MIROM Roeselare wil afvalberg tegen 2022 halveren

© (foto SB)
Peter Soete

Tegen 2022 moeten de restafvalcijfers drastisch naar beneden van de Vlaamse overheid. Mirom Roeselare heeft een nieuw beleidsplan ontwikkeld waardoor die doelstellingen kunnen behaald worden.

Op basis van een huisvuilzakanalyse die MIROM Roeselare in 2018 liet uitvoeren, is er een nieuw beleidsplan ontwikkeld om nog beter te sorteren. Vooral voedselverspilling moet worden aangepakt Vandaag zit er in de restafvalzak bijna de helft afval die er niet in hoort en beter anders kan verwerkt worden.”Een prijsverhoging van de afvalzak, sensibiliseringscampagnes rond voedselverspilling, thuiscomposteren en kippen houden, moeten inwoners ertoe aanzetten minder restafval te produceren”, zegt Henk Kindt, Mirom-voorzitter. “Een inwoner uit de Roeselaarse regio produceerde gemiddeld 158 kg restafval, terwijl de Vlaamse overheid een doelstelling van 145 kg oplegt. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat ongeveer 26 kg hiervan pure voedselverspilling is zoals etensresten en ongeopende producten buiten vervaldatum.”

“Naast de overbodige kosten voor de ophaling en verwerking van afval, zijn dit vermijdbare uitgaven voor de burger. Bewust aankopen, goed bewaren en koken met restjes betekenen dubbele winst voor de inwoner. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ moet de burger ook aanzetten tot meer en beter sorteren. Uit hetzelfde grootschalige onderzoek blijkt dat een inwoner uit MIROM Roeselare jaarlijks maar liefst 31 kg recycleerbaar afval in zijn afvalzak dropt. Dat gaat onder meer over PMD, papier en karton en textiel.

Toch besparen

Vanaf 1 januari stijgt de prijs van een grote restafvalzak van 1,30 naar 1,70 euro en die van een kleine van 0,65 naar 0,85 euro. De prijs van de PMD-zak zou beperkt stijgen van 0,125 euro naar 0,15 euro. Ook de kostprijs voor grof vuil op de recyclageparken zou in verhouding aangepast worden. “Vanuit de overheid moeten steden en gemeenten rekening houden met de effectieve kostprijs voor ophaling en verwerking van restafval”, legt Koen Van Overberghe, algemeen directeur MIROM Roeselare, uit. ” De laatste prijsaanpassing dateert van 2014, bijna zes jaar geleden de productiekosten van de afvalzakken en de milieuheffingen sterk toegenomen. Door goed te sorteren en geen voedsel te verspillen hoeft deze prijsstijging niet per se financieel voelbaar te zijn voor de inwoners. Berekeningen leren dat een gezin ondanks de prijsverhoging, gemakkelijk 28 euro op jaarbasis kan uitsparen als ze bewuster sorteren en minder voedsel verspillen. Start je dan nog een compostvat op of neem je kippen, dan kan dat oplopen tot 41 euro op jaarbasis. Naast de financiële voordelen zijn er ook voordelen op andere vlakken. Zo leidt het beperken van de voedselverspilling en het beter sorteren bijvoorbeeld direct tot minder CO2-uitstoot. Met beperkte inspanningen kan iedere burger ook op die manier dus rechtstreeks bijdragen aan een beter klimaat. Gebruik daarom voortaan ook kleine zakken. De verwachting is dat gezinnen door beter te sorteren en afval te voorkomen, sneller zullen overstappen naar de kleine afvalzakken.”

Zinloos hamsteren

De prijsstijging van de afvalzakken gaat in vanaf 1 januari 2020, maar nu massaal zakken aan het huidige tarief inkopen heeft geen zin. De nieuwe zakken krijgen een nieuwe opdruk, de afmetingen, de kleur en het model blijven behouden. De huidige restafvalzakken zijn vanaf 1 januari gedurende een beperkte overgangsperiode nog geldig. Daarna enkel nog als ze voorzien zijn van een officiële sticker. Zo’n stickers (0,40 euro voor de grote en 0,20 voor de kleine) zal je vanaf 1 december kunnen aankopen in het gemeentehuis en bij MIROM Roeselare. De PMD-zak wijzigt van uitzicht, maar de oude zakken blijven geldig. Deze afspraken en de nieuwe prijzen gelden voor de inwoners van Roeselare, Hooglede, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Moorslede, Staden, Torhout, Wingene en Zonnebeke. De afvalzakken voor MIROM Roeselare en MIROM Menen (Menen, Wevelgem en Wervik) zullen vanaf 2020 verschillend zijn. Het wordt dus goed opletten dat je als inwoner de juiste afvalzakken en/of stickers aankoopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier