Minister Crevits op werkbezoek in Torhout: “Apothekers doen zoveel meer dan geneesmiddelen afleveren”

In de Centrumapotheek in Torhout gaf apotheker-titularis Annelore Verbrugghe uitleg aan minister Crevits over de veelzijdigheid van een apotheek. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits heeft een werkbezoek gebracht aan de Centrumapotheek in haar eigen stad Torhout. Ze sprak er met apotheker-titularis Annelore Verbrugghe over de diverse aspecten van de dagelijkse apotheekpraktijk, met de nadruk op de bijdrage van de apothekers aan preventie en eerstelijnsgezondheidszorg.

Ook Hilde Deneyer, algemeen directeur van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), was present. Tijdens het bezoek kreeg de minister een exclusieve blik achter de schermen van de apotheek.

In Vlaanderen is het VAN de belangrijkste spreekbuis van de apothekers. Het netwerk vertegenwoordigt ongeveer 2.600 apotheken, waarin zo’n 9.000 mensen werken. Elke dag bereiken de apothekers 500.000 patiënten.

Directe adviseurs inzake medicatie

Het bezoek in Torhout richtte zich op de meerwaarde die apothekers bieden in de gezondheidszorg en hoe ze fungeren als toegankelijke zorgverleners. De minister werd uitgenodigd om haar visie te delen over hoe het beleid de samenwerking met apothekers in eerstelijnszones kan versterken en verbeteren. Ten slotte kwam ook de preventie prominent aan bod.

“De apothekers zijn, naast de huisartsen, heel toegankelijke zorgverleners, die dagelijks in contact komen met diverse lagen van de bevolking, inclusief de sociaal kwetsbare burgers”, aldus Hilde Crevits. “Als directe adviseurs inzake medicatie kunnen de apothekers de patiënten doorverwijzen voor verdere professionele hulp, indien nodig. Ze spelen een verbindende rol. Ze doen zoveel meer dan geneesmiddelen afleveren. Ze luisteren naar de mensen en staan in voor laagdrempelige zorg. Tijdens de voorbije herfst- en wintervaccinatiecampagne werkten ze ook mee aan de toediening van vaccins aan prioritaire groepen en kwetsbare personen. Een kwart van de 1,5 miljoen coronavaccins werd in de apotheken gezet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier