Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Hoe zou Gilles De Coster zich gevoeld hebben? Afgelopen zondag waren we misschien wel voor de allereerste keer in de geschiedenis getuige van een aan zichzelf twijfelende Mol. De saboteur zit gekneld tussen zijn taak als Mol en zijn plaats in een ijzersterke groep. Een groep met Bart als meestertacticus, gekruid met het jeugdig enthousiasme van West-Vlaamse Jolien, Dorien en Alina en als extraatje een kat uit de boom kijkende Salim. Groepsmens Christian wordt er langzamerhand tureluurs van. Want jawel, jullie Mollenvanger houdt vol: Christian is de Mol!

Om een mooi overzicht te kunnen geven van de 6 resterende deelnemers ga ik met veel plezier nog eens terug naar de laatste opdracht van vorige zondag.

Aflevering 4 – Het verhoor

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

De 2 democratisch verkozen volksvertegenwoordigers (Dorien en Salim) staan daar tegenover de groep (Jolien, Laure, Alina, Bart en Christian) met als inzet ofwel 4.000 euro of (en daar gaan ze natuurlijk voor) 10 pasvragen, zelf te verdelen onder elkaar. De 5 kandidaten kunnen op een hoogte van 4.000 meter gaan skydiven, maar er zijn maar 4 parachutes beschikbaar. Dorien en Salim moeten aan Gilles op het einde van het verhoor de naam van de niet-springer aanduiden. Ze krijgen 45 minuten om hun medekandidaten individueel te ondervragen. Deze opdracht is opnieuw een spel van leugens en onderhandelingen, maar het brengt ons ook dichter bij de identiteit van… de Mol.

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

1/ Gilles licht de Mol in. Dorien en Salim zijn dus kandidaten!

We zijn er getuige van dat Gilles De Coster de groep van 5 kandidaten (waaronder Jolien uit Ingelmunster) uitleg geeft over de opdracht. Is er een voorafgaand akkoord tussen Gilles en de Mol om ‘zojuist’ te zeggen bij geld als inzet en ‘zopas’ als de inzet van de proef 10 pasvragen is? Tijdens de allerlaatste aflevering van De Mol (de reünie) komt dit zeker nog aan bod, ik geef het je nu al mee.

Met deze codetaal van Gilles kunnen we wel al Dorien en Salim definitief afstrepen als Mol. Vorige zondag hadden ze elk 4 pasvragen om in te zetten op 20 vragen: ik voorspel een exit van 1 van beide tijdens aflevering 5 als ze het dan zonder hulpmiddelen gaan moeten rooien.

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

2/ Bart gaat voor de pasvragen en is (misschien toch niet) zeker van zijn Molletje…

Moet er nog getwijfeld worden wie de vedette is van dit seizoen? Bart natuurlijk! Hij speelt de Mol (en de groep) bij momenten onder tafel en gaat puur zijn eigen weg. Het is een genot om hem elke zondag bezig te zien en ook tijdens deze opdracht kleurt hij vlijtig buiten de lijntjes. Bart is de onvoorspelbaarheid zelve bij het maken van keuzes, maar achteraf legt hij alles haarfijn uit. Zijn uitleg klinkt altijd helder, zodat hij met alles wegkomt. Bart is niet de Mol, maar een superleuke, eigenzinnige kandidaat.

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

3/ De Mol is ofwel Alina, Jolien of Christian

Alina (20) – studente

Vorige zondag slagen maar liefst 2 opdrachten dankzij een alerte Alina. Op het einde van de muziekopdracht neemt zij de cruciale beslissing om het antwoord op de laatste vraag (kiezen uit verschillende metrohaltes) aan te geven op basis van de afstand tot de plaats van aankomst, het Syntagmaplein.

Deze wijze beslissing levert de groep 3.000 euro (opbrengst golfopdracht) + 1.750 euro (muziekopdracht) op, aangezien beide teams op tijd moeten aankomen. Alina is niet de Mol!

PS: Christian doet tijdens de muziekopdracht supergoed zijn best (en velen zien hier het bewijs dat hij nooit of te nimmer de Mol kan zijn), maar… als Alina op het einde niet ingrijpt is alle moeite voor niets geweest. Alles staat of valt met Alina. Een Mol kan zich tijdens deze muzikale opdracht volledig laten gaan als gedreven kandidaat, want hij weet… te laat aankomen betekent nul euro voor de pot. Alina steekt er een stokje voor!

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

Jolien (25) – bankbediende

Zag je ook die kwade blik van Jolien richting Bart? Wie kan nu niet die plotse uiting van ontgoocheling en boosheid begrijpen (buiten Bart dan)? Er was een duidelijke, waterdichte afspraak bij het vijftal: we zeggen allemaal dat we als laatste sprongen en klaar. Dit verhaal aanhouden levert ze elk 2 pasvragen op. Het ziet er zo’n helder plan uit, maar toch treedt de advocaat die mooie woorden met voeten… Ik geef het gewoon mee als tip voor Jolien: stel volgende keer een contract op!

Een bedenking: Laure en Jolien hielden enkele weken geleden de wacht bij de doos van Pandora. Hadden ze dat niet gedaan, dan had Bart toch altijd die doos geopend? We kennen hem nu ondertussen al een beetje; zo’n buitenkans had hij echt niet laten liggen.

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

Christian (26) – consultant

Last but not least Christian, de consultant uit Brussel. Hij was eveneens aan het onderhandelen met de 2 volksvertegenwoordigers, maar dan wel met de bedoeling om 4.000 euro voor de pot te verdienen. Terwijl de 3 dames na het horen van Barts verraad hun ontgoocheling de vrije loop lieten gaan, zocht Christian zich een houding om gepast te kunnen reageren.

Volgens mij vergeten sommige kijkers dat we dit seizoen, in tegenstelling tot vorig jaar, met een goed voorbereide Mol worden geconfronteerd. In Griekenland weet de saboteur op voorhand waar hij kan mollen en waar hij zich best rustig houdt en zich eerder moet profileren als gedreven kandidaat.

Deze ondervraging, het verhoor bij aflevering 4, is toch wel hét ideale moment om de zwartepiet richting 3 kandidaten met pasvragen te schuiven. Volgens mij verdenkt niemand van de kandidaten hem nu. Zelfs voor televisiekijkend Vlaanderen staat hij allerlaatste in de verdachtenlijst…

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

Ik geef nog een voorbeeld. Christian heeft zijn medekandidaten tijdens de eerste week goed gebrieft over zijn liefde voor muziek. Het bewijs is er: Dorien denkt direct aan Christian als ze 3 mensen moet vinden voor deze opdracht. Tijdens deze muzikale opdracht smijt Christian zich dan ook volledig. Dat is allemaal geen toeval.

Volgens mij heeft hij echter wel pech met deze groep. Op papier zag het er zo mooi uit, maar in werkelijkheid wordt de Mol af en toe overvleugeld door de sterkte van dit team en de groepsdynamiek. Vergeet niet dat zonder het gekke bod van Bart (10.200 euro) op de eerste vrijstelling, er al 26.845 in de pot zit.

Heel veel geld, dus eigenlijk is de Mol niet zo goed bezig. Komaan Christian, herpak je!

Mollenvanger Marc Denys houdt vol: Christian is de Mol!

Zondagavond blijf je dus best Christian in het oog houden.

Heel veel kijkplezier (ik beloof je vuurwerk, echt waar) en tot volgende week!

‘Ollemolle Mol’! Volg het bij ons op www.kw.be/ollemollemol

Mollengroetjes,

Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.