Mooimaker Luc Castelein verzamelt 100 000 sigarettenpeuken in peukenzuil in kiosk op markt in Mesen

© Eric Flamand Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

In de kiosk op de Markt van Mesen staat sinds kort een peukenzuil met 100 000 sigarettenpeuken. Mooimaker Luc Castelein verzamelde die in anderhalf jaar. “Zo wil ik samen met Stad Mesen rokers aanzetten om hun peuk niet langer in de natuur te gooien.”

Samen met de Stad Mesen werd beslist de peuken te verzamelen in een peukenzuil. Mesen zorgde voor een doorzichtbare kast met daarnaast een getuigenis in drie talen. Daarmee willen Mesen en de Mooimaker mensen sensibiliseren en rokers aanzetten om hun peuken te gooien waar het hoort, namelijk in de vuilbak.

Krak van Mesen

Luc Castelein is al jaren de meest actieve Mooimaker van Mesen. Bijna dagelijks gaat hij op ronde om zwerfvuil op te ruimen, ook sigarettenpeuken. In een tijdspanne van 595 dagen raapte hij 100 000 peuken op, een hallucinant getal. De Mesense Mooimaker beseft zeer goed dat dit een nooit eindigend verhaal is. “Wie weet komt er alsnog het besef dat de stad er zoveel netter kan bijliggen als we allemaal spreekwoordelijk voor eigen deur vegen. Ondertussen merk ik dat de verwoede rokers al een asbakje meenemen naar hun favoriete rookplaats. Wie toch zomaar hun peuk weggooit noem ik dan maar viespeuken.”

Luc Castelein werd de Krak van Mesen in 2020. Na het carnavalsweekend van 2019 startte hij met het opruimen van zwerfvuil. “Ondertussen is het jammer genoeg een dagtaak geworden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier