Moorsleeds barbecueteam mag deelnemen aan het WK in de VS: “De ultieme natte droom van iedere barbecueër”

Het viertal neemt op 11 en 12 oktober deel aan het WK barbecueën in de VS. Links onderaan herkennen we team captain Yngwie Leenknegt. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Moorsledenaars Yngwie Leenknegt en Ruben Dejaeghere, José Seynaeve uit Lombardsijde en Sam Timmermans uit Tielt nemen op 11 en 12 oktober deel aan het wereldkampioenschap barbecueën in de Verenigde Staten. Het Just Wing It Barbecue Team bestaat nog maar een drietal jaar, maar de vrienden wisten al een belangrijke wedstrijd in Nederland te winnen. Dankzij die overwinning staat het team nu voor de grootste uitdaging binnen de barbecuesport. “We staan er tussen mensen met heel veel ervaring.”

Een drietal jaar geleden kreeg het Just Wing It Barbecue Team vorm tijdens een initiatie barbecueën. “Yngwie (33) en ik zijn al meer dan twintig jaar beste maten. Een viertal jaar geleden zochten we een nieuwe hobby. Als echte Bourgondiërs genieten we onder andere ten volle van een lekkere barbecue”, aldus Ruben (35). De vrienden besloten om hun kennis uit te breiden tijdens een initiatie en leerden zo andere barbecueliefhebbers zoals José (50) en Sam (41) kennen.

Het viertal besloot in 2022 om zich te wagen aan een barbecuewedstrijd in Lommel. “De wedstrijden binnen de KCBS waar wij aan deelnemen zijn niet vergelijkbaar met het kampioenschap dat onlangs in Torhout nog plaatsvond. Daar stond het culinaire centraal en werden naast het vlees nog tal van andere lekkere gerechten gemaakt. Bij onze wedstrijden draait alles rond het vlees. Een jury beoordeelt de gaarheid, de smaak en geeft ook punten hoe het vlees eruitziet”, legt team captain Yngwie uit. De eerste wedstrijd van het Just Wing It Barbecue Team was geen voltreffer. De vrienden eindigden in het laatste deel van het klassement. “Maar we hebben ons erg geamuseerd. Het smaakte naar meer.”

Afstand jurytafel

De voorbije jaren deden Yngwie, Ruben, José en Sam extra ervaring op. “Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. De één maakt de kip, de andere de ribbetjes. Daarnaast krijgen we ook telkens de opdracht om enkele stukjes runderborst en varkensvlees aan de jury te serveren.” Bij de barbecuewedstrijd is het belangrijk dat de timing helemaal op punt staat. “We moeten op een vastgelegd tijdstip ons vlees binnen brengen. Zo houden we bijvoorbeeld zelf rekening met de afstand tussen onze barbecue en de jurytafel.”

“Een jury beoordeelt de gaarheid, de smaak, en hoe het vlees eruitziet”, Yngwie Leenknegt – Just Wing It Barbecue Team

Na eens geproefd te hebben van de wedstrijd in Lommel werd het barbecueteam beter en beter. In juni wisten de vier vrienden zelf een belangrijke wedstrijd in Nederland te winnen. Dankzij die overwinning maakten ze kans op deelname aan het wereldkampioenschap in Tennessee in de Verenigde Staten. “Alle ploegen die een wedstrijd gewonnen hebben komen terecht in een loting. Elke land mag maximum één ploeg afvaardigen naar het wereldkampioenschap”, legt Sam uit. Op 1 augustus mocht het barbecueteam vieren: een plekje op het WK was een feit. “De ultieme natte droom van iedere barbecueër”, aldus José.

25.000 dollar

Op 11 en 12 oktober is de West-Vlaamse ploeg één van de 82 deelnemers op het WK. De wedstrijd vindt plaats op de terreinen van de Jack Daniels distilleerderij, een locatie waar barbecueliefhebbers het water in de mond krijgen. “We vertrekken al enkele dagen voor de start van de wedstrijd. Om extra te genieten, maar ook om bij een plaatselijke leverancier nog ons vlees te halen.” De vrienden nemen met gezonde spanning deel aan het kampioenschap. “We staan er tussen echt ervaren mensen die allemaal al een wedstrijd gewonnen hebben. De hoofdprijs, 25.000 dollar, zullen we waarschijnlijk niet winnen, maar we gaan ons uiterste best doen. We willen ook volop genieten van de kans die we nu krijgen en zullen onze ogen de kost geven.”

Zalm en cupcakes

De deelname aan het wereldkampioenschap moeten de vrienden zelf bekostigen. Inmiddels wisten de barbecueliefhebbers al enkele sponsors te overtuigen om mee te stappen in hun verhaal. “Daarnaast organiseren we ook een zalm- en cupcakesverkoop.” Meer informatie daaromtrent is te vinden via de Facebookpagina van het Just Wing It BBQ Team en de Facebookpagina van La Casa Dulce, de zaak in Moorslede waar je terecht kan voor allerhande taartjes en cupcakes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier