Mogelijk celstraf en zware geldboete voor man die Sprotje in oven stopte

De man die in Kortrijk de poes ‘Sprotje’ een kwartier lang in een oven van 200 graden stopte, riskeert op de rechtbank van Ieper bij verstek een celstraf van 6 maanden, een geldboete van 16.000 euro en een verbod nog dieren te houden. “Die psychopaat moet uit de buurt van gelijk welk dier worden gehouden. Onze samenleving mag dergelijke feiten niet tolereren.”

Sprotje kort na de zware mishandelingen. © a-TVK

A.P., een uit Oekraïne afkomstige man die ondertussen Belg werd, moet zich op de rechtbank van Ieper verantwoorden voor een geval van uitzonderlijke dierenmishandeling. De man stopte begin juni 2018 na een avondje stappen in Kortrijk de poes Sprotje in een oven van 200 graden. Na een kwartier werd het dier met zware verwondingen uit zijn benaderde situatie gehaald. Pas na een week werd het diertje naar de dierenartsenpraktijk Overleie gebracht, waar ze het intussen goed stelt.

De openbare aanklager sprak op de rechtbank van een zeer zwaar geval van dierenmishandeling en vorderde een effectieve celstraf, een effectieve geldboete en een levenslang verbod voor het houden van dieren. De maximumstraf die de dierenbeul kan krijgen is zes maanden effectief en een geldboete van 16.000 euro.

Het gaat al heel wat beter met Sprotje.
Het gaat al heel wat beter met Sprotje.

Ook GAIA stelde zich burgerlijke partij in de zaak. “Zo’n psychopaat moet uit de buurt van gelijk welk dier gehouden worden. De beklaagde heeft geen greintje schuldbesef, dat blijkt uit het dossier. Onze samenleving mag dergelijke wreedheden niet tolereren”, aldus Michel Vandenbosch.

Tenslotte vraagt ook de stad Kortrijk een schadevergoeding. “De stad werd kort na de feiten overstelpt met telefoontjes“, aldus meester Anthony Godfroid. “Die man woonde als onderverhuurder in een sociaal appartement van vzw De Poort. Hij passeerde aan heel wat sociale instanties van de stad. De hoofdhuurder verliet de woonplaats, omdat hij bang was voor de beklaagde. Ook hij treft echter schuld. Hij liet bij die man twee katten achter zonder eten of geld om voor de dieren te zorgen. Die man is knettergek en moet absoluut uit de buurt van dieren worden gehouden en misschien ook van kinderen.” Vonnis op 14 oktober.

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.