alledaagse gangetje, net zoals andere periodes in het jaar. Het mag niet zijn dat moslims tijdens het vasten dan een voorkeursbehandeling moeten krijgen want dat zou niet rechtvaardig zijn tegenover de andere leerlingen.”
Wat leert die periode van onthouding jou?
“Dat het me helpt om meer solidair te zijn met mensen die het moeilijk hebben. Omdat we zelf van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat niet mogen eten, sta je daar wel bij stil. We kunnen ons dus beter inleven wat het betekent om honger te lijden. We leren onszelf ook beter beheersen door zo’n vastenperiode. We denken dan ook meer na over het leven. Het spirituele aspect eist een grotere plaats op.”
Komen er in deze periode meer mensen naar de moskee in Desselgem?
“Dat blijft zowat gelijk. Gemiddeld verwelkomen we tussen 200 en 300 moslims op het vrijdaggebed. In de weekends zullen er dat iets meer zijn. In elk geval hebben we voldoende plaats want er kunnen er 800 binnen. Alleen in vakantieperiodes gebeurt het wel eens dat onze moskee te klein is om iedereen tegelijk op te vangen. Onze moskee telt in totaal ongeveer 1.500 leden. Al van bij de start eind jaren tachtig groeien we jaarlijks een beetje aan.”
De moskee blijft voor velen een onbekende wereld en onbekend maakt onbemind. Moeten jullie toch niet eens meer de deuren open zetten?
“Dat is ook wat wij willen doen. Voor dit jaar zal het niet meer lukken, maar in 2019 zijn we van plan na de zomer opnieuw een opendeurdag te organiseren. Bovendien willen we dat dan jaarlijks herhalen. Overigens was er in het verleden al eens een grote opendeurdag en dit naar aanleiding van de officiële erkenning. Bovendien komen er nu ook al vaak bezoekers langs. Op vraag van verenigingen leiden we hen met plezier rond.”
Hoe is de verstandhouding met de buurt?
“Goed en een overgrote meerderheid heeft ook geen probleem met onze aanwezigheid hier. Vooraleer de overheid ons erkend heeft als islamitische geloofsgemeenschap, is er aan meer dan 1.500 buurtbewoners de vraag gesteld of zij moeite hadden met een moskee in hun buurt. Slechts een paar mensen hadden bezwaren. Dit betekent heel veel voor ons en we doen ook extra inspanningen om er voor te zorgen dat er geen overlast is voor de buurt. We herinneren er onze leden heel regelmatig aan dat ze buiten niet moeten blijven staan om te praten na een gebed of bezinning en rustig moeten weg rijden, zodat de rust hier gegarandeerd blijft. We doen er alles aan om het vertrouwen van de buurt te behouden. Dat is van cruciaal belang.”
En hoe is de relatie met de stad?
“Ook daar is niets op aan te merken. We komen regelmatig samen voor overleg en als we vragen hebben kunnen we terecht bij de diensten van schepen Jo Neirynck. Binnenkort is er een nieuw overleg, dit keer rond het offerfeest. Ik ben blij met dit stadsbestuur dat weet wat er leeft binnen de stad.”
Schepen van Integratie Jo Neirynck (CD&V) bevestigt dat de contacten tussen de stad en de moskee goed zijn. “Er is af en toe een infomoment met de buren en dan probeer ik daar bij te zijn. Verder houden we contact. Er zijn ook bijna nooit klachten uit de buurt over de moskee. Als die er al zijn, gaat het over parkeerdrukte.”
Over de dreigbrief zegt burgemeester Kurt Van Ryckeghem (CD&V) als hoofd van de politie het volgende: “Met een dreigbrief moeten mensen altijd onmiddellijk naar de politie stappen en klacht laten opmaken, ook al is het anoniem.” (Freddy Vermoere)
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier