Molenaarelst restaureert kapeltoren als monument
Op de hoek van de Beselarestraat en de Spilstraat heeft de wijk Molenaarelst in Zonnebeke nu een eigen monument. De gerestaureerde kapeltoren is nu het symbool van een samenhorende gemeenschap.
De wijk Molenaarelst op de grens tussen Beselare en Zonnebeke is door de geschiedenis heen altijd al een gemeenschap op zichzelf geweest. Men had er destijds alles om zelfstandig te zijn zoals handelaars, winkels, cafés, school, kapel enz. In de loop der tijden is van dit alles echter veel verdwenen. Het kermiscomité wilde echter de herinnering hoog houden en restaureerde de vroegere kapeltoren als monument.
Infobord
Het nieuwe monument met bijhorend historisch informatiebord verwijst niet alleen naar het verleden, maar symboliseert ook de hedendaagse verbondenheid. De kapeltoren werd gebouwd door de firma Willy Serruys uit Beselare en groeide uit tot het symbool van de wijk. In de toren hangt een klokje dat er kwam onder impuls van EH Valeer Cools. Het klokje kreeg de naam Cyrilla, verwijzend naar zuster Cyrilla die jaren geleden les gaf in de plaatselijke wijkschool. De klok luidde voor het eerst op 24 december 1983.
Bij de onthulling stelde burgemeester Ingrid Vandepitte heel blij te zijn met de talrijke opkomst. “Dit toont aan dat de Molenaarelst en verder ook Zonnebeke een warme gemeenschap is met een hart voor erfgoed”, besloot ze. Er was muziek van de koninklijke fanfare Sint-Cecilia Zonnebeke, koninklijke harmonie Sint-Cecilia Beselare, en het Molenaarelstkoor. Ten slotte was er het wagenspel ‘De Marul’, geregisseerd door Peter Deman, dat op een ludieke manier de Marul schetste vanaf Napoleon tot de 20ste eeuw. (NVZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier