Missen we met het zwembadverbod geen kans op integratie?

Tom Vandenabeele

Laat ik vooraf al duidelijk stelling nemen: uiteraard mogen kinderen of vrouwen niet worden lastig gevallen. Door niemand. Niet door Belgen en niet door asielzoekers.

De jongste tijd waren er bij het zwembad in Koksijde een aantal incidenten met vluchtelingen die op de Basis Koksijde verblijven. Naar verluidt voelden vrouwen er zich ongemakkelijk, omdat ze werden aangestaard door mannelijke asielzoekers.

En vorig weekend werd een vluchteling door de politie verhoord omdat hij in het zwembad een minderjarig meisje gedurende enkele seconden zou hebben vastgehouden. Getuigen vonden dit ongepast en de politie werd er bij gehaald. De man – een twintiger – gaf een andere versie van de feiten. Na het verhoor mocht hij weer vertrekken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken liet de man wel overbrengen naar een gesloten centrum.

Gezien de tegenstrijdige verklaringen is het moeilijk om hier de ernst van het specifieke voorval te beoordelen. Maar burgemeester Marc Van den Bussche (Open VLD) – die al, op z’n zwakst gezegd, niet opgezet was met de komst van het asielzoekerscentrum – wil meteen een zwembadverbod in Koksijde voor asielzoekers.

Missen we met het zwembadverbod geen kans op integratie?
© Fernand Schreel

Maar kan je vluchtelingen zomaar de toegang tot het zwembad ontzeggen? Los van het feit of een zwembadverbod voor een specifieke groep mensen juridisch mogelijk is, kunnen we ons ook de vraag stellen of we hiermee niet een integratiekans missen. Een kans om de groepen mensen die uit een andere cultuur komen, duidelijk te maken welk gedrag in een zwembad we passend vinden en welk gedrag niet.

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat een zwembadverbod niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Maar zo’n zwembadverbod in Koksijde voor vluchtelingen treft meteen alle vluchtelingen die op de Basis Koksijde verblijven. Ook de kinderen. Ook zij die geen onaangepast gedrag vertonen. Ook zij die al vertrouwd zijn met normen en waarden die wij belangrijk vinden.

Met een zwembadverbod wil men waarschijnlijk tonen dat er wel degelijk fors wordt opgetreden. Men wil een voorbeeld stellen. Maar meteen een hele groep straffen voor de daden van enkelingen, helpt niets aan het broodnodige proces van integratie. En laat nu net die integratie zo belangrijk zijn om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat vrouwen en kinderen zich op hun gemak voelen in een zwembad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.