Moordhuis te koop in Menen: “Geen sprake van spoken of geesten”
Een merkwaardige woning werd zopas te koop gesteld in Menen. Het zijn niet de hoge plafonds en de waanzinnige oppervlakte die het geheel zo bijzonder maken, noch de uiterst interessante prijs waarmee de eigendom in de markt wordt gezet. Maar wel het gruwelijke drama dat er zich in 2014 afspeelde.
29 januari 2014. Menenaar Stefaan Bekaert huisvest een Nederlands gezin met kind in zijn statige herenwoning in de Bruggestraat. Na een maand lopen de spanningen hoog op en krijgt Stefaan, een volksfiguur en kunstenaar, 14 messteken toegediend. Het duurde bijna een maand vooraleer het lichaam van de Menenaar op zolder werd teruggevonden. Een ruzie met fatale afloop, waarvoor het koppel in 2018 tot 20 jaar cel wordt veroordeeld.
“Of het feit dat dergelijk drama een verkoopargument is of eerder iets is wat potentiële klanten zal wegjagen? Een erg goede vraag eigenlijk!” Thibeau Maes is de verantwoordelijke makelaar, actief bij het agentschap Resida, dat instaat voor de verkoop van het imposante herenhuis.
Zoektocht op internet
“Op zich spreken we hier van een schitterend stukje architecturale geschiedenis uit Menen. Verschillende kamers met de typische, hoge plafonds en twee garages maken van het geheel een interessante investering. Vooral de richtprijs van 230.000 euro is een eyecatcher, maar mensen moeten natuurlijk rekening houden met de nodige renovatiewerken. De gevel van de woning is trouwens beschermd dus daar kun je niet zomaar even met een verfborstel overheen. Bij het renoveren moet die in zijn oorspronkelijke glans worden hersteld.”
Een indrukwekkende technische fiche, waarop één markant detail ontbreekt. “Ik moet bekennen dat ik me zelf even in de zaak heb moeten inlezen”, klinkt het bij de makelaar. “Het viel me op dat er over de woning online heel wat werd geschreven. Na een kleine zoektocht op het internet begreep ik meteen waarom dat het zo’n levendig onderwerp was. Er vond inderdaad een regelrecht drama plaats en vooral in de stad zelf herinneren de mensen zich het nog alsof het gisteren was. Het is begrijpelijk natuurlijk, alleen moeten we ook beseffen dat het leven verder gaat. Uiteindelijk wordt de woning dus niet alleen met de typische karakteristieken verkocht maar krijg je er ook nog een stevig, lokaal verhaal bij.”
Voor de twijfelaars heeft Thibeau toch nog een sterk argument achter de hand. “De woning werd in 2017, in alle stilte, al eens verkocht”, sluit hij af. “De nieuwe eigenaars hebben hun intrek genomen op de bovenverdieping en die gerenoveerd. Ik ben dan ook blij te kunnen zeggen dat die mensen nog steeds leven en dat er ook absoluut geen sprake is van spoken of geesten. Zij zijn erin geslaagd de pagina van het verhaal om te draaien maar gaan nu op zoek naar een nieuw project. Ons rest er enkel nog de nieuwe, potentiële eigenaars wegwijs te maken in dit gigantische pand.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier